Plafon la subvenţiile pentru fermele mari

Deţinătorii de terenuri agricole de peste 2.500 de hectare nu vor putea primi mai mult de un milion de euro pe an, chiar dacă investesc în plus pentru protecţia mediului, scrie Adevarul in ediţia electronică.

Fermierii care dezvoltă lucrări agricole pe suprafeţe mari de teren sunt, acum, răsfăţaţii Uniunii Europene, datorită subvenţiilor practic nelimitate acordate pentru exploataţiile lor. Din 2014 nu va mai fi însă aşa, pentru că totalul subvenţiei nu va mai putea depăşi un milion de euro per exploataţie pe an. Cel puţin, asta a lăsat să se înţeleagă comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, care în aceste zile efectuează o vizită în România.

Aceste subvenţii se vor acorda ca o susţinere directă pentru veniturile fermierilor şi nimeni nu îi va întreba ce vor face cu banii. Dar de la un anumit nivel în sus va trebui să plafonăm aceste subvenţii, iar propunerea este ca acest nivel să fie în jurul sumei de 300.000 de euro”, a spus ieri Dacian Cioloş, într-un scurt briefing de presă.

În argumentaţia sa contra subvenţiilor nelimitate pe marile culturi, Dacian Cioloş a arătat că „nu se mai poate justifica public” acordarea câtorva milioane de euro per exploataţie.  „Dacă nu poţi realiza profit fără să iei milioane de euro de la UE, înseamnă că ai o problemă de management, nu se poate să depinzi cu totul de aceşti bani”, a conchis comisarul european.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  ec.europa.eu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.