Planul lui Soros incepe sa fie pus in aplicare

Măsurile din planul pe care investitorul american de origine maghiară l-a propus de curând au început să fie puse în aplicare. Cei de la Seeking Alpha spun că Europa tocmai a început să urmeze planul de salvare al lui Soros. Mai mult, acesta dă roade, scriu acestia, potrivit Capital.ro.

Banca Centrală Europeană (BCE) a împrumutat miercuri o sumă de 489,191 miliarde de euro unui număr de 523 de bănci din zona euro, într-o operaţiune inedită pe trei ani, informează AFP. Este vorba de o sumă mult peste estimările analiştilor, care se aşteptau ca BCE să acorde credite în valoare de 300 miliarde de euro.

De asemenea, este vorba şi de cea mai mare operaţiune de lichiditate demarată de BCE, depăşind precedentul record de 442 miliarde de euro stabilit în luna iunie 2009 cu prilejul unei operaţiuni pe un an.

În viziunea lui Soros, BCE trebuie să fie cea care trebuie să aducă lichidități, iar acestea trebuie acordate băncilor și nu guvernelor.

Până acum, BCE a oferit băncilor împrumuturi pe o perioadă de maxim un an. Prin extinderea perioadei creditelor, BCE vrea să asigure pieţele că băncile vor dispune de finanţare pe termen lung.

De asemenea, în planul lui Soros, Fondul European pentru Stabilitate Financiară ar fi utilizat pentru garantarea sistemului bancar și nu pentru acordarea de împrumuturi.

Sursa articol: Capital.ro

Sursa foto: en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *