Liderul partidului Jobbik cerea Ungariei să îi acorde azil politic lui Snowden. Ce mesaj le transmite Vona politicienilor români

gabor  VonaLiderul partidului maghiar Jobbik (extremă dreapta) Gabor Vona, a stârnit reacții ample din partea României după ce a declarat sâmbătă că Ungaria ar trebui să îşi asume un conflict cu România dacă interesele Ungariei pot fi reprezentate doar în acest mod.

Cunoscut pentru ieșirile extremiste, liderul nu este la prima declarație care stârnește controverse.

Liderul Jobbik le-a cerut în urmă cu câteva săptămâni politicienilor din ţara lui să îi acorde azil politic lui Edward Snowden. Jobbik propunea atunci ca Ungaria să îi acorde azil politic responsabilului pentru scurgerea de informatii secrete din SUA și să îl implice pe acesta ”în clarificări privind activitățile de supraveghere”. Saptamana trecuta, fostul angajat al Agentiei Nationale de Securitate (NSA) a primit azil politic temporar in Rusia, acesta avand posibilitatea sa ramana un an pe teritoriul tarii.

Vona a declarat sâmbătă, la Borzont, în partea centrală a României, la o tabără de tineret, că Ungaria ar trebui să îşi asume un conflict dacă interesele Ungariei pot fi reprezentate doar în acest mod.

Ministerul român de Externe a condamnat afirmaţiile lui Vona, argumentând că această afirmaţie “contravine flagrant spiritului şi realităţilor europene contemporane, principiilor de drept internaţional, Tratatului politic de bază, precum şi Parteneriatului Strategic bilateral”.

Jobbik a calificat, la rândul său, poziţia Ministerului român de Externe drept o “provocare deliberată” vizând să intimideze comunitatea etnicilor maghiari din România.

Vona Gabor, s-a adresat politicienilor români, într-o scrisoare deschisă publicată pe contul său de Facebook.

„Dragi politicieni români“, astfel începe Vona Gabor scrisoarea adresată României, în care precizează că afirmaţiile sale „sunt greşit interpretate de către presă“, iar întreaga „isterie“ nu a fost decât un scandal fără fundament. „Românii au vrut să arate o imagine falsă lumii, o politică paşnică, în contrast cu agresivitatea maghiară“,arată politicianul,potrivit Adevarul.ro, adăugând că în opinia sa, reacţia a fost provocată de „remuşcările“ pe care românii le au cu privire la situaţia din Transilvania.

”Mi-ar plăcea ca noi, românii şi ungurii, să purtăm o dezbatere constructivă, utilă“, mai spune liderul maghiar, care respinge „manipulările“ şi arată că, împărtăşind aceleaşi probleme, românii şi maghiarii au un viitor comun.

Surse: Adevarul.ro, Jobbik.com
Foto: Jobbik.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *