Philipp Hammond, ministrul britanic al finanțelor la conferința noului „Drum al Mătăsii”: China este un partener natural al Marii Britanii

Philipp Hammond, ministrul britanic al finanțelor, percepe China drept un „partener natural” al Marii Britanii în Vest, notează Politico Europe.

Aflat la conferința „Centura și Drumul” organizată la Bejing, Hammond s-a arătat deschis privind o cooperare întărită dintre cele două state, acesta sprijinind proiectul Chinei care dorește relansarea „Drumului Mătăsii”, o inițiativă ambițioasă prin intermediul căreia se dorește sporirea comerțului mondial și favorizarea liberului schimb.

„Marea Britanie, aflându-se la capătul vestic al Centurii și Drumului, este un partener natural al acestui demers”, a precizat Hammond.

„În timp ce începem un nou capitol din istoria noastră, în timp ce părăsim Uniunea Europeană, dorim să menținem o cooperare strânsă și un parteneriat comercial cu vecinii noștri europeni, dar, în același timp, este ambiția noastră să ne securizăm acorduri de liber schimb în toată lumea cu noi parteneri și vechi aliați.”

„Ambiția noastră este de a face mai mult comerț, nu mai puțin. China cu siguranță împărtășește această ambiție”, a mai declarat ministrul în cadrul conferinței din Beijing.

În urma incertitudinii create de Brexit, Marea Britanie se confruntă cu anumite provocări economice precum și cu un viitor incert, tocmai de accea premierul Theresa May dorește încheierea cât mai curând a unui acord comercial cu partenerii chinezi. Cu toate acestea, pentru moment, mâinile Marii Britanii sunt legate în materie de acorduri bilaterale deoarece încă deține statut de membru UE.

China organizează pe 13 și 14 mai o conferință  prin intermediul căreia dorește să crească nivelul de conștientizare al importanței comerțului la nivel mondial, dar și pentru a-și promova ambițiosul proiect „The belt and road”. 

Potrivit guvernului chinez, inițiativa noului Drum al Mătăsii ar constitui o enormă oportunitate pentru statele în curs de dezvoltare care au fost deseori neglijate de către Occident.

La summit participă reprezentanții a 29 de state, printre care premierii Spaniei, Italiei, Greciei și Ungariei, președinții Turciei și Rusiei, iar delegația SUA va fi reprezentată de consilierul Casei Albe, Matt Pottinger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.