Planurile Bruxelles-ului în 2012 pentru criza euro

Pe lângă reglementările pentru pieţele financiare şi controlul disciplinei bugetare din statele membre, UE va trebui să ia şi măsuri de creştere economică şi de reducere a şomajului, scrie publicatia electronică Adevarul.

”Instituţiile europene încep anul sub presiunea finalizării propunerilor care să plaseze pactul fiscal al UE, decis la summitul din decembrie, în limitele legale ale tratatului european. Primele discuţii au avut loc deja. A şi fost conceput un draft care va circula în cancelariile UE.

Comisia Europeană are de finalizat aproape 130 de iniţiative noi. Cele mai importante schimbări se referă la regulile pentru pieţele financiare şi aplicarea legilor privind guvernanţa economică.”

Prioritatea va fi punerea în aplicare, de urgenţă, a pachetului de propuneri care să aducă încrederea în economia europeană“, a anunţat preşedintele Comisiei, José Barroso, când a prezentat priorităţile sale pentru 2012. Anul acesta, Comisia trebuie să finalizeze propunerile pe reforme anunţate deja referitoare la instrumentele derivate, agenţiile de rating, cerinţele de capital şi abuzurile de piaţă. De asemenea, Executivul de la Bruxelles va trebui să anunţe şi o evaluare de impact a măsurilor luate pentru pieţele financiare, informeaza Adevarul.ro.

Un prim pas în această direcţie prevăzut în proiectul Bruxelles-ului este renunţarea la plata diferenţiată a TVA, o practică generalizată în multe ţări europene pentru alimente, cărţi, ziare, dar şi alte bunuri şi servicii. CE apreciază că uniformizarea TVA în ţările membre va reduce birocraţia şi va stimula creşterea economică şi va creşte nivelul încasărilor la bugetele naţionale.

Marea provocare a UE va fi ca pe lângă aplicarea unor pachete de legi noi şi a unor evaluări fără precedent pe pachete de reformă şi deficite bugetare în toate statele membre, să găsească şi pârghii care să răspundă la : stimularea creşterii economice şi scaderea somajului şomajului. Prognozele de toamnă nu au adus prea multe speranţe pentru economiile UE: în 2012 există estimări de 0,6% de creştere pe ansambul UE şi de 0,5% în zona euro.

”Abia din 2013, creşterea se va relua lent, însă doar la un nivel de 1,5%. Rata şomajului a juns la cote-record în unele state membre: 22,8% în Spania, 18,3% în Grecia, aproape 13 procente în Portugalia, iar în rândul tinerilor, în unele state din zona euro procentele se dublează. Rata medie a şomajului în UE-27 era de 9,8% potrivit datelor Eurostat, iar previziunile Comisiei nu au anunţat o creştere a locurilor de muncă anul acesta”, mai scrie Adevarul.ro.

Autor: Bianca Toma
Sursa articol: Adevarul.ro
Sursa foto:  profi-forex.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *