Peste 60 la suta dintre moldoveni vor sa intre in UE, dar cu Rusia ca partener strategic

Peste 60% dintre cetatenii moldoveni sunt de parere ca principalul partener strategic al R. Moldova trebuie sa fie Rusia, în timp ce pentru parteneriatul cu UE se pronunta 21%, iar pentru cel cu România doar 8%, arata un sondaj al Institutului de Politici Publice de la Chisinau. Totusi, 65% dintre respondentii Barometrului de Opinie Publica (BOP), dat publicitatii marti la Chisinau, se pronunta pentru aderarea Republicii Moldova la UE.

Doar 24% ar vota pentru aderarea la NATO, daca duminica viitoare ar avea loc un referendum în acest sens.Mai bine de doua treimi dintre cetatenii moldoveni care considera televiziunea drept sursa cea mai importanta de informare se informeaza în principal de la postul public rusesc PrimeTV, care este difuzat pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Doar 46 % se informeaza de la postul public moldovenesc Moldova 1. Pe locul trei este ProTV Chisinau, cu peste 23 % dintre preferinte.

În pofida asigurarilor date de guvernanti ca Republica Moldova este ferita de efectele crizei economice si financiare globale, 88% din respondenti considera ca aceasta criza a afectat Republica Moldova, iar 60% spun ca au fost atinsi personal de efectele acesteia. Cel mai afectat segment pare a fi cel cu vârsta cuprinsa între 18 si 44 de ani.

 

Fata de sondajul din octombrie 2008, a crescut cu 8% ponderea celor care considera ca lucrurile merg în directia gresita în Republica Moldova (59%), si cu 12% ponderea celor care considera ca situatia economica este mai proasta decât în urma cu un an. Trei sferturi dintre intervievati sunt nemultumiti de calitatea guvernarii.

Fata de octombrie 2008, a crescut cu 8% numarul celor care spun ca veniturile nu le acopera nici strictul necesar (34 %). În acelasi timp, 38% spun ca au bani doar pentru strictul necesar.

Majoritatea populatiei continua sa fie îngrijorata în primul rând de saracie (61%), preturi (56%), somaj (50%) si viitorul copiilor (48%).

Dintre personalitatile politice, de cea mai mare încredere se bucura presedintele Vladimir Voronin (48%), premierul Zinainda Greceanîi (43%), presedintele Parlamentului Marian Lupu (36%) si primarul Chisinaului, liberalul Dorin Chirtoaca (32%).

Republica Moldova nu este guvernata de vointa poporului, cred 59% dintre cei care au participat la sondaj, iar alegerile nu se desfasoara liber si corect în opinia a 43% din populati adulta a tarii.

Sondajul a fost realizat de Institutul de Politici Publice de la Chisinau în perioada de 28 februarie – 14 martie, pe un esantion de 1.197 de persoane din 88 de localitati, marja de eroare fiind de plus sau minus 2,8 %.

sursa-newsin

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.