Posibilitati de pescuit pentru 2013-2014: cresteri modeste ale TAC pentru speciile de adancime

Comisia Europeană a propus posibilitățile de pescuit pentru stocurile de pești de adâncime din apele UE și apele internaționale din Atlanticul de Nord-Est pentru 2013‑2014. În conformitate cu avizele științifice, Comisia propune, comparativ cu 2012, creșterea capturilor totale admisibile (TAC) pentru 3 stocuri, reducerea acestora pentru 13 stocuri și menținerea lor la nivelul actual pentru 8 stocuri (inclusiv TAC zero pentru 6 stocuri), informează Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Pentru 2013, Comisia propune creșterea cu 77% (la 4 500 de tone) a TAC pentru grenadierul de piatră din vestul Insulelor Britanice. Pescuitul la aceste niveluri ar trebui să permită aducerea acestui stoc la niveluri sustenabile până în 2015 (așa-numitul randament maxim sustenabil, MSY). Comisia propune, de asemenea, creșterea cu 20%, respectiv 5% a TAC pentru două stocuri de sabie neagră în apele occidentale (vestul Scoției/Irlanda). Și pentru aceste stocuri, avizele științifice arată modalitatea de a atinge MSY în 2015. Se propune ca TAC pentru restul stocurilor de sabie neagră și de grenadier de piatră să fie reduse sau menținute la același nivel. Adoptând o abordare de precauție, Comisia propune reducerea cu 20% a TAC pentru pagelul argintiu și mihalțul-de-mare albastru, deoarece starea de conservare a acestor stocuri nu este pe deplin evaluată.

Maria Damanaki, comisarul european pentru afaceri maritime și pescuit, a declarat în legătură cu acest subiect: „pentru a proteja pescuitul de adâncime, trebuie să urmăm recomandările științifice și să nu supraexploatăm aceste specii vulnerabile.Cu toate acestea, trei dintre stocuri par să fie pe calea către redresare și atingerea nivelurilor MSY.Obiectivul nostru de gestionare este clar:exploatarea sustenabilă pe termen lung a acestor stocuri”.

Sursa: ec.europa.eu
Foto:  wikipedia

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Posibilitati de pescuit pentru 2013-2014: cresteri modeste ale TAC pentru speciile de adancime

  1. Articole de pescuit 05/02/2013 at 19:41

    Cu alte cuvinte, vor creste micile exporturi de peste pe care Romania le face in prezent.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *