Pericolul extremismului in Europa Unita

Adrian Marius Dobre

Este extremismul un motiv de îngrijorare pentru europeni? Poate extremismul în formele sale de manifestare diverse şi perverse/perfide să ameninţe securitatea noastră a tuturor şi constructul european?

Un studiu lansat de Centrul Britanic de cercetare Demos la Bruxelles, pe 7 noiembrie, transmite un semnal de alarmă privind creşterea fenomenului extremist, în special cel de dreapta, în Europa.

Extrag câteva dintre concluziile studiului:

– conceptele extremiste sunt din ce în ce mai populare în rândul tinerilor, în special a bărbaţilor sub 30 de ani.

– globalizarea are un efect negativ asupra pieţei muncii, distrugând “drepturile muncitorilor”.

– cei care aderă la această tendinţă şi-au pierdut încrederea în guverne, în instituţiile europene şi în sistemul judiciar.

– multe dintre partidele politice au pierdut contactul cu realitatea, sunt insipide şi îndepărtate, incapabile să răspundă dificultăţilor pe care oamenii le întâmpină zilnic, în viaţa de zi cu zi.

Autorul studiului, Jamie Bartlett menţionează:” în timp ce numeroase ţări europene au privirea fixată asupra stării economiei lor, o altă criză de încredere se pregăteşte. În toată Europa, tinerii se simt abandonaţi…” 

Partidele de extrema dreapta, reprezentate in guvernele din opt state europene 

Mai mult decât atât, cele mai mari regiuni democratice ale lumii reprezintă un teren favorabil pentru dezvoltarea politicii de extremă dreaptă. La ultimele alegeri, aceasta a obţinut 11,9% în Franţa – Frontul Naţional, 8,3% în Italia – Liga Nordului, 15,5% în Olanda – Partidul Libertăţii al lui Geert Wilder, 28,9% în Elveţia – Partidul Poporului, 16,6% în Ungaria – Jobbik şi 22,9% în Norvegia – Partidul Progresist. Proporţii semnificative ale extremei dreapta există în Belgia, Letonia, Slovacia şi Slovenia. Creşterea acestui segment extremist reduce considerabil mandatul partidelor politice tradiţionale şi erodează încrederea în sine a formaţiunilor politice care au dominat scena politică în perioada de după război.

Încrederea pierdută în guverne, instituţii şi în cadrul democratic, precum şi frustrările şi nemulţumirile oamenilor sunt canalizate de grupările extremiste către “Ceilalţi”, fie ei imigranţi, minorităţi, majorităţi sau guvernele altor state. Pierderea identităţii naţionale, “furtul” acesteia, necesitatea coalizării în jurul unor valori interne, valabile, ancestrale şi profund naţionaliste sunt temele speculate cu succes. Au fost şi probabil că vor fi pentru mult timp de acum încolo!

În prezent sunt 8 state europene importante, în a căror guvernare sunt prezente şi partide de extremă dreaptă. Olanda (Freedom Party), Italia (Legă Nord), Belgia (Vlaams Belang), Danemarca (Danish People’s Party), Finlanda (True Finns), Suedia (Sweden Democrats), Ungaria (Jobbik) şi Austria (Freedom Party). Nu întâmplător Olanda, dar şi Belgia susţin un puternic curent anti-imigratie ceea ce a declanşat tensiuni în Parlamentul European. Faptul că au lansat site-uri anti imigraţie transmite un mesaj clar!

Declinul partidelor de dreapta aflate la guvernare este generat şi de faptul că sistemele de vot europene sunt proporţionale în marea lor majoritate, chiar dacă au modele diferite de manifestare, permiţând partidelor mici să câştige un număr de locuri în parlament, ceea ce împiedică o conducere coerentă. Aplicarea sistemului reprezentării proporţionale a făcut ca în 2010-2011, partidele naţionaliste să ajungă în parlamente.

Cotidianul Times, făcând o trecere în revistă în vara lui 2011 a partidelor extremiste din Europa, a evidenţiat elementele lor comune, acestea fiind puternic naţionaliste, xenofobe, anti-imigratie şi eurosceptice, îşi unesc eforturile în noi politici comunitare, toate dăunătoare atât ca formă cât şi ca fond societăţii europene.

Atunci când oamenii devin cifre contabile sau/şi statistice, reacţia lor este pe măsură. Îşi caută forme de manifestare ca protestul şi revendicarea. Vor a se regăsi în individualitatea şi excepţionalitatea extremismului şi al anarhismului! Pentru că dialogul, echilibrul, “media”, raţionalitatea şi cumpătarea nu i-au inclus de facto!

Personal, nu cred în vina celor care, debusolaţi, desconsideraţi şi fără o scară a valorilor, aleg calea manifestărilor iraţionale! Oricum s-ar manifesta acest iraţionalism! Cred în vina noastră, a tuturor celorlalţi că nu am ştiut sau nu am putut să facem din echilibru o valoare şi pentru ceilalţi!

Oamenii nu pot fi priviţi şi analizaţi ca nişte intrumente, ca nişte “mijloace fixe sau mobile”! Ei nu sunt cifre! Nici contabile, nici statistice! Sunt oameni!

 

 

Share daca ti-a placut articolul:

2 Responses to Pericolul extremismului in Europa Unita

  1. Pingback: Pericolul extremismului in Europa Unita | AMD

  2. ma 21/12/2012 at 20:18

    Nu extremismul este periculos in Europa,ci ISLAMISMUL!!!!Daca politicienii UE nu vor face legi care sa stopeze imigratia arabilor si africanilor in UE,nustiu peste cat timp,dar nu prea indepartat,europenii indigeni vor fi in minoritate si vor trai in rezervatii,asa cum sunt indienii indigeni din SUA.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *