Planul lui Rompuy de salvare a zonei euro include emiterea de eurobonduri pe termen scurt

Planul schițat de Herman Van Rompuy, președintele Uniunii Europene, pentru salvarea zonei euro va include o discuție despre emiterea de obligațiuni comune pe termen scurt, un fond de răscumpărare a datoriilor și un sistem comun de supraveghere bancară, conform a doi oficiali familiari cu acest proiect.

Sugestiile vor fi prezentate în cadrul summitului UE de la Bruxelles de către Van Rompuy, Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene, Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene, și Jean-Claude Juncker, președintele grupului miniștrilor de Finanțe din zona euro. Raportul este confidențial și încă în stadiul de construcție și nu este clar dacă va include un plan de acțiune recomandat pe lângă subiectele menționale, au declarat oficialii sub protecția anonimatului pentru agenția de știri Bloomberg, potrivit Adevarul.ro.

Miniștrii de Finanțe ai zonei euro se vor întâlni, astăzi, la Luxemburg în încercarea de a găsi o modalitate de a sprijini zona euro, afectată de problemele din Grecia și de creșterea costurilor de finanțare ale Spaniei. Liderii UE nu s-au înțeles la summitul din mai asupra emiterii de eurobonduri, fapt care i-a forțat să-i ceară lui Van Rompuy să coordoneze realizarea unui plan de integrare în trepte. Emiterea de obligațiuni comune și asigurări transfrontaliere ale depozitelor bancare reprezintă două dintre domeniile identificate pentru o examinare mai aprofundată.

Foto: eukolws.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *