Connect with us

INTERNAȚIONAL

Pentagonul confirmă: SUA cresc bugetul pentru cheltuieli militare în Europa de PATRU ORI și trimit armament în ROMÂNIA. NATO: ”Semn clar al angajamentului american pentru securitatea europeană”

Published

on

Informația potrivit căreia Statele Unite ale Americii vor creşte de patru ori bugetul pentru cheltuielile militare în Europa, apărută în The New York Times, a fost confirmată de secretarul Apărării, Ashton Carter.

ash carterPractic, Statele Unite vor creşte de patru ori bugetul destinat cheltuielilor militare în Europa până la nivelul de 3,4 miliarde de dolari, în 2017, pentru a descuraja agresiunea Rusiei.

Şeful Pentagonului a anunțat, oficial, marți, că americanii vor trimite armament greu în statele din Estul Europei din cauza agresiunii Moscovei, relatează Realitatea.net

O investiţie în buget ţine de cum ne vom reîntări poziţia în Europa pentru a ne susţine aliaţii NATO în faţa agresiunii Rusiei”, a confirmat Carter.

Printre țările unde ar putea fi amplasate echipamentele și fortele suplimentare se numără Ungaria, România și Țările Baltice, potrivit unor oficiali din Pentagon citați de New York Times.

Este un semn uriaș de angajament în descurajarea Rusiei și în întărirea alianței și a parteneriatului cu țări precum Ucraina, Moldova și Georgia“, a afirmat Evelyn N. Farkas, fostă șefă a departamentului pentru politici în ceea ce privește Rusia și Ucraina din Pentagon.

stoltenbergturciaDecizia Statelor Unite nu a rămas fără un ecou de susținere. Secretarul general al NATO a ținut să precizeze într-un comunicat oficial al Alianței remis CaleaEuropeana.ro că aceste alocări bugetare sunt un ”semn clar al angajamentului solid al Statelor Unite față de securitatea europeană”.

“Va fi o contribuție semnificativă la apărarea colectivă NATO și la descurajarea militară. Propunerea este o demonstrație a legăturii transatlantice”, a completat Jens Stoltenberg.

Decizia ar putea să provoace susceptibilitatea Rusiei, care de curând a enunțat în Strategia sa de securitate că SUA și NATO constituie o amenințare. Mai mult decât atât, România pregătește un proiect pe care îl va înainte Alianței-Nord Atlantice, privind amplasarea unei flote NATO în Marea Neagră.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
6 Comments

ROMÂNIA

Ministrul Apărării a discutat cu ambasadoarea SUA despre planurile de modernizare a Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu

Published

on

© MApN

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut luni, 15 aprilie, la sediul MApN, o întrevedere cu ambasadoarea SUA în România,  Kathleen Kavalec, potrivit unui comunicat.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au abordat subiecte importante pe dimensiunea de apărare, precum situația actuală de securitate din regiunile Mării Negre și Orientului Mijlociu, aspecte privind planurile de modernizare a Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu și perspectivele cooperării bilaterale în domeniul apărării.

 

Ministrul apărării naționale a mulțumit oficialului american pentru dialogul constant și coordonarea strânsă, aspecte esențiale într-un mediu de securitate aflat într-o continuă schimbare, care întăresc și mai mult Parteneriatul Strategic dintre cele două state.

În context, ministrul Tîlvăr a reiterat importanța prezenței trupelor SUA în România, complementară capabilităților de descurajare şi apărare ale NATO, apreciind profesionalismul forțelor americane.

„Aceste dislocări reprezintă încă o dovadă a solidarității și angajamentului SUA față de regiunea Mării Negre, iar contribuția persistentă este fundamentală în descurajarea acțiunilor Federației Ruse în regiune”, a arătat ministrul apărării naționale.

De asemenea, ambii oficiali au concluzionat că oferirea unei asistențe internaționale multidimensionale continue este esențială pentru susținerea Ucrainei în efortul defensiv și pentru restabilirea ordinii și stabilității regionale și internaționale.

În finalul întrevederii, ambele părți au convenit continuarea dialogului în vederea dezvoltării priorităților comune în perspectiva Summit-ului NATO din luna iulie, de la Washington.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Ministrul de externe britanic îndeamnă Israelul să fie „inteligent” și să nu escaladeze tensiunile cu Iranul

Published

on

© UK Foreign Office/ Flickr

Ministrul britanic de externe, David Cameron, a îndemnat Israelul să acționeze „atât cu capul, cât și cu inima” și să nu escaladeze conflictul prin organizarea unui atac de vendetă împotriva Iranului, relatează The Guardian.

Comentariile sale au lăsat să se înțeleagă că Marea Britanie nu va lua parte la un atac asupra Iranului, dar va continua să apere Israelul dacă acesta va fi supus unui nou atac.

„Spunem că Israelul are dreptul să răspundă, dar nu susținem un atac de represalii. Există momente în care trebuie să fim inteligenți, dar și duri, în care trebuie să folosim atât capul, cât și inima”, a afirmat șeful diplomației britanice.

El a spus că Israelul are dreptul să răspundă, dar a sugerat că ostilitățile din weekend au fost o dublă înfrângere pentru Teheran. „Nu numai că atacul lor a fost un eșec aproape total, dar și restul lumii poate acum să vadă ce influență malignă au în regiune și să înțeleagă adevărata lor natură.”

De asemenea, președintele Emmanuel Macron a declarat luni că Franța va depune toate eforturile pentru a evita o „conflagrație” în Orientul Mijlociu, după un atacul „disproporționat” al Iranului asupra Israelului, pe care va încearcă sa-l convingă „să nu răspundă prin escaladare, ci mai degrabă prin izolarea Iranului”.

Iranul a lansat peste 100 de rachete balistice cu rază medie de acțiune, peste 30 de rachete de croazieră de atac terestru și peste 150 de drone de atac împotriva Israelului, a declarat un oficial militar american de rang înalt. Experții susțin că Israelul a reușit să neutralizeze majoritatea rachetelor și a dronelor.

Forțele americane au ajutat, de asemenea, distrugând „peste 80 de vehicule aeriene fără pilot de atac unidirecțional (OWA UAV) și cel puțin șase rachete balistice destinate să lovească Israelul din Iran și Yemen”, a declarat duminică Comandamentul Central al SUA pe X, fostul Twitter.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Olaf Scholz transmite că mașinile chinezești vor fi binevenite pe piața germană, dar atrage atenția asupra practicilor comerciale neloiale: Concurența trebuie să fie corectă

Published

on

© European Union 2019

Cancelarul german Olaf Scholz, aflat într-o vizită de trei zile în China, a menționat luni că mașinile chinezești vor fi binevenite pe piața germană, dar a atras atenția asupra folosirii practicilor comerciale neloiale, informează Deutsche Welle.

În timp ce economia Germaniei a beneficiat de cererea chineză pentru produse precum automobilele și produsele chimice, legăturile au fost tensionate, companiile germane susținând că se confruntă cu obstacole de piața din China. 

Scholz, aflat într-o vizită de trei zile cu o delegație a mediului de afaceri din Germania, a făcut aceste remarci în vreme ce se afla la Universitatea Tongji din Shanghai.

El a menționat că, atunci când automobilele japoneze și sud-coreene au fost lansate pe piața din Europa, au existat temeri că acestea vor cuceri complet piața, într-o schimbare cu sens unic către Asia.

”Prostii!”, a spus cancelarul. ”Există acum mașini japoneze în Germania și mașini germane în Japonia”, a spus el. ”Și același lucru este valabil și pentru China și Germania”, a continuat Scholz.

”La un moment dat, vor exista mașini chinezești și în Germania și în Europa. Singurul lucru care trebuie să fie întotdeauna clar este că concurența trebuie să fie corectă. Cu alte cuvinte, să nu existe dumping, să nu existe supraproducție, să nu fie încălcate drepturile de autor”, a declarat Scholz.

În cel mai mare oraș din China, Scholz trebuia să viziteze și un centru de inovare al producătorului german de materiale plastice Covestro.

În cursul zilei de luni, cancelarul urmează să ia masa cu secretarul de partid din Shanghai, Chen Jining.

A doua oprire în cadrul vizitei de trei zile a cancelarului, Shanghai vine după o primă zi în Chongqing, în sud-vestul țării. Marți, el se va îndrepta spre Beijing pentru discuții cu președintele chinez Xi Jinping și cu premierul Li Qiang.

Vizita lui Scholz are loc în contextul în care Uniunea Europeană se gândește la instituirea unor tarife punitive pentru a proteja producătorii din blocul european de mașinile electrice chinezești importate la prețuri mai accesibile.

Cancelarul este însoțit de o mulțime de directori executivi, printre care se numără șefii producătorilor germani de autovehicule Mercedes-Benz și BMW, precum și ai companiei chimice BASF. Volkswagen, cel mai mare producător auto din Europa, este absent din această călătorie.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA3 hours ago

Ministrul Apărării a discutat cu ambasadoarea SUA despre planurile de modernizare a Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu

U.E.3 hours ago

„Frâna datoriei” este o frână pentru inflație, susține ministrul german al Finanțelor. Germania are cel mai mic scăzut al inflației din ultimii trei ani

ROMÂNIA4 hours ago

Ministrul Culturii Raluca Turcan anunță lansarea aplicației mobile Patrimonium, pentru creșterea accesului la cultură

U.E.4 hours ago

Scholz îndeamnă Israelul la reținere după respingerea „cu adevărat impresionantă” a atacului iranian

MAREA BRITANIE6 hours ago

Ministrul de externe britanic îndeamnă Israelul să fie „inteligent” și să nu escaladeze tensiunile cu Iranul

ROMÂNIA7 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Olaf Scholz transmite că mașinile chinezești vor fi binevenite pe piața germană, dar atrage atenția asupra practicilor comerciale neloiale: Concurența trebuie să fie corectă

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Volodimir Zelenski dă drept exemplu sprijinul oferit de aliați Israelului pentru a solicita mai mult ajutor militar pentru Ucraina: ”Unitatea” între aliaţi ”oferă cea mai bună apărare”

U.E.9 hours ago

Franța va face „totul pentru a evita o conflagrație” în Orientul Mijlociu și îndeamnă Israelul „să nu răspundă prin escaladare, ci mai degrabă prin izolarea Iranului”

CONSILIUL DE SECURITATE9 hours ago

Secretarul general al ONU lansează un apel la ”reținere maximă” după atacul Iranului asupra Israelului: ”Nici regiunea, nici lumea nu-şi pot permite mai mult război”

ROMÂNIA7 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO3 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN5 days ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO5 days ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că institutele de la Fundeni reprezintă priorități pentru investițiile în sănătate: Nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani

ALEGERI EUROPENE 20241 week ago

Ciolacu, întâlnire cu Scholz la Palatul Victoria: România mizează pe susținerea Germaniei pentru aderarea completă la Schengen și dezvoltarea economiei

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu, la depunerea listei alianței PSD-PNL la europarlamentare: Venim cu o ofertă europeană de stabilitate și de construcție

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Bogdan Ivan: Prin mințile geniale ale tinerilor cercetători, Romania devine una din cele mai importante țări din regiune și chiar un potențial hub pentru tehnologii emergente, cercetare și inovare

NATO2 weeks ago

Un discurs cât pentru istoria de 75 ani a NATO. Stoltenberg: Europa are nevoie de SUA pentru securitatea sa. Influența aliaților europeni multiplică puterea Americii

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Klaus Iohannis: Viitoarea agendă strategică UE trebuie să se concentreze pe “consolidarea construcţiei europene” privind securitatea, apărarea și extinderea Uniunii

Trending