Lucian Isar: Tranzactionarea preelectorala in marja in Cazul Romaniei sau cum ai putea sa te alegi perpetuu

Autor: Lucian Isar

Romania este intr-o situatie speciala printre tarile Uniunii Europene, situatie care favorizeaza margin trading preelectoral.

lucian-isar-comDate conditiile prielnice din Romania pentru anumite speculatii si investitii, dezvoltate in corpul opiniei, acelasi Guvernator BNR care se tot alege prin parlament de zeci de ani, nu ar avea o problema sa se aleaga si Presedintele Romaniei daca tot la parlamentari va sta decizia si va dispune de acelasi instrumentar.

Mai ales in perioadele preelectorale, pentru care Octombrie 2008- Ianuarie 2009 este un studiu de caz, comportamentul si actiunile BNR au fost percepute ca diferite de cele ale celorlate Banci Centrale din Europa.

Comparat cu celelate Banci centrale, BNR reactioneaza foarte diferit. Argumentele aduse in continuare sunt in favoarea ipotezei potrivit careia comportamentul idiosyncratic al BNR nu poate fi inteles urmand teoriile economice standard.

Conjectura noastra este ca actiunile BNR ar trebui sa fie analizate din punctul de vedere al Teoriei de Agent ( motivatii la nivel personal si capital uman relational) si privite din perspectiva a ceea ce se numeste “ functie pierdere personala”. In perioade preelectorale, la nivel parlamentar sau al consiliului de administratie, se departeaza semnificativ de “functia pierdere a societatii Romaniei”.

BNR ar trebui in realitate sa minimizeze prin actiunile de politica monetara si de credit exact “functia pierdere a societatii Romaniei” si nu “functia pierdere personala”.

“ Functia pierdere personala” poate fi definita ca si interesul si motivatia personala a membrilor Consiliului de Administratie al BNR, si ne vom referi la Guvernatorul BNR ca si principal exponent date fiind multiplele realegeri, de a fi alesi de Parlamentul Romaniei pentru inca un mandat.

“Functia pierdere a societatii Romaniei” este data de distantarea valorii realizate a indicatorilor de anumite tinte asumate ca de exemplu tinta de inflatie sau/si tinta de crestere economica si/sau tinta de rata somajului.

Scopul principal al BNR, tintirea inflatiei, a fost ratat in mod sistematic dar Guvernatorul BNR a fost totusi reales, ceea ce implica ca pirghiile sunt diferite de performanta demonstrata ca si in cazul Guvernatorilor altor Banci Centrale.

Guvernatoul BNR si Consiliul de Administratie sunt numite de Parlamentul Romaniei pentru o perioada de 5 ani si nu au o limitare la numarul de reinoiri ale mandatelor cum opereaza in alte cazuri. Prin urmare este imperios necesar pentru oricine doreste sa fie reales/ales sa fie prietenos cu politicienii in general si in particular cu noua majoritate parlamentara de fiecare data cand se tin alegeri generale. Din acest interes deriva si comportamentul diferit al politicii monetare si de credit sub stress preelctoral

Atitudinea prietenoasa este mai pregnanta cand nominalizarile pentru Consiliul de Administratie al BNR au loc in apropierea alegerilor generale, cum a fost cazul Romaniei la sfarsitul lui 2008.

Regimul valutar al Romanie este intitulat “curs cu flotare controlata”; prin urmare Guvernatorul BNR este principalul decident in materie de interventii pe piata valutara si in ce priveste nivelurile de curs care trebuie temporar atinse ori protejate.

Moneda locala are convertibilitate totala, piata este putin adanca si principalul jucator in piata este BNR iar dobanda de interventie este mentinuta in general la nivele foarte ridicate dupa standarde europene date tintele de inflatie auto-asumate.

Una dintre principalele strategii de trading la nivel globala este asa numitul “carry trade”.

Potrivit investopedia.com , strategia de “carry trade” este “ o stratgie in care un investitor vinde o anumita moneda cu o dobanda relativ scazuta si foloseste fondurile obtinute pentru a cumpara o alta moneda cu dobanda mai ridicata. Un trader care foloseste aceasta strategie intentioneaza sa monetizeze diferenta dintre dobanzi care, poate fi substantiala, depinzind si de nivelul de leverage ( effect de pirghie) folosit”.

Pe un exemplu bazat pe realitatile romanesti un investitor care intra intr-un carry trade pe eur/ron vinde euro, o moneda cu dobanda redusa, si cumpara leu, o moneda cu dobanda ridicata. Investitorul care intra intr-o astfel de strategie capteaza diferenta intre cele doua dobanzi atita timp cat cursul eur/ron nu se miscain defavoarea lui, altfel spus strategia este profitabila atita timp cat diferenta intre dobanzi este mai mare decat deprecierea leului fata de euro.

Cand se foloseste efectul de pirghie apare tranzactionarea in marja si profiturile pot fi enorme. Conform investopedia.com efectul de pirghie este “ utilizarea de instrumente financiare diverse ori a capitalului imprumutat, ca de exemplu marja, pentru a creste rentabilitatea potentiala a unei investitii”.

Intr-un mediu “controlat” de BNR cum este cursul cu flotare controlata al leului, cu perioade extinse de volatilitate scazuta, trambuline pentru reintrarea in noi pozitii si cu un diferential de dobanda semnificativ, strategia de carry trade mai ales prin conturi in marja ( profitul fiind sporit prin efectul de levier) este strategia ce merita a fi urmata mai ales daca informatia nu este doar publica.

Mentinerea unei diferente atat de mari intre dobanzi cum face BNR in Romania, inclusiv in perioade de recesiune profunda (minus 6.6%[1] in 2009) departeaza actiunile de politica monetara si de credit ale BNR de la comportamentul celorlalte banci centrale din lume care sustin economia reala, mai ales in lipsa presiunilor inflationiste.

Riscul intr-o strategie de carry trade este legata de incertitudinea miscarii ratei de schimb, in cazul Romaniei referindu-se la deprecierea leului.

Cu un curs controlat de cine se afla la butoane, incertitudinea devine certitudine.

Raportat la doua dimensiuni, diferentialul de dobanda si volatilitatea cursului, leul tranzactionat contra euro si in trecut contra dolarului se situeaza in categoria preferata de investitori si anume diferential de dobanda mare si volatilitate redusa.

Desigur ca pretul platit de societatea romaneasca a fost acumularea de derapaje economice, pentru ca Guvernatorul BNR sa pastreze acest statut pe parcursul atator ani.

Dat fiind ca Guvernatorul BNR are o performanta atat de scazuta in atingerea singurului scop al BNR, “tintirea inflatiei”, scopul personal principal este de a se asigura de benevolenta parlamentarilor din fiecare nou parlament. Prin urmare, comportamentul acestuia in perioadele preelectorale trebuie scrutinizat, incluzind actiunile care favorizeaza conturile de tranzactionare in marja, o potentiala buna sursa de bani pentru partid.

Desi aceasta nu este o demonstratie solida a conjecturii, cu siguranta sunt o serie de elemente care ridica o sumedenie de intrebari mai ales ca explica mult mai bine decat teoriile economice traditionale care se concentreaza pe atingerea binelui societatii, comportamentul diferit al Guvernatorului BNR fata de cel al celorlalti guvernatori de Banci Centrale.

-Interventiile valutare in piata sunt realizate prin anumite banci care beneficiaza de informatie privata si asimetrica fata de ceilalti participanti referitor si la intentia si nivelele favorizate de BNR, informatii care pot favoriza conturile de tranzactionare in marja;

– NBR a realizat in conditii de lipsa de lichiditate in piata, ca de exemplu Octombrie 2008, swapuri doar cu un numar mic de banci la dobanzi preferintiale care puteau ajuta la inchiderea pozitiilor din conturlie de marja

– Conturile de tranzactionare in marja nu sunt oferite de toate bancile cid oar de citeva; conturile sunt tinute atat in Romania precum si in exterior iar lipsa de lichiditate a perechii valutare masurata prin spread-uri mari este solutionata prin asa numitele tranzactii bilaterale spate in spate;

– In anumite situatii paticipantilor la piata li s-a cerut sa nu lucreze cu bancile nerezidente, practice o limitare pe ascuns a convertibilitatii monedei nationale, pentru ca BNR sa poata sa mute mai usor cusrsul la nivelul dorit;

– In anumite situatii BNR a a cerut bancilor comerciale sa schimbe trezorierii

– In anumite situatii, BNR a manipulat presa cu informatii false pentru a ascunde anumite actiuni si pentru a crea scenarii false. De exmplu, in Octombrie 2008, BNR a scos lichiditatea din piata si dobanzile au sarit ajungand la nivelele de 1000%. In perioada preelectorala si cu circumstante de piata mult diferite de ceea ce a transmis BNR catre politicieni, BNR a incercat sa ascunda realitatea de opinia publica. Intr-o prima etapa BNR a folosit presiunea pentru ca 5 banci din 10 sa tina dobanda in pagina de fixing in intervalul 18% cu 24% in timp ce celalate 5 ( inclusive una de stat) cotau 30% cu 99%, pe fondul penuriei de lichiditate. Miscarea este similara, dar de o mai mare amploare si cu implicatii mai mari, cu cea a vice guvernatorului Tucker de la Banca Angliei cu Barclays, motiv pentru care nu a mai ajuns Guvernator al Bancii Angliei.
Pentru a ascunde aceasta interventie de a mentine artificial dobanzile doar in pagina reduse, BNR a creat o poveste bine promovata de partea mai putin independenta a presei din Romania, potrivit careia celelalte 5 banci, care in realitate cotau correct, au manipulat piata. BNR probabil ca a gasit inspiatie in fimul “Wag the dog” pentru a distrage atentia de la ce facuse. Pentru a I se ocnfirma povestea BNR a generat o investigatie a Consiliului Concurentei. Dupa 4 ani si dupa verifiacari cu partenerii euroepeni, Consiliul Concurentei a invalidat povestea BNR. La un moment ulterior BNR a blocat administrative dobanzile la 18,25% desi situatia nu s-a redresat. Aceasta actiune a debilitat si mai mult conditiile din piata fapt care cumulat cu noile restrictii de creditare care au fost introduse din noiembrie 2009 au precipitat si agravat recesiuneaRromaniei.

– In anumite situatii BNR a mentionat nume de banci fara o justificare reala catre presa pentru ca aceasta sa exercite presiune

– In Octombrie 2008 BNR a lansat povestea “atacului” pe curs, chiar inaintea alegerilor parlamentare pentru a induce metafora bun/rau in imaginarul electoratului chiar daca interventiile BNR au fost mentinute la acelasi nivel in trimestrul 4 din 2008 ca si in trimestrul 1 din 2009 iar deprecierea cursului in primul trimetru din 2009 a fost aproape dubla fata de cea din trimestrul 4 2008;

– In anumite situatii reprezentantii BNR si-au pierdut controlul emotional pentru ca ratele din piata nu urmau propriile dorinte, straniu in conditiile in care retorica publica a BNR este ca nu comunica un anumit nivel de curs dorit

– BNR a permis miscarea cursului de schimb departe de echilibru, vezi 3,1 in 2007 , facilitand strategia de carry e.g. a mentinut rata de schimb departe de echilibru prin scoaterea lichiditatii din piata doar in perioada preelectorala si a permis ca rata de schimb sa sara cu 14% chiar dupa alegeri, mentinand cursul de schimb ulterior o perioada indelungata de timp la acest nivel, cu volatilitate redusa a cursului , si dublata de injectare de lichiditate pentru facilitarea deschiderii de noi pozitii;

– S-au oferit trambuline pentru investitorii care au aparut la momente diferite in timp, conform informatiilor oferite in opinia consilierului Croitoru, de la BNR.

– Suprautilizarea limbajului dublu cu aparenta dezinformare a anumitor decidenti politici care probabil stiau mai bine si cu o manipulare clara a populatie in a accepta schimbari de lunare ( uneori si mai dese) in opiniile si prognozele BNR.

– Tranzactionarea in conturi in marja pe eur/ron poate fi o sursa buna de bani pentru partidele care sunt in joc.

Toate faptele/ipotezele prezentate mai sus se constituie in argumente ce sustin conjectura.

Economia politica, verificand comportamentul bancilor centrale in peste 100 de tari si pe o perioada de peste 30 de ani, arata ca inainte de alegeri bancile centrale sub mai inclinate sa intervina in piata desi exista consturi majore pentru economie deaorece functia de pierdere personala preia controlul de la cea de interes public e.g. interventiile care favorizau leul s-au intensificat inclusive in ultimul trimestru al 2012 desi leul era stationar sau chiar int-o usoara apreciere.

Intr-un mediu controlat de BNR, mentinerea unui regim de schimb controlat cu volatilitate scazuta , cu momente de salt si cu dobanzi ridicate, functia de pierdere privata si interesele personale departeaza actiunile de politica monetara si de credit ale BNR de interesele societatii si ale economiei reale.

Sursa: LucianIsar.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.