Planul UE de asistenţă bancară directă ridică semne de întrebare

Deciziile îndrăzneţe luate la summitul de la Bruxelles nu vor pune capăt imediat crizei care afectează Europa de trei ani, rămânând semne de întrebare privind modul în care va fi aplicat sistemul asistenţei bancare directe şi dacă vor fi suficiente fonduri de asistenţă.

“Liderii Europei au surprins scepticii cu un plan îndrăzneţ ce prevede pomparea de fonduri în băncile care au probleme, reducerea costurilor de împrumut pentru Spania şi Italia şi evitarea măsurilor de austeritate impuse statelor care solicită asistenţă. Acum, însă, miniştrii Finanţelor au la dispoziţie o săptămână şi jumătate pentru stabilirea detaliilor, iar investitorii vor fi foarte atenţi”, comentează Huffington Post, potrivit Mediafax.

“Deciziile luate la summitul de la Bruxelles nu vor pune capăt crizei care afectează Europa de aproape trei ani. Rămân numeroase întrebări privind modul în care va funcţiona sistemul asistenţei bancare directe, privind existenţa a suficiente fonduri pentru salvarea băncilor; în plus, nu se ştie dacă săraca şi îndatorata Grecie va fi exclusă din zona euro”, subliniază publicaţia.

David Kelly, analist la JPMorgan Funds, constată că pieţele financiare au răspuns, deşi lent, la veştile bune din Europa. Pieţele vor continua ascensiunea, în pofida problemelor care rămân, apreciază el.

Planul privind asistenţa directă acordată băncilor prevede instituirea unei autorităţi centralizate – probabil BCE – pentru supravegherea băncilor europene, care în prezent sunt sub controlul guvernelor statelor naţionale, guverne care au evitat până acum închiderea băncilor neperformante. “Însă, în cadrul uniunii bancare, noua autoritate centrală probabil va obţine atribuţii de închidere a băncilor neperformante în cazul în care guvernele naţionale vor evita aceste măsuri”, atrage atenţia Huffington Post.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  globalastrologyblog.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *