Piaţa imobiliară chineză, încă un pas spre prăbuşire

Preţurile locuinţelor au scăzut luna trecută în aproape jumătate dintre marile oraşe chineze, după ce oficialii de la Beijing au luat măsuri dure pentru a dezumfla bula imobiliară.

Piaţa imobiliară, unul dintre principalele motoare de creştere economică din China, dă tot mai multe semne de prăbuşire. În ciuda protestelor dezvoltatorilor imobiliari, autorităţile de la Beijing continuă cu măsurile dure impuse de la începutul acestui an pentru a descuraja achiziţiile de locuinţe.

În octombrie, în 34 dintre principalele 70 de oraşe chineze, preţurile locuinţelor au scăzut, o rată dublă faţă de cea înregistrată în octombrie.

Încetinirea îngrijorează însă piaţa la nivel mondial, având în vedere faptul că dezvoltatorii chinezi, datorită cererii foarte ridicate, influenţează preţurile materiilor prime folosite în construcţii în întreaga lume.

Încă din 2010, Guvernul de la Beijing a luat măsuri pentru a preveni formarea unei bule imobiliare. Printre altele, executivul a majorat avansul obligatoriu pentru cumpărarea unei locuinţe, a restricţionat numărul de case pe care are dreptul să le deţină un cetăţean şi, încet dar sigur, a sugrumat accesul dezvoltatorilor imobiliari la creditare. 

De la începutul acestui an, banca centrală a Chinei a majorat de trei ori dobânda-cheie pentru a descuraja creditarea şi pentru a combate inflaţia. În plus, Guvernul de la Beijing va cheltui 200 de miliarde de dolari în acest an pentru a construi zece milioane de locuinţe sociale. Toate în încercarea de a evita formarea unei bule imobiliare, autorităţile încearcă să-i determine pe chinezi să nu-şi cumpere case.

Unul dintre punctele-cheie pe care vrem să le controlăm este să-i determinăm pe acei cumpărători care nu au nevoie urgentă de case să amâne achiziţia unei locuinţe”, a declarat adjunctul ministrului pentru Locuinţe de la Beijing. Organele de reglementare chineze au luat deja şi alte măsuri în acest sens, printre care majorarea avansului cerut şi diminuarea împrumuturilor acordate pentru achiziţia celei de-a doua case.

Articolul integral poate fi accesat aici.

Sursa foto: cs3240hci.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *