Politici climatice: Comisia propune ratificarea celei de a doua etape a Protocolului de la Kyoto

Comisia Europeană a propus actele legislative necesare pentru ca Uniunea Europeană să ratifice în mod oficial a doua perioadă de angajament (2013-2020) a Protocolului de la Kyoto privind schimbările climatice.

european-commissionUE, statele membre și Islanda s-au angajat ca pe durata celei de a doua perioade să realizeze împreună o reducere cu 20% a emisiilor lor combinate de gaze cu efect de seră, în comparație cu nivelul din 1990 sau din ceilalți ani de referință pe care i-au ales. Acest angajament de reducere este compatibil cu pachetul legislativ „energie/climă” din 2009 și reflectă măsurile de reducere din cadrul pachetului la nivelul UE și al statelor membre, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Connie Hedegaard, comisarul european pentru politici climatice, a afirmat: „Ratificarea celei de a doua etape a Protocolului de la Kyoto subliniază angajamentul UE față de o abordare a acțiunilor la nivel internațional privind schimbările climatice care să se bazeze pe norme și să aibă forță juridică obligatorie. Suntem hotărâți să ne punem în aplicare angajamentele, iar acest lucru se reflectă în faptul că, în practică, UE a aplicat deja țintele și normele prevăzute pentru cea de a doua perioadă de angajament din cadrul Protocolului de la Kyoto încă de la începutul acestei perioade, în luna ianuarie a anului în curs. Prin ratificarea oficială a celei de a doua etape, Europa va sprijini intrarea în vigoare la nivel internațional a acesteia cât mai curând posibil. Am convingerea că Parlamentul European, Consiliul, statele membre și Islanda vor finaliza procedurile de ratificare respective cât mai curând cu putință.”

Comisia a înaintat marți, 6 noiembrie, două propuneri legislative: o propunere de decizie a Consiliului privind ratificarea modificării convenite la Doha a Protocolului de la Kyoto prin care se stabilește a doua perioadă de angajament și o propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind aspectele tehnice legate de punerea în aplicare a celei de a doua perioade.

Decizia de ratificare permite UE, în calitate de parte la Protocolul de la Kyoto, să ratifice modificarea convenită la Doha. Decizia stabilește, de asemenea, condițiile în care UE, statele sale membre și Islanda vor îndeplini în comun angajamentul de reducere a emisiilor cu 20%.

Decizia de ratificare nu modifică țintele naționale stabilite în pachetul „energie/climă” și nici plafonul privind emisiile din cadrul schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), care va ajunge în 2020 la un nivel cu 21% mai redus decât nivelurile din 2005.

Detalii despre urmatoarele etape de parcurs, AICI.

Sursa: Comisia Europeana

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.