PE înăsprește regulile pentru produsele financiare derivate

Legislaţia care îşi propune să facă sigur şi mai transparent comerţul cu produse derivate OTC (over-the-counter) a fost adoptată, ieri, de Parlamentul European cu o majoritate covârşitoare. Parlamentarii cred că tranzacţionarea produselor financiare derivate a contribuit la criza financiară globală şi şi-au dat acordul pentru un proiect de regulament prin care aprobarea produsele financiare derivate OTC devine obligatorie, la fel ca şi raportarea tuturor produselor derivate, potrivit Capital.ro.

Proiectul de regulament primise un acord provizoriu pe 9 februarie din partea echipelor de negociatori ai Parlamentului European şi Consiliului. Potrivit noilor reguli, toate contractele de produse derivate OTC trebuie să fie aprobate prin contrapartidele centrale (CCPs), reducând astfel riscul de credit al contrapartidei, şi anume riscul ca una din părţile contractului să fie în incapacitate de a-şi onora obligaţiile.

În cadrul negocierilor, deputaţii europeni au cerut ca toate contractele cu instrumente derivate (nu numai instrumentele financiare derivate OTC) să fie raportate unor centre de date sau registre centrale, care ar trebui să publice poziţiile agregate în funcţie de clasa de instrumente financiare derivate, oferind astfel operatorilor de pe piaţă o imagine mai clară asupra pieţei.

Mai multe informatii aici.

Sursa articol: Capital.ro
Sursa foto:  123rf.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *