Connect with us

INTERNAȚIONAL

Petro Poroșenko salută decizia Senatului SUA de a aproba furnizarea de arme letale Ucrainei. Kremlin: Nu va favoriza stabilitatea

Published

on

Senatul Statelor Unite ale Americii au aprobat proiectul de lege care prevede acordarea unui ajutor în valoare de 150 de milioane de dolari în anul financiar 2018 pentru a spriji Ucraina în domeniul apărării și securității, informează Unian.

Foto: Captura/ www.congress.gov

Pentru prima oară la nivel legislativ, se propune livrarea către Ucraina de mijloace defensive precum radare de apărare antiaeriană și supraveghere, mine antinavale, nave de coastă“, menționează Poroșenko în mesajul său pe Twitter.

Acesta a ținut să completeze că “apreciază faptul că SUA sunt alături de noi în această luptă”, a spus liderul de la Kiev în cadrul unui discurs pe care l-a susținut la Academia Militară, West Point, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, moment de care s-a folosit pentru a deplânge amplele discuții care au fost generate în SUA de ideea asigurării sprijinului militar Ucrainei, care, în viziunea sa, au fost bazate pe o serie de mituri, conform aceleiași surse. “Primul, acela că furnizarea de arme de către SUA va determina Rusia să trimită arme în Donbas. Dar Rusia nu a încetat niciodată să facă acest lucru. Al doilea aspect, că echipamentele americane nu vor rezolva situația per ansamblu. Dar acest lucru sigur va contribui la rezolvarea situației, coroborat cu sancțiunile și presiunea diplomatică. Cel de-al treilea- că furnizarea de arme de către Statele Unite va alimenta tensiunea în zonă. Dar acest lucru va genera o creștere a costurilor agresiunii ruse. În fața unei astfel de descurajări severe, Moscova se va gândi de două ori înainte de a porni o nouă ofensivă”, a completat Poroșenko.

Decizia Senatului american a atras imediat reacții din partea Kremlinului, care a spus că “alocarea de credite din partea SUA Ucrainei ține de planul relațiilor bilaterale dintre cele două țări, dar furnizarea de arme letale nu va contribui, desigur, la soluționarea conflictului din estul Ucrainei”, a insistat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS.

“Aceasta este declarația președintelui Poroșenko, nu am auzit nicio declarație de partea americană cu privire la acest subiect”, a spus el, fără alte comentarii.

Problema privind livrarea de arme letale Ucrainei de către Statele Unite a fost punctată și de Kurt Volker, noul reprezentant special al SUA pentru Ucraina, în cadrul vizitei sale din iulie în fosta republică sovietică.

Kurt Volker a declarat pentru BBC că înarmarea forţelor guvernamentale ucrainene ar putea schimba abordarea Moscovei, dar nu crede că măsura ar fi una provocatoare.

Conflictul dintre armata ucraineană şi separatiştii proruşi din apropiere de graniţa Ucrainei cu Rusia a izbucnit în urmă cu trei ani, când proteste de amploare în Ucraina au dus la îndepărtarea de la putere a preşedintelui ucrainean. Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în luna martie a anului 2014, iar Kievul o acuză că sprijină separatiştii proruşi din estul Ucrainei, o acuzaţie pe care Kremlinul o neagă.

Potrivit datelor ONU, aproximativ 10.000 de oameni au murit în conflict.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CHINA

Mark Rutte a discutat cu Xi Jinping despre ”preocupările” UE potrivit cărora Beijingul ”pune obstacole nedrepte companiilor europene care doresc să facă afaceri” pe piața chineză

Published

on

© Mark Rutte/ X

Premierul olandez Mark Rutte a declarat miercuri că a discutat în timpul întâlnirii sale cu președintele chinez Xi Jinping despre un incident de spionaj cibernetic pentru care Olanda a învinovățit Beijingul, informează Reuters.

Agenția de informații MIVD a susținut luna trecută că spioni cibernetici sprijiniți de statul chinez au obținut acces la o rețea militară anul trecut, calificând gestul ca fiind parte a unei tendințe de spionaj politic practicat de Beijing asupra Olandei și a aliaților săi, mărturie în acest sens stând recentele acuzații venite din partea SUA, Marii Britanii și Noii Zeelande

”Desigur, discutăm toate subiectele dificile”, inclusiv atacurile cibernetice, a declarat Rutte reporterilor după discuțiile de la Beijing.

”Desigur, acest lucru a fost atribuit foarte deschis Chinei de către Țările de Jos. A fost un atac asupra Ministerului Olandez al Apărării pe care agenția noastră de informații l-a identificat și, de asemenea, atribuit Chinei. Deci, da, desigur, am discutat despre asta”, a continuat Rutte.

De altfel, într-un scurt mesaj de reflecție asupra vizitei sale în China, premierul olandez a recunoscut că ”din calitatea sa de putere geopolitică, China joacă un rol crucial în lume când vine vorba de stabilitatea economică, securitatea internațională și tranziția la o economie verde. În plus, China este un partener comercial important. Din toate aceste motive, Țările de Jos trebuie să colaboreze și să se angajeze în dialog cu China.

”Există, de asemenea, spațiu pentru discuții sincere și de fond pentru a aborda preocupări, cum ar fi poziția Chinei față de Ucraina. Aici, în Europa, dorim ca China să-și folosească influența pentru a-l forța pe Putin să pună capăt războiului său de agresiune fără sens. Am avut, de asemenea, o conversație sinceră despre relațiile noastre economice – despre cooperare, dar și despre preocupările că China pune obstacole nedrepte pentru companiile europene care doresc să facă afaceri aici. Și, bineînțeles, am vorbit despre sectorul semiconductorilor, în care Țările de Jos și China sunt ambele jucători majori. Mi-am exprimat încă o dată îngrijorarea cu privire la situația drepturilor omului. De exemplu, poziția uigurilor și lipsa libertății presei. Pe scurt, am avut o conversație deschisă și sinceră nu numai despre tot ceea ce ne leagă, ci și despre problemele asupra cărora avem opinii foarte diferite”, a spus Rutte pe platforma X, fostă Twitter.

Revenind la acuzațiile de spionaj, este pentru prima dată când Olanda acuză public China pentru spionaj cibernetic, în contextul în care tensiunile legate de securitate au cunoscut un trend ascendent între cele două țări.

Acestea sunt alimentate și de restricțiile impuse de guvernul olandez asupra companiei ASML, un important furnizor de echipamente pentru producătorii de cipuri, care nu mai are autorizație pentru a exporta către China sistemele sale pentru fabricarea de microcipuri, conform AFP, citat de Agerpres.

”Ceea ce vă pot spune legat de sectorul nostru de semiconductori şi de companii ca ASML (companie din Ţările de Jos care este un important furnizor de echipamente pentru producătorii de cipuri) este că atunci când trebuie să luăm măsuri ele nu vizează niciodată o ţară anume”, a spus Rutte.

Recent, Olanda s-a alăturat Statelor Unite şi Japoniei şi a impus limite exportului de echipamente de vârf pentru producerea de cipuri.

Ea a dat astfel curs avertismentelor lansate de Comisia Europeană pe finalul anului trecut, care recomanda țărilor membre să evalueze riscurile în patru domenii tehnologice esențiale pentru securitatea economică a UE, printre aceste domenii aflându-se și semiconductorii.

Conștientă de dependența de China în materie de cipuri, Uniunea Europeană a făcut pași în desprinderea de a doua economie a lumii și a lansat Actul european privind cipurile, lansându-se în cursa globală pentru a fi o putere industrială în sectorul semiconductorilor.

Iar acest lucru îl face în strânsă colaborare cu parteneri care gândesc la fel, precum Statele Unite.

Recent, la Washington, a avut loc cea de-a cincea reuniune a Consiliul pentru comerț și tehnologie UE – SUA în vederea intensificării coordonării în ceea ce privește asigurarea disponibilității materiilor prime esențiale pentru producția de semiconductori.

Cât privește preocupările de care amintea Rutte, potrivit cărora Beijingul pune obstacole companiilor europene pe piața chineză, acestea au contribuit la erodarea încrederii dintre Uniunea Europeană și China, fiind nevoie de muncă pentru a o reclădi.

De altfel, concurența echitabilă a dominat agenda discuțiilor din timpul summitului UE-China, desfășurat la începutul lunii decembrie între președinții Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Consiliului European, Charles Michel,  pe de o parte, și președintele Chinei, Xi Jinping, și premierul chinez Li Qiang, pe de altă parte

Toate aceste aspecte, dar și ancheta deschisă de Uniunea Europeană în ceea ce privește subvențiile acordate de statul chinez producătorilor de mașini electrice, precum și îndemnul Comisiei Europene la adresa țărilor membre de a restricționa sau de a exclude Huawei și ZTE din rețelele 5G, după ce a concluzionat că deciziile adoptate de unele state membre în această direcție au fost justificate, s-ar putea regăsi pe agenda dilaogului dintre președintele Xi Jinping și un alt lider european, Emmanuel Macron, cu ocazia vizitei pe care liderul chinez ar urma să o efectueze la începutul lunii mai. 

Continue Reading

NATO

Șeful diplomației SUA vine în Europa: Întâlnire cu Macron la Paris, urmată de reuniunea miniștrilor de externe NATO cu ocazia a 75 de ani de la înființarea Alianței

Published

on

© U.S. Department of State / Facebook

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, va merge săptămâna viitoare în Franţa unde se va întâlni cu preşedintele Emmanuel Macron pentru a discuta în special despre sprijinul acordat Ucrainei, a anunţat miercuri Departamentul de Stat de la Washington.

Vizita are loc în plină intensificare a loviturilor ruseşti în Ucraina şi într-un moment în care Kievul le cere aliaţilor săi occidentali mai multe sisteme moderne de apărare aeriană Patriot, scrie AFP, potrivit Agerpres.

De partea americană, ajutoare militare de zeci de miliarde de dolari pentru Ucraina sunt blocate în prezent de opoziţia republicană din Congres.

“La Paris, secretarul de stat se va întâlni cu preşedintele francez, Emmanuel Macron, pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei şi pentru a preveni escaladarea conflictului din Fâşia Gaza”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Aceasta va fi o rară vizită la Paris a secretarului de stat american, un vorbitor perfect de franceză, care nu a mai fost acolo de aproape doi ani.

Preşedintele francez, la rândul său, a efectuat o vizită de stat la Washington în decembrie 2022.

După Paris, Blinken se va afla miercuri și joi la Bruxelles pentru a participa la o reuniune a miniștrilor de externe din țările NATO cu ocazia celei de-a 75-a aniversări de la crearea Alianţei Nord-Atlantice, pe 4 aprilie, a adăugat Miller.

Reuniunea urmează să pregătească summitul liderilor celor 32 de state euro-atlantice de la Washington, din perioada 9-11 iulie.

Antony Blinken va participa, de asemenea, la un Consiliu SUA-UE pentru comerţ şi tehnologie la Louvain, în Belgia.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Premierul R. Moldova, primit de către Marcel Ciolacu la Palatul Victoria: România este partenerul care ne ajută să pășim pe calea spre aderarea la UE

Published

on

© Guvernul Republicii Moldova

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a fost primit, miercuri, la Palatul Victoria, de către premierul Marcel Ciolacu, cu ocazia unei vizite de lucru la București, care implică, printre altele, participarea la Forumul investițional „Moldova-România: Capital Bridges”, potrivit unui comunicat.

Potrivit sursei citate, cei doi șefi de guvern au discutat agenda moldo-română, cooperarea economică dintre cele două state, procesul de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană, dar și alte subiecte de interes pentru relația bilaterală dintre Republica Moldova și România.

Șeful Executivului de la Chișinău a apreciat sprijinul oferit de România în toate domeniile-cheie pentru dezvoltarea țării noastre, accentuând, în mod special, sprijinul continuu al dezideratului european al Republicii Moldova. „Aderarea la Uniunea Europeană este obiectivul prioritar al țării noastre, iar România este partenerul care ne ajută să pășim cu încredere pe această cale”, a spus premierul Dorin Recean.

Oficialii s-au mai referit la proiectele de infrastructură, realizate prin efort comun, dar și la cooperarea în domeniul energetic, subliniind realizările majore pe acest segment. De asemenea, părțile au menționat importanța valorificării potențialului economic, cu accent pe atragerea investițiilor și crearea noilor locuri de muncă. Cei doi premieri participă, astăzi, la ediția a doua a Forumului investițional „Moldova – România: Capital Bridges”.

Prim-ministrul Dorin Recean a remarcat că evenimentul are loc „într-o zi cu adevărat semnificativă pentru ambele maluri ale Prutului – 106 ani de la unirea Basarabiei cu România”. „Suntem uniți prin trecutul nostru comun, limba pe care o vorbim și cultură, iar astăzi, consolidăm legăturile noastre bilaterale, construind noi poduri între afacerile din Republica Moldova și investitorii străini și punând în valoare oportunitățile economice ale ambelor țări”, a declarat șeful Guvernului de la Chișinău.

Prim-ministrul Dorin Recean va participa și la un prânz organizat de către Familia Regală a României.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CHINA4 mins ago

Mark Rutte a discutat cu Xi Jinping despre ”preocupările” UE potrivit cărora Beijingul ”pune obstacole nedrepte companiilor europene care doresc să facă afaceri” pe piața chineză

NATO7 mins ago

Șeful diplomației SUA vine în Europa: Întâlnire cu Macron la Paris, urmată de reuniunea miniștrilor de externe NATO cu ocazia a 75 de ani de la înființarea Alianței

U.E.1 hour ago

Cehia a demascat o rețea finanțată de Rusia care descuraja țările din UE să continue sprijinul pentru Ucraina și a cărei activitate ajungea până în Parlamentul European

ROMÂNIA18 hours ago

Luminița Odobescu speră că Misiunea economică și comercială a Francofoniei în Europa Centrală și de Est va contribui la promovarea oportunităților de afaceri între companiile românești și cele din țările membre OIF

U.E.19 hours ago

Comisia Europeană elaborează planuri pentru instituirea unei diplome europene în învățământul superior

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Al 9-lea raport privind coeziunea relevă că șase din cele opt regiuni de dezvoltare ale României se confruntă cu o diminuare a populației apte de muncă, fapt ce le plasează sau potențează riscul de a fi într-o ”capcană a dezvoltării”

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Premierul R. Moldova, primit de către Marcel Ciolacu la Palatul Victoria: România este partenerul care ne ajută să pășim pe calea spre aderarea la UE

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Maia Sandu: Cel mai bun mod de a celebra 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este să devenim un stat liber, alături de România, în marea familie europeană

REPUBLICA MOLDOVA21 hours ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

POLITICĂ21 hours ago

Nicolae Ciucă evidențiază creșterea schimburilor comerciale România – R. Moldova de la 1 la 3 miliarde de euro: Dezideratul este să ne regăsim împreună în UE

REPUBLICA MOLDOVA21 hours ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA23 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI23 hours ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE2 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN7 days ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN7 days ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL7 days ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Celine Gauer, responsabil în cadrul Comisiei Europene pentru implementarea PNRR, cere României să accelereze ritmul reformelor: Mesajul meu este unul al urgenţei. 2024 ”va stabili succesul sau eșecul țării”

Trending