Vasile Dâncu: 2014 va fi un an al războiului total al politicii

vasile dancuAnul 2014 va fi un an al războiului total al politicii, dar va fi și anul în care va apărea o nouă generație de politicieni, chiar dacă pe unii încă nu îi cunoaștem, a declarat sociologul Vasile Dâncu într-un interviu acordat AGERPRES.

Anul viitor avem în România și alegeri pentru Parlamentul European și alegeri prezidențiale. Cum vedeți anul 2014 din punct de vedere electoral? 

Vasile Dâncu: Anul 2014 va fi greu de intuit, din perspectiva chiar a finalului de an 2013, deoarece va fi un an special, va fi un an al războiului total al politicii. Două alegeri care sunt foarte importante nu pentru miza lor particulară, electorală în sine, ci pentru reconfigurarea politică a României. Cred că au trecut aproape 25 de ani de la Revoluție și suntem într-o schimbare politică majoră care vizează mai multe lucruri. Cred că un lucru este modul în care avem un faliment al sistemului politic, un faliment al încrederii în instituții, în politicieni și asta a creat o stare de nemulțumire generală, deocamdată indistinctă, dar care se poate canaliza în anii care vin, 2015-2016, spre nașterea unor noi curente politice. Altfel nu putem să înțelegem nici paradigma Pieței Universității și a protestelor de acum.
Pe de altă parte, sistemul de partide și de personalități de peste două decenii începe să fie schimbat de o nouă generație de politicieni. Odată cu finalul lui Traian Băsescu, de fapt, cred că se va termina, cu acest mandat se va termina epoca tătucilor din politica românească. Cred că vom avea alt tip de politicieni. O parte se văd, o parte încă nu se văd și vor apărea rapid ca să-i înlocuiască pe ceilalți. E toboganul unei generații politice, reprezentată de Ion Iliescu, Adrian Năstase, Tăriceanu sau Traian Băsescu și vine o nouă generație, o generație care începe cu Victor Ponta și vom vedea cine va mai veni din cadrul acestei generații din dreapta vedem deja, sunt tineri care au început să iasă, chiar dacă nu ni se pare că au întotdeauna un comportament așteptat, adică previzibil, dar aceasta este o miză a anului viitor, o miză a alegerilor. (…) Cred că la anul vor fi bătălii și mai puternice, va fi un război al lipsei de programe, dar al emoției introdusă în proiectul politic și cred că ne vom sătura la anul, aceasta este speranța mea, de acest tip de politică agonistică, să spunem așa în termeni grecești, în care contează mai degrabă lovitura, decât proiectul, decât efectul, decât scopurile politicii.

Interviul integral – AICI.

Sursa: Agerpres

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *