Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Politica Europeană de Vecinătate a fost revizuită. Europarlamentarul Ramona Mănescu: Educația, instrument-cheie în combaterea radicalizării și recrutării

Published

on

Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă și Securitate Comună au dezvăluit cele mai importante schimbări care vin odată cu revizuirea Politicii Europene de Vecinătate (PEV), vorbind despre o nouă abordare în ceea ce privește vecinii estici și sudici. Revizuirea este o consecință a modificărilor semnificative care au survenit atât în vecinătatea sudică cât și în cea estică de la momentul lansării PEV, în 2004. Ea reflectă concluziile consultărilor cu statele membre, statele partenere, organizațiile internaționale, partenerii sociali, societatea civilă și academică, informează Comisia Europeană într-un comunicat.

„Un parteneriat mai strâns cu vecinii noștri reprezintă scopul Uniunii Europene, în timp ce ne confruntăm cu multe provocări în cadrul granițelor noastre și în afara lor. Atacurile teroriste de vineri, dar și cele recente din Liban, Egipt, Turcia și Irak, demonstrează încă o dată că ne confruntăm cu amenințări globale și care trebuiesc abordate de către o comunitate internațională unită. Trebuie să construim un mediu mai sigur, să încercăm să rezolvăm numeroasele crize din zona apropiată și să ajutăm dezvoltarea celor mai sărace areale pentru a putea rezolva cauzele migrației. În general, acesta este scopul recentei revizuiri a PEV prin care vor fi promovate valorile noastre comune și interesele, angajându-ne, totodată partenerii în creșterea cooperării în materie de securitate. Măsurile luate astăzi doresc să găsească modalități pentru a crește rezistența partenerilor noștri și a societăților acestora, dar și abilitatea de a lucra împreună,” a declarat Înaltul Reprezentant al UE și vicepreședintele Comisiei, Federica Mogherini.

„Cea mai mare provocare este stabilitatea vecinătății. Conflictele, terorismul și radicalizarea ne amenință pe toți. Dar și sărăcia, corupția și slaba guvernare sunt surse de insecuritate. De aceea, cu toții ne vom axa asupra relațiilor cu partenerii noștri acolo unde este necesar, asupra intereselor comune. În mod particular, dezvoltarea economică, cu mare concentrare asupra dezvoltării tinerilor, reprezintă soluția,” a adăugat comisarul pentru Politica de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn.

Europarlamentarul Ramona Mănescu (PNL, PPE) apreciază importanța acordată educației, în revizuirea PEV, ca instrument în prevenirea radicalizării teroriste și extremiste. 

Educația și valorile universale sunt pilonii pe care s-a construit civilizația modernă, iar acolo unde acestea lipsesc, extremismul, intoleranța și terorismul le iau locul.

În stabilizarea zonelor de conflict, în combaterea terorismului și a radicalizării, politicile de securitate trebuie să fie sprijinite și completate de cele care contribuie la dezvoltarea economică și la educație. Educația este ușa pe care pot intra mult mai ușor valori precum respectul pentru drepturile omului, toleranța și libertatea”, a precizat europarlamentarul PPE pentru caleaeuropeana.ro.

r manescu

epp group logo

”Evenimentele din ultimii ani au demonstrat necesitatea unei noi abordări, a redefinirii priorităților și a introducerii unor noi metode de lucru. Politica măsurii unice nu a dus întotdeauna la rezultatele așteptate. În mod greșit și uneori arogant, democrațiile vestului au crezut că pot importa propriile valori și principii de funcționare, în țări care nu au fost și nu sunt nici în ziua de azi pregătite să accepte astfel de schimbări. Exemple ale eșecului unei astfel de abordări, le găsim în statele din nordul Africii unde efectul a fost devastator dar și în vecinătatea estică, în relația dintre Uniunea Europeană și Azerbaidjan unde presiunea excesivă rezultată din adoptarea în Parlamentul European a unui număr record de rezoluții extrem de critice la adresa statului caucazian a dus la o răcire puternică a relațiilor cu acesta.

O astfel de politică este total contraproductivă, inclusiv din perspectiva măsurilor de sprijinire a drepturilor omului. Mult mai eficient este să abordăm relația cu fiecare partener pe baza intereselor comune, ținând cont în același timp și de ceea ce ne diferențiază. Grupul PPE sprijină propunerea Comisiei și solicită răspunsuri adecvate și adaptate la situația din diferitele regiuni, astfel încât să poată fi asigurate securitatea și stabilitatea nu doar a Uniunii Europene, ci și a vecinătăților sale, atât cea estică, cât și cea sudică.”, a susținut eurodeputatul.

”România se află într-o poziție foarte bună din perspectiva noilor direcții ale PEV, acestea punând un accent mult mai mare pe implicarea individuală a Statelor Membre în implementare. Țara noastră, ținând cont și de resursele și instrumentele oferite prin PEV, poate să capitalizeze relația cu țările din jur și să fie liderul politicilor de construcție a unei arii de stabilitate și prosperitate în jurul bazinului Mării Negre, de care să profite atât Uniunea Europeană cât și vecinătatea estică a acesteia. O mai mare flexibilitate, adaptarea la particularitățile fiecărei relații bilaterale și concentrarea pe interesele comune sunt elementele cheie pe care diplomația economică și politică a României le pot folosi.” a adăugat Ramona Mănescu.

Stabilizare, diferențiere și responsabilitate

În cursul prezentului mandat, principala prioritate politică a PEV va fi stabilizarea, notează Comisia Europeană. Alte elemente-cheie ale noii politici europene de vecinătate vor fi diferențierea și o mai mare responsabilitate și implicare reciprocă, admițându-se faptul că nu toți partenerii aspiră să respecte normele și standardele UE și reflectând dorințele fiecărei țări în ceea ce privește natura parteneriatului său cu UE și domeniile acoperite de acesta. UE va susține și va continua să promoveze valorile universale prin PEV, căutând modalități mai eficace de a promova democrația, drepturile omului, libertățile fundamentale și statul de drept.

Sectoare-cheie

Noua PEV va mobiliza eforturile pentru a sprijini dezvoltarea economică și socială favorabilă incluziunii; crearea unor oportunități de angajare pentru tineret va fi una dintre principalele măsuri pentru stabilizarea economică. Se va pune un nou accent pe intensificarea cooperării cu țările partenere în sectorul securității, în special în domeniul politicilor de prevenire a conflictelor, de luptă împotriva terorismului și de combatere a radicalizării. Alte priorități vor fi mobilitatea legală și sigură, pe de o parte, și combaterea migrației neregulamentare, a traficului de persoane și a introducerii ilegale de migranți, pe de altă parte. Ca ultim punct, se va acorda mai multă atenție colaborării cu partenerii în ceea ce privește securitatea energetică și combaterea schimbărilor climatice.

Mai multă flexibilitate și eficacitate și o nouă abordare în materie de parteneriat

UE propune reorientarea relațiilor cu vecinii săi pentru a aborda prioritățile politice pe care ambele părți le consideră drept bază a parteneriatului. Această opțiune va fi discutată cu partenerii și este foarte importantă pentru întărirea sentimentului de implicare și responsabilitate a acestora. Se urmărește, de asemenea, implicarea mai strânsă a statelor membre în definirea și punerea în aplicare a politicii în țările vizate de politica de vecinătate.

Noua PEV va introduce o serie de noi metode de lucru, inclusiv abolirea tradiționalului pachet anual de rapoarte pentru fiecare țară. Raportarea va fi mai bine adaptată naturii și calendarului de lucru proprii fiecărei relații.

Noua PEV va încerca să utilizeze resursele financiare disponibile într-un mod mai flexibil, astfel încât UE să poată reacționa mai rapid la noile provocări apărute în zona de vecinătate. Se prevede o implicare mai puternică a societății civile, a partenerilor sociali și a tineretului.

La nivel regional, Parteneriatul estic va fi în continuare consolidat în conformitate cu angajamentele asumate în cadrul summitului de la Riga din 2015. Uniunea pentru Mediterana poate juca un rol mai important în sprijinirea cooperării între țările din vecinătatea sudică. Noua PEV va încerca totodată să implice, după caz, alți actori regionali, din afara zonei de vecinătate, pentru a găsi soluții la provocările regionale.

Următoarele etape

În lunile următoare, propunerile prezentate astăzi în comunicarea comună vor fi discutate cu statele membre și cu țările partenere, cu scopul de a defini împreună noile priorități și forma pe care o vor lua relațiile viitoare.

.

.

S&D

Liderii socialiști europeni: Consiliul European trebuie să mențină viu visul european pentru toate țările aspirante

Published

on

© PES / Facebook

Șefii de guvern socialiști au îndemnat Consiliul European să trimită un semnal clar tuturor țărilor care aspiră să adere la Uniunea Europeană. „Un viitor european este posibil, iar noi vă vom sprijini pentru a-l realiza”, au transmis aceștia.

Reuniunea pre-summit a Partidului Socialiștilor Europeni (PES) a cerut Consiliului European să sprijine statutul de candidat la UE pentru Ucraina și Moldova. Liderii PES au fost încrezători că acest lucru va oferi o ancoră credibilă pentru aspirațiile europene ale acestor țări și ale popoarelor lor într-un context geopolitic profund schimbat, servind, în același timp, pentru a încuraja guvernele să avanseze în continuare reformele necesare pentru procesul de aderare la UE.

Citiți și: DOCUMENT Textul care consfințește perspectiva europeană a Ucrainei, R. Moldova și Georgiei: Viitorul acestor țări și al cetățenilor lor este în cadrul UE

Membrii socialiști ai Consiliului European și-au reiterat, de asemenea, apelul de a găsi soluții la problemele nerezolvate în ceea ce privește Macedonia de Nord și Albania, astfel încât negocierile de aderare la UE cu ambele țări să poată începe fără întârziere.

„Liderii UE trebuie să transmită un mesaj de speranță. Aceste țări care depun eforturi pentru aderarea la UE merită un semnal clar că Uniunea este, de asemenea, angajată față de ele și că le va sprijini în direcția unui viitor european. PES susține statutul de candidat pentru Ucraina, Moldova și Georgia. Drumul spre aderare este unul lung și complicat. Diferite țări se află în etape diferite și este important ca fiecare dintre ele să aibă astăzi motive de speranță, inclusiv Macedonia de Nord și Albania. Trebuie să ne asigurăm că acest proces rămâne credibil, continuând cu atenție pe baza progreselor înregistrate, lucrând pentru a depăși împreună provocările”, a declarat președintele PES, Sergei Stanishev.

 

De asemenea, socialiștii europeni și-au exprimat din nou solidaritatea deplină cu Ucraina și au condamnat invazia brutală a Rusiei în această țară.

Partidul Socialiștilor Europeni cere Rusiei să își retragă imediat trupele și să respecte frontierele recunoscute la nivel internațional.

„Atacurile nediscriminatorii asupra civililor trebuie să înceteze, iar cei responsabili de astfel de atrocități și de alte crime de război trebuie să fie trași la răspundere. Europa trebuie să continue să ofere sprijin Ucrainei, inclusiv ajutor umanitar, și să depună eforturi pentru a pune capăt războiului”, se arată în comunicatul citat.

Prim-miniștrii, comisarii și liderii europeni au îndemnat, de asemenea, Europa să acționeze în domeniul energiei.

„Cu unitate și determinare, UE trebuie să continue să elimine treptat combustibilii fosili ruși în favoarea altor furnizori, să stimuleze producția de energie din surse regenerabile și să depună eforturi pentru a asigura prețuri accesibile pentru cetățeni. UE trebuie să implementeze rapid Acordul verde european – creat de vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans – în beneficiul cetățenilor și al planetei deopotrivă”, au transmis aceștia.

Partidele membre PES conduc șapte guverne ale UE – Germania, Spania, Suedia, Portugalia, Danemarca, Finlanda și Malta – reprezentând peste 36% din populația UE, și fac parte din coaliția de guvernare în alte șase state membre – Italia, România, Belgia, Bulgaria, Slovenia și Luxemburg. Nouă comisari europeni fac parte din familia PES.

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda: Ucraina și R. Moldova au demonstrat că doresc să îmbrățișeze principiile europene, iar comunitatea europeană își arată unitatea

Published

on

© European Union 2021/ Source : EP

Europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE) salută decizia Consiliului European prin care a acordat oficial Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE.

„Trăim momente istorice în aceste zile în care Consiliul European a acordat Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat la UE.  La 120 de zile de la începutul agresiunii nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei, împotriva Europei, comunitatea europeană își demonstrează unitatea. Felicitări celor două popoare victorioase, care au demonstrat de-a lungul ultimilor ani ca își doresc schimbarea, își doresc să se apropie de UE și sa îmbrățișeze principiile europene”, a transmis deputatul european pe pagina oficială de Facebook. 

De asemenea, europarlamentarul liberal i-a felicitat pe președinții Ucrainei și Republicii Moldova pentru progresele europene efectuate în ultimele luni: „Felicitări, Maia Sandu, Volodimir Zelenski, pentru că prin puterea și determinarea voastră, le oferiți cetățenilor șansa pe care o meritau de foarte mult timp, pentru ca ați rămas drepți în fața agresiunii Rusiei și luptați până la capăt pentru popoarele voastre, pentru Europa! Vom rămâne alături de voi”, a conchis deputatul european. 

Șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale UE, reuniți la Bruxelles, au recunoscut ieri, 23 iunie,  perspectiva europeană a Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei și au decis să acorde statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova, oficializând o decizie istorică la exact 120 de zile de la debutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac: Românii de peste Prut au demonstrat că împărtășesc aceleași valori, iar UE își va deschide ușile spre a deveni mai puternici împreună

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE) salută decizia Consiliului European prin care a acordat oficial Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE. 

„Oficial, R. Moldova este stat candidat pentru aderare la Uniunea Europeană. Acum un an, nimeni nu ar fi îndrăznit nici măcar să se gândească la o astfel de perspectivă. Iar astăzi este realitate. Românii de peste Prut au demonstrat că împărtășesc aceleași valori și principii și, drept urmare, Uniunea Europeană își va deschide ușile spre a deveni mai puternici împreună”, a transmis președintele PMP într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook.

Șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale UE, reuniți la Bruxelles, au recunoscut ieri, 23 iunie,  perspectiva europeană a Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei și au decis să acorde statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova, oficializând o decizie istorică la exact 120 de zile de la debutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

„Toate statele din fostul bloc comunist au decis, după prăbușirea URSS, să se integreze în UE. Asta nu înțelege Moscova, că națiunile europene nu mai pot fi supuse prin forță și amenințare. Ele vor să trăiască în pace, libertate și prosperitate. Așa s-a născut Uniunea Europeană”, a mai transmis deputatul european.

 

Continue Reading

Facebook

NATO7 hours ago

Mircea Geoană: Noul Concept Strategic al NATO va veni cu o abordare coerentă a celor cinci domenii operaționale ale Alianței și cu elemente „de o calitate și o sofisticare fără precedent”

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Dmitro Kuleba: Ucraina este alături de poporul și guvernul „Moldovei prietene în fața amenințărilor reînnoite din partea Moscovei”

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Șeful diplomației UE anunță că Iranul și Statele Unite vor relua negocierile privind Acordul nuclear iranian „în zilele următoare”

G712 hours ago

Miniștrii de externe ai G7 și Josep Borrell cer Moscovei să deblocheze porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de alimente

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Premierul britanic se teme că Ucraina ar putea fi obligată să încheie cu Rusia o pace neconvenabilă

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Casa Albă: SUA, Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Marea Britanie au lansat o alianță pentru a combate influența Chinei în Pacific

INTERNAȚIONAL15 hours ago

Volodimir Zelenski: Ucraina nu mai este o țară terță, este un viitor partener egal pentru cel puțin 27 de țări UE

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Șeful diplomației române, apel la acțiune globală fermă și pragmatică în rezolvarea rapidă a actualului blocaj privind exportul de cereale din porturile ucrainene

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Bogdan Aurescu și ministrul de externe din Republica Coreea au convenit să reia agenda de vizite oficiale la București și consultările politice cu caracter regulat

SUA1 day ago

O zi “seismică” în SUA: Curtea Supremă revocă protejarea dreptului femeilor la avort. Joe Biden denunță o decizie care “duce America cu 150 de ani înapoi în timp”

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis: Îmi doresc să ajungem la ce am descris în prima mea campanie prezidențială, ca România și Moldova să fie împreună în UE

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis, despre amânarea aderării României la spațiul Schengen: “Și pentru noi reprezintă o frustrare”

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis, despre renunțarea la votul în unanimitate la nivelul UE: Este de dorit o arhitectură decizională “mai suplă”, dar acest lucru implică multe “complicații procedurale”

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis este de acord cu comunitatea politică europeană propusă de Macron: Nu creăm un înlocuitor la aderare, dar nici așteptarea falsă că un stat va deveni automat membru UE

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis, optimist că R. Moldova și Ucraina vor deveni candidate la UE: Acest statut este o “garanție că integrarea europeană se va întâmpla”

Cristian Bușoi2 days ago

Dosarul Stocării Gazelor: Acordul negociat de eurodeputatul Cristian Bușoi asigură că depozitele de gaze din UE vor fi umplute la cel puțin 80% din capacitate până în noiembrie

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Din plenul PE, Andrej Plenković transmite sprijinul „de neclintit” al Croației pentru ca Ucraina să devină țară candidată la UE

INTERNAȚIONAL5 days ago

Într-un discurs adresat Uniunii Africane, Volodimir Zelenski acuză Rusia că ține Africa ”ostatică”: Pentru a elimina riscul de foamete, ”războiul de colonizare” împotriva Ucrainei trebuie să înceteze

INTERNAȚIONAL5 days ago

Declarația Summitului celor Trei Mări de la Riga: Klaus Iohannis și ceilalți lideri regionali au acordat Ucrainei statutul de “țară parteneră participantă” la Inițiativă

Eugen Tomac1 week ago

Ședință comună a Parlamentelor României și R. Moldova. Eugen Tomac: Suntem două state cu aceeași istorie, vorbim aceeași limbă. Trebuie să ne gândim la viitorul comun

Team2Share

Trending