Planurile noului premier, Victor Ponta, pentru economia României

Victor Ponta a prezentat încă dinainte de a fi desemnat premier o serie de măsuri economice prin care speră să revitalizeze atât industria cât şi finanţele României, declarând recent că nu vede niciun motiv pentru modificarea acestei strategii. Printre primii paşi anunţaţi, potrivit Adevarul,  se numără reducerea contribuţiilor sociale, introducerea unei cote reduse a TVA pentru produsele agricole, suprataxarea marilor averi, aplicarea unei taxe pentru tranzacţiile financiare şi majorarea salariului minim cu 26%, la 850 de lei.

Principalele măsuri propuse de Ponta, anunţate chiar înaintea votului pentru moţiunea de cenzură:

1. Reducerea contribuţiilor pentru asigurări sociale la stat pentru angajatori, pas ce va impulsiona crearea de locuri de muncă.

2. Introducerea în dezbatere publică a Tratatului de guvernanţă bugetară şi fiscală, cunoscut sub numele de „Pactul Fiscal“, decis de 25 dintre statele UE în decembrie 2011, la care România a aderat din start.

3. Dialog susţinut cu Opoziţia, ONG-urile, societatea civilă, în legătură cu aderarea României la Spaţiul Schengen şi cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare, eficientizarea sistemului de justiţie şi promovarea rolului României în UE.

4. Combaterea corupţiei prin respectatea rapoartelor Curţii de Conturi. Legea achiziţiilor publice trebuie transformată după model european.

5. Depolitizarea structurilor deconcentrate. De la secretar de stat în jos, fiecare post trebuie ocupat doar prin concurs. Retragerea „Legii Igaş”, privind dreptul de a candida al funcţionarilor publici.

6. Restituirea salariilor şi pensiilor şi revenirea acestora la nivelul de dinainte de 1 iunie 2011, impunerea unui deficit bugetar de 3% cerut de FMI, aplicarea legii responsabilităţii fiscale şi strategie pentru atragerea de fonduri europene prin minister specializat.

7. Reglementarea de urgenţă a actelor normative la folosirea Fondului de rezervă al primului ministru, astfel încât acesta să nu mai poată fi folosit pentru finanţarea de la buget a campaniilor baronilor locali.

8. “Băieţii deştepţi” din energie trebuie să plătească. Elaborarea şi respectarea unei strategii energetice pe termen mediu şi lung.

9. Urmărirea a trei aspecte în ceea ce priveşte Proiectul Roşia Montana – protejarea mediului, a interesului naţional şi atenţie la corupţia politică.

10. Micşorarea cotei TVA pentru produsele agricole, în efortul de susţinere a producătorilor autohtoni, alături de creditarea şi subvenţionarea acestora.

11. Majorarea veniturilor aduse la bugetul de stat prin introducerea unei sistem fiscal diferenţial pentru marile averi, aplicarea unei taxe pe tranzacţiile financiare şi impozit diferenţiat pentru proprietăţi. Majorarea redevenţelor pentru resursele naturale concesionate.

12. Creşterea salariului minim la 850 de lei – aceasta înseamnă venituri suplimentare la bugetul asigurărilor.

13. Relansarea companiilor de stat prin management privat autentic si retehnologizare. „Spunem «Nu!» privatizărilor făcute pe preţuri mici şi mari comisioane – susţinem ideea de management privat“. Folosirea banilor din vânzări pentru pachete de acţiuni la retehnologizare sau pentru crearea unui Fond social special de dezvoltare, după modelul aplicat de Norvegia.

14. Descurajarea UDMR în a mai ridica pretenții și a mai pune condiții. În ceea ce priveşte cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, „UDMR supralicitează şi a primit destul“. Există autonomie universitară reală şi trebuie respectată.

15. Reducerea numărului de parlamentari la 312 și adoptarea unei legi în acest sens care să fie susținută de întreaga clasă politică.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  blogponta.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *