Pierre Moscovici, ministrul finanţelor din noul cabinet francez, pune condiţii pentru adoptarea pactului fiscal european

Tratatul nu va fi ratificat la Paris dacă nu va conţine strategii clare de creştere economică. Cu toate acestea, oficial, Hexagonul nu renunţă la ideea reducerii datoriei publice.

Noul preşedinte îşi respectă promisiunile din timpul campaniei. Franţa nu va ratifica pactul de disciplină fiscală al UE în forma actuală şi cere amendamente care să introducă “angajamente ambiţioase” pentru susţinerea creşterii economice, a declarat joi noul ministru francez al Finanţelor, Pierre Moscovici, scrie “The Telegraph”, potrivit Adevarul.ro.
Am spus că tratatul nu va fi ratificat în forma actuală. Suntem hotărâţi în această privinţă”, a afirmat oficialul la postul BFM TV. Totuşi, vor trebui să existe şi strategii de reducere a datoriilor. “Datoria publică e inamicul”, a explicat Moscovici. Datoria Franţei a atins, la finalul lui 2011, 86% din PIB – 1.717 miliarde de euro.

Noul executiv de la Paris vrea de asemenea o strategie puternică pentru susţinerea creşterii economice în Europa, a spus Moscovici.

“Pactul trebuie amendat cu angajamente privind creşterea economică, iar când spun asta mă refer la o strategie ambiţioasă de creştere. Suntem cu toţii foarte pro-europeni. François Hollande este foarte european, premierul Jean-Marc Ayrault este foarte european, eu sunt foarte european, şi spunem că trebuie să împingem Europa pe o nouă direcţie, fără a ne dezice de responsabilitatea bugetară. Pentru noi, disciplina fiscală şi creşterea economică nu sunt în opoziţie”, a arătat el.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *