Politica de coeziune: reluarea platilor pentru Romania

Comisia Europeană şi-a anunţat astăzi intenţia de a relua plăţile pentru axa prioritară “Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale” din cadrul programului operaţional regional din România, finanţat prin politica de coeziune.

Decizia de astăzi a Comisiei vine în urma hotărârii de întrerupere a plăţilor, în iunie 2011. La momentul respectiv, Comisia a luat hotărârea de a întrerupe plăţile pentru acest program, bazându-se pe constatările unui raport de audit, care a relevat o aplicare incorectă a normelor privind achiziţiile publice şi deficienţe în sistemul de gestiune şi control al achiziţiilor publice.

Autorităţile române au luat, de atunci, măsurile necesare pentru a remedia neregulile identificate şi, prin urmare, plăţile pot fi reluate. Comisia este mulţumită de progresele realizate până în prezent în reformarea sistemului de gestiune şi control al achiziţiilor publice pentru politica de coeziune din România, proces desfăşurat sub conducerea ministrului pentru afaceri europene Leonard Orban.

Ministerul Afacerilor Europene salută decizia Comisiei Europene privind reluarea rambursării de plăţi pentru programul operaţional regional (POR), axa prioritară „Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale”, care fuseseră sistate în iunie 2011. Totodată, ministerul îşi exprimă încrederea că, în cel mai scurt timp, vor fi întrunite condiţiile pentru ca să reînceapă procesul de transmitere a declaraţiilor de cheltuieli pentru rambursare către Comisia Europeană şi pentru celelalte  programe finanţate din instrumente structurale.

„Reluarea plăţilor de la Comisia Europeană până la sfârşitului anului 2011 pentru toate programele operaţionale a fost una dintre priorităţile pe care mi le-am asumat la preluarea acestui portofoliu, iar decizia de astăzi a Comisiei reprezintă un pas important pentru realizarea acestui obiectiv”, a declarat ministrul afacerilor europene.

Alocarea pentru POR în intervalul 2007-2013 este de 3,726 miliarde de euro.

Până la 30 noiembrie 2011, pentru acest program operaţional au fost depuse 7.924 de proiecte în valoare totală de 53,145 miliarde de lei. Numărul proiectelor aprobate a fost de 2.773, iar al celor semnate 2.340.

Rata de absorbţie calculată în funcţie de plăţile interne către beneficiari a fost de 24,49 % la 30 noiembrie 2011, iar rata de absorbţie calculată în funcţie de plăţile intermediare de la Comisia Europeană a fost de 7,37 %.

Sursa foto: regio.adrmuntenia.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *