Pew Research: Cetațenii din șapte țări NATO au mai multă încredere în politica externă a lui Vladimir Putin decât în cea a lui Donald Trump

Cetățenii din statele aliate ale SUA au mai multă încredere în liderul de la Kremlim, Vladimir Putin decât în președintele american, Donald Trump atunci când vine vorba de modul în care sunt gestionate afacerile internaționale, conform unui studiu realizat de Pew Research. În pofida evidențelor, acesta arată că niciunul dintre cei doi lideri nu se bucură de o încredere crescută din partea populației, informează Deutsche Welle.

Foto: Pew Research

Cercetarea a avut drept scop cuantificarea percepției globale asupra liderului rus, Vladimir Putin.

Sondajul arată că doar unul din patru cetățeni din 37 de state care au luat parte la studiu are încredere că liderul rus face ceea ce trebuie atunci când vine vorba de afaceri internaționale. Respondenții din statele europene au fost cei mai critici, 78% dintre aceștia arătând o lipsă de încredere față de leadershipul moscovit.

Sondajul arată că, în pofida faptului că “încrederea în modul în care Vladimir Putin gestionează afacerile internaționale este pe o pantă descendentă, în multe dintre state acesta este perceput cu mai multă încredere decât președintele american, Donald Trump”.

Respondenții din statele aliate ale SUA precum Japonia, Coreea de Sud și șapte state europene membre NATO ( Grecia, Germania, Turcia, Ungaria, Franța, Italia și Spania) care s-au bazat istoric pe SUA pentru sprijin militar și pentru apărare, au precizat că au mai multă încredere în modul de gestionare a afacerilor internaționale al președintelui Putin.

Unul dintre motivele pentru care Donald Trump înregistrează o popularitate atât de scăzută ar putea fi lipsa sa de fermitate și consecvență privind problemele globale, punând sub semnul întrebării eficiența NATO, amânând demersul de a-și exprima angajamentul față de articolul 5 care stipulează că un atac împotriva unui membru NATO reprezentă un atat împotriva tuturor membrilor Alianței, la care se adaugă acuzele la adresa acestora privind asumarea repsonsabilității din punct de vedere financiar, făcând trimitere în acest caz la cererile sale ca aliații să sporească bugetul pentru Apărare.

Dezechilibrarea balanței de încredere în favoarea lui Putin este cea mai evidentă în Grecia sau Germania, unde prăpastia procentuală între cei doi este de 31% în Grecia ( Vladimir Putin – 50%, Donald Trump – 19% ) și 14 puncte procentuale în Germania ( Vladimir Putin – 25%, Donald Trump – 11%).

În pofida acestuia fapt, nu toți cetățenii din cadrul statelor membre NATO care au luat parte la sondaj au aceeași poziție. Președintele american a reușit să obțină un scor ridicat în Marea Britanie, Canada, Olanda sau Polonia. Acesta s-a clasat în topul preferințelor și în rândul cetățenilor din statele care nu fac parte din Alianță, precum Australia sau Filipine, dar și Israel. În aceste state, Trump a reușit să-l devanseze pe Putin, constatându-se o diferență procentuală ce se încadrează între -2% și -15% în detrimentul lui Putin.

Sondajul a fost realizat de Pew Reasearch Center în perioada februarie-mai. Au fost chestionați 40.951 de adulți selectați în mod aleatoriu, din 37 de state de-a lungul globului.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.