Insarcinata in 9 luni, o soferita cu permis de Arges spune ca e nevinovata

 Ne scrie o vizitatoare a site-ului nostru, insarcinata in noua luni, care si-a vazut numele publicat intr-un ziar national, pe lista celor care si-ar fi obtinut fraudulos permisul la Arges. Doamna Botan spune ca si-a obtinut permisul cinstit. Ziarul Adevarul a inceput de cateva zile publicarea “listei negre” a celor peste 3000 de romani verificati dupa ancheta DGA de la Serviciul Permise Arges. Astazi publica lista de la litera “N”, pe http://www.adevarul.ro/articole/lista-permiselor-auto-eliberate-in-arges-litera-n-continuare.html

Doamna Botan s-a regasit pe aceasta lista si deschide dezbaterea acestui subiect pe Caleaeuropeana.ro. Ce parere aveti? Ar trebui sa se anuleze in bloc toate permisele celor peste 3000 de persoane verificate? Sau nu? Credeti ca jurnalistii procedeaza corect publicand liste cu persoane aflate in proces de verificare, inainte de finalizarea cercetarilor? Au dat spaga pentru permis doar cei mutati in Arges? Cei care s-au nascut acolo nu?

Exemplu de sofer care si-a cumparat permisul. Interviul cu ofiterii DGA e relevant.

“Buna ziua, v-as ruga sa luati in discutie daca se poate si cazul acesta care pare a deveni unul national: permisele obtinute in judetul Arges, ne scrie doamna Botan. Cei de la Ziarul Adevarul au publicat incepand de miercuri 17 martie 2009 o lista cu cei care fac parte din “cuibul spagarilor” argeseni. Eu apar pe acea lista, desi sunt nevinovata”.

Am sunat le ei si mi-au spus sa le trimit un drept la replica. Am facut acest lucru, dar dreptul la replica nu a fost publicat. Mi-au spus cu nonsalanta ca pot sa ii dau in judecata ca este dreptul meu, dar ca ei sunt acoperiti. Va atasez si dreptul la replica ca sa vedeti care este cazul meu. Poate impreuna putem sa facem ceva. 

Domnule redactor şef,

În legătură cu articolul Lista şoferilor din „cuibul şpăgarilor” argeşeni, publicat în cotidianul Adevărul, din data de 17 martie a.c., apărut sub semnăturile doamnei Liliana Năstase şi domnului Ionel Stoica, doresc să fac următoarele precizări. 
1. S-a gândit cineva ca sunt nevinovată şi că verificarea acestui fenomen naţional (pe care o consider absolut necesară şi justificată), nu înseamnă vinovăţie?
2. S-a gândit cineva că etichetarea aceasta ca făcând parte din „cuibul şpăgarilor”, atâta timp cât eu nu am primit nici o înştiinţare oficială din partea organelor abilitate are un impact emoţional major asupra mea, dată fiind şi situaţia ca sunt însărcinată în luna a 9-a şi aştept de la o zi la alta să nasc?
Sunt absolventă a unei facultăţi şi a unui masterat la Timişoara. Sunt născută în judeţul Bihor. În septembrie 2006 m-am mutat la Piteşti, la viitorul meu soţ. În ianuarie 2007 m-am angajat. În luna mai a anului 2007 a avut loc căsătoria. În luna septembrie 2007 am dat primul examen la şcoala de şoferi. Am picat prima dată. În luna octombrie, după un alt set de ore de condus am dat din nou examenul şi l-am luat (era firesc în oraşul în care locuiesc prin căsătorie).
Sunt o persoană responsabilă şi nu aş fi pus viaţa mea şi a familiei mele în pericol, obţinând un carnet pe bani (pe care nici nu i-aşi fi avut).
Criteriul că sunt născută în Bihor şi am permis de conducere de Argeş poate constitui (în situaţia actuală), un motiv de verificare, dar nu de vinovăţie.
Dacă în urmă verificării se va constata că nu am nici o legătură cu acestă situaţie îmi rezerv dreptul de a vă acţiona în judecată, acuzându-mă fără probe.
Solicit prezentarea, în aceleaşi condiţii, a dreptului meu la replică.

    Ioana-Aurelia Botan
        18 martie 2009

Va multumesc frumos!

Share daca ti-a placut articolul:

22 Responses to Insarcinata in 9 luni, o soferita cu permis de Arges spune ca e nevinovata

 1. admin 19/03/2009 at 14:31

  problema dvs devine subiect de dezbatere pe caleaeuropeana.ro
  asteptam comentarii si opinii, poate si alte experiente.
  isteria creata pe acest subiect pare a fi redus prezumtia de nevinovatie

  Reply
 2. Ioana-Aurelia Botan 19/03/2009 at 14:45

  Va multumesc frumos ca a-ti dat atentie la ceea ce am scris acum cateva minute. De pe site-ul celor de la Adevarul am observat ca sunt mai multe persoane care se afla in aceeasi situatia cu a mea. Ma deranjeaza faptul ca in momentul in care i-am sunat si i-am rugat sa imi explice situatia, si de ce au folosit un mod atat de urat de a publica aceasta lista mi-au raspuns cu nonsalanta ca am drept la replica si drept sa ii dau in judecata. Am trimis dreptul la replica si ei nu l-au publicat. De ce?!

  Reply
 3. denis 19/03/2009 at 14:46

  pai nu se poate afla cine a fost politistul cu care ai sustinut examenul auto?
  din cate tin eu minte, politistul da cu semnatura la sfarsitul examenului in care iti acorda punctaj

  daca examenul a fost pe bune, trebuie sa existe si o foaie de genul asta…

  Reply
 4. Ioana-Aurelia Botan 19/03/2009 at 14:48

  Pe de alta parte, ma intreb: daca se vor suspenda aceste permise din lista, cat timp vor fi ele suspendate? O luna, doua, un an sau poate mai multi, cat timp va dura procesul? De ce organele abilitate sa se ocupe cu aceasta situatie nu iau nici o masura in momentul in care vad ca lista este facuta publica, fara consimtamantul lor?

  Reply
 5. admin 19/03/2009 at 15:01

  cred ca ancheta e condusa de parchet
  probabil ar trebui sa cereti explicatii de la procurori

  Reply
 6. admin 19/03/2009 at 15:01

  DGA doar executa dispozitiile procurorilor cu care lucreaza in caz
  asta dupa ce se declanseaza cercetarile

  Reply
 7. iloeana neacsu 19/03/2009 at 15:01

  Directia Generala Anticoruptie , care a cercetat si instrumentat acest caz, ar trebui sa se sesizeze si sa ia masuri. Criteriul ca te-ai nascut intr-un judet si locuiesti (prin casatorie) in altul, chiar daca este si Arges, este suficient pentru a acuza pe cineva ca si-a luat carnetul fraudulos? Cazul tinerei din Pitesti este ingrijorator, pentru ea ca asteapta sa nasca si o astfel de emotie poate fi periculoasa, dar si pentru altii care si-au obtinut corect permisul de conducere . Ziarul ADEVARUL nu a dat dovada de profesionalism si s-ar putea sa plateasca!

  Reply
 8. Ioana-Aurelia Botan 19/03/2009 at 15:03

  Denis, imi aduc aminte numele politistului cu care am dat traseul. Am vazut atunci si hartia pe care a completat punctajul. Dar cu ce ma ajuta? Sunt pe “lista neagra”, aceasta lista a fost publicata si am fost invinuiti de catre cei de la Adevarul toti cei aproximativ 2800 de persoane, fara a ne fi declarat cineva, din partea organelor care se ocupa cu aceasta ancheta vinovati pe toti.

  Reply
 9. admin 19/03/2009 at 15:05

  intrebarea este:trebuie sa nedovedim nevinovatia in ancheta, sau anchetatorii trebuie sa dovedeasca vinovatia celui cercetat?

  Reply
 10. admin 19/03/2009 at 15:06

  sunt toti cei aproape 3000 vinovati?

  Reply
 11. admin 19/03/2009 at 15:22

  cum faci deosebirea intre un om cinstit, care s-a mutat prin casatorie sau din alt motiv la Arges, si cei care intrasera in clientela retelei de spagari in uniforma?

  Reply
 12. admin 19/03/2009 at 16:06

  ne poate spune doamna Botan daca a auzit macar de filierele permiselor de la Arges? i-a cerut cineva spaga pentru a trece probele?intelegem ca isi sustine nevinovatia. dar ce stiu argesenii obisnuiti despre aceste filiere?

  Reply
 13. admin 19/03/2009 at 16:14

  credeti ca jurnalistii procedeaza corect publicand liste cu persoane aflate in proces de verificare, inainte de finalizarea cercetarilor?

  Reply
 14. denis 19/03/2009 at 16:15

  nu stiu ce sa zic… mie inca mi-se pare incredibil ca aproape 3000 de oameni sa fi fost in stare sa dea spaga la politie

  de ce nu sunt dati afara toti politistii care lucreaza la circulatie arges?

  Reply
 15. Ioana-Aurelia Botan 19/03/2009 at 16:51

  pana cand nu s-a facut public cazul si nu au aparut primele stiri in presa si la televizor nu am stiut nimic despre aceasta filiera. Nici nu m-a interesat niciodata sa stiu daca se poate sau nu sa se intample asa ceva. Sunt o persoana responsabila care am obtinut prin munca tot ce am facut pana acum in viata.

  Reply
 16. admin 19/03/2009 at 17:13

  s-a schimbat ceva in atitudinea pe care cunostintele, rudele au avut-o fata de dumneavoastra, dupa izbucnirea scandalului permiselor si publicarea listei in presa, inclusiv a numelui dvs? cum?

  Reply
 17. Ioana-Aurelia Botan 19/03/2009 at 17:34

  Atat rudele cat si prietenii care mi-au vazut numele in ziar si m-au sunat mi-au spus sa fiu linisita deoarece pana in momentul in care nu am primit nici o instiintare oficiala de la organele abilitate sa se ocupe cu acest caz, nimeni, nici macar cei de la Ziarul Adevarul nu pot sa ma includa, in urat spus de dansii, “cuibul spagarilor”. Situatia in care ma aflu acum, de viitoare mamica, nu imi da posibilitatea sa ma pot implica mai mult, ca daca as fi putut deja as fi fost la usa celor de la Adevarul si a celor de la DGA.

  Reply
 18. Ioana-Aurelia Botan 20/03/2009 at 08:59

  Cunosc persoane care au luat carnetul de soferi in perioada aceasta 2006-2008 si ele nu se regasesc pe lista. De ce sunt banuiti doar soferii nascuti in alt judet decat Arges sau cei care au mutati? Cei care sunt nascuti in Arges si au domiciliul in Arges nu ar fi putut sa dea mita pentru permis? Chiar nu inteleg criteriul lor de selectie!

  Reply
 19. adi 20/03/2009 at 09:51

  probabil s-au gandit ca cei care au avut intentia de a da spaga au facut demersul acesta cu mutatia

  personal sunt alaturi de oamenii astia care intr-adevar nu au facut nimic insa… exista vreo metoda prin care puteti argumenta faptul ca locul dvs nu e pe acea lista?

  Reply
 20. Ioana-Aurelia Botan 20/03/2009 at 11:23

  Metoda prin care pot argumenta este ca sunt o persoana responsabila care nu mi-as pune viata mea, a familiei mele si a altor oameni in pericol. Nu am dispus niciodata de o suma importanta de bani si nici in momentul de fata nu dispun, dar si daca as dispune i-as folosi pentru cu totul altceva. Si daca nu as fi luat permisul nu ar fi fost nici o tragedie. Permisul pentru mine nu este ceva vital. Eu conduc de placere. Am dat de doua ori examenul pana sa iau permisul si daca ar fi fost nevoie sa il mai dau l-as mai fi dat. Si pana la urma se poate obtine orice in viata daca muncesti si demonstrezi ca meriti ceva. Trebuie sa ne gandim mereu ca trebuie dat mita ca sa obtinem ceva? Atat de jos am ajuns noi ca oameni? Nu mai avem nici macar un dram de respect pentru noi insine?

  Reply
 21. Alex Padure 21/03/2009 at 23:04

  nu este o mirare pentru Romania ca 3000 de oameni dau spaga pentu a obtine un carnet de sofer….daca stam sa ne uitam la “soferii” care circula pe drumurile tarii sunt convins ca cei care ofera spaga sunt mult mai multi…
  Problema Arges: acum binenteles ca autoritatile care se ocupa de caz o sa faca un mare haos, probabil si casa dea impresia ca intr adevar se ocupa cineva de caz… O sa apara o gramada de cazuri si de dosare cu nevinovati sau oameni cinstiti si nu cred ca se va rezolva foarte repede…din pacate nu ne ramane decat sa asteptam sa se mai gaseasca vreun analfabet care sa mai dea niste informatii utile pentru rezolvarea cazului. Sper sa nu se faca prea multe greseli si sa se miste rapid…Criterile de control aplicate sunt un pic ilogice….trebuie sa le controleze pe toate si cu asta basta, altfel se fac discriminari si asta ne ar pune din nou pe ganduri ca cineva sa nu aiba vreo pila si sa se stearga cu usurinta de pe lista celor suspecti….succes!

  Reply
 22. Alex Padure 21/03/2009 at 23:14

  Nu mi se pare corect sa se afisese public lista cu cei suspecti. Autoritatile sa si faca treaba. Daca chiar vreti sa dati o lista trebuie sa i iscrieti pe toti rezidentii si non sau cei care sau mutat pt o perioada mai scurta sau mai lunga in perioada respectiva, dar sa fie toti!!!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *