Personalul diplomatic al UE demisionează din cauza condiţiilor proaste de munca.

EUobserver.com citează un oficial al SEAE care declară: Toţii oamenii pe care îi ştiu sunt în căutarea unui alt loc de muncă.
Un job pentru Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE) obişnuia sa suna ca unul dintre cele mai atractive locuri de muncă din Bruxelles. Dar în ultimele nouă luni, aproape 60 de angajaţi au plecat pe fondul condiţiilor proaste de muncă.
Potrivit cifrelor proprii, 27 de persoane au plecat să lucreze pentru Consiliul UE, şaisprezece s-au dus la Comisia Europeană, şase la Parlamentul European şi şapte dintre ei către sectorul privat. Alte trei persoane au părăsit chiar cabinetul lui Catherine Ashton (director SEAE).
Toate aceste plecări au lăsat incomplete anumite departamente: o unitate ce avea rolul de a gestiona misiunile de criză ale Uniunii Europene cu ţările de peste hotare a pierdut 6 din totalul de 12 secretari.
David O`Sullivan, unul dintre principalii funcţionari publici ai SEAE, a declarat pentru EUobserver că aceste numere nu sunt semnificative, întrucât acestea reprezintă mai puţin de 4% din cei aprox. 1500 de oameni ce formează personalul de la Bruxelles. „Nu cred că este o problemă faptul că oamenii părăsesc instituţia. Unii dintre ei poate nu sunt mulţumiţi, dar acestea sunt problemele cu care se confruntă orice instituţie nouă…nu sunt o problemă generală”, a declarat acesta.
Cu toate acestea, persoane de contact au declarat că managementul este „un dezastru total…un coşmar…haos”. Un director SEAE a spus că acolo există „o disfuncţie majoră”. Un delegat al sindicatelor a declarat că „dacă SEAE ar fi fost o companie privată şi oamenii ar fi trebuit să lucreze în aceste condiţii, ar da faliment”.
După doi ani de la crearea noului organism al UE, personalul nu ştie încă cine şi ce se face în organizaţie. Mulţi dintre ei nu au acces la internet, sau nu au un telefon de lucru pe birou. Rambursările pentru misiuni în străinătate, taxele medicale sau taxele şcolare ale copiilor sunt plătite cu luni de întârzieri, făcându-i pe diplomaţii UE reticenţi în a călători şi îngreunându-le munca secretarilor, pe bani puţini.
Zeci de ambasade străine din UE nu au calculatoare securizate prin care să-şi trimită, între ele, sau către Bruxelles, documente secrete, forţându-i astfel pe anagajaţi să livreze documentele personal. Chiar şi Biroul privat al lui Catherine Ashton nu are un asemenea calculator.
O`Sullivan a prezis îmbunătăţiri mari când SEAE se va fi mutat în noul sediu, în luna martie. Întrebat ce va spune personalului care se gândeşte să plece, acesta a a răspuns: „Ar fi păcat să iei o decizie în carieră bazându-te pe aceste probleme… I-aş sfătui pe oameni să amâne hotărârile până atunci”.
Dar sindicatele indică spre un scenariu mai pesimist.
O sursă a spus că daca lucrurile nu se schimbă, SEAE ar putea să se destrame, munca revenindu-le celor din Consiliu sau din Comisie.
La rândul lor, aceştia din urmă construiesc noi departamente care ar putea prelua înapoi competenţele SEAE, dacă se va ivi ocazia.
Un diplomat al UE a remarcat: „Aceste noi structuri un proiectate pentru a-i submina autoritatea lui Ashton şi sunt uimit că îi lasă să scape cu asta.”
„Există un grup de talibani în Bruxelles care îşi doresc să vadă Serviciul European de Acţiune Externă dând greş”, a declarat un fost angajat al acestora.

Articolul integral poate fi gasit pe EUobserver.

Sursa foto: tibetanwomen.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *