Piticii care fac America măreață

de Dan Cărbunaru

Dă, Doamne, inspirație și coeziune Diplomației române și celor care ne reprezintă internațional, european și regional. Rostesc în gând această rugăciune având în imagine elicopterul care l-a ridicat la ceruri pe Barack Obama, lăsând în urmă, la sol, ecourile discursului izolaționist și protecționist rostit de succesorul său. Pentru România, care a încercat nu doar să admire strălucirea Americii, dar și să se poarte ca un partener loial, ”umăr la umăr”, în toți anii care au urmat întrării în NATO și UE, aplicarea ad literam a promisiunilor Președintelui Donald Trump înseamnă un frig teribil intrat vijelios pe ușa larg închisă, care să echilibreze astfel neglijarea securității granițelor americane în favoarea apărării altora.

Europa s-a refăcut din cenușa propriei distrugeri cu ajutor american. Dezintegrarea și decridibilizarea ei s-ar putea produce cu implicare de pe aceeași parte a Atlanticului. Dacă America nu poate fi măreață decât făcându-i pe ceilalți pitici sau rupându-le postamentele la care tot ea a muncit, înseamnă că ne îndreptăm spre un dans global cu mulți pantofi distruși pe bombeu și nu pe talpă.

Întoarcerea Americii cu spatele la partenerii săi prăbușește eșafodajul de securitate european cu un dramatism ce amintește de tragicul 9/11.

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *