Pe urmele “particulei lui Dumnezeu” – primele semnale concrete la Geneva

De la teoria care l-a prezis acum aproape 50 de ani, bosonul Higgs, aşa-numita “particulă a lui Dumnezeu”, a reprezentat prada cea mai dorită de către cercetătorii care lucrează în domeniul fizicii particulelor elementare, scrie EVZ.ro. Două dintre experimentele de la acceleratorul LHC de la Geneva, CMS şi ATLAS, au raportat semnale ale existenţei acestei particule.

Existenţa bosonului Higgs a fost prezisă în 1964, de către fizicianul scoţian Peter Higgs. Aceasta particulă, denumită de multe ori şi “particula lui Dumnezeu”, ar fi un semnal clar al faptului că oamenii de ştiinţă au înţeles procesul care generează masa particulelor elementare. Din acest punct de vedere ar fi mai corect să denumim bosonul Higgs “particula Dumnezeu” (şi nu “particula LUI Dumnezeu”) deoarece este expresia unui mecanism universal care generează masa tuturor particulelor elementare în cadrul Modelului Standard (al fizicii particulelor elementare).
Vânătoarea bosonului Higgs are loc în prezent la Geneva, la acceleratorul Large Hadron Collider (LHC). Pe scurt, în urma ciocnirii fasciculelor de protoni care au viteze apropiate de cea a luminii, deci energii foarte mari, la acceleratorul LHC, care are o circumferinţă de circa 27 km, se pot forma bosoni Higgs, care se dezintegrează în alte particule care sunt ulterior detectate în cadrul experimentelor ATLAS şi CMS.

Pe 13 decembrie 2011 cele două experimente au raportat posibile semnale ale existenţei bosonului Higgs în datele acumulate în 2011, în cadrul unui seminar la care a participat foarte multă lume şi care a fostr transmis în direct pe web. Un semnal corespunzător la circa 3 sigma a fost găsit; pentru a avea certitudinea descoperirii trebuie să ajungem la cel puţin 5 sigma. Numărul de sigma-uri descrie cât de siguri suntem de existenţa unui semnal. Cu cât mai mare este acest număr, cu atât mai mult se poate exclude o fluctuaţie, adică “măsurarea unui semnal” care de fapt nu există.

Citiţi mai mult: Pe urmele “particulei lui Dumnezeu” – prime semnale concrete la Geneva! – Clubul de ştiinţă > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/pe-urmele-particulei-lui-dumnezeu-prime-semnale-concrete-la-geneva-957725.html#ixzz1gV61VD31

Sursa foto: descopera.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *