Polonia: Cea mai mare dezamagire a presedintiei poloneze a UE este neaderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen

Ministrul polonez al Afacerilor europene, Mikolaj Dowgielewicz, a declarat vineri ca “cea mai mare dezamagire” a presedintiei rotative a UE detinuta de tara sa in acesta a doua jumatate a anului 2011 este esecul de a primi Romania si Bulgaria in spatiul Schengen, relateaza EurActiv.com si EurActiv.ro.

Intr-o conferinta de presa sustinuta inaintea predarii de stafeta la conducerea UE catre Danemarca, Mikolaj Dowgielewicz a deplans faptul ca pe durata presedintiei poloneze, vazuta de altfel drept una de succes in conditiile dificile ale crizei zonei euro, nu s-a ajuns la un consens care sa duca la finalizarea negocierilor privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

Aceasta este cea mai mare dezamagire a presedintiei poloneze, fara indoiala”, a spus Dowgielewicz.

Ministrul polonez a precizat ca in aceasta chestiune “nu este vorba numai de un proces tehnic, pentru ca stim cu totii ca cele doua tari si-au indeplinit criteriile tehnice necesare aderarii la Schengen”, potrivit EurActiv.com.

“Este vorba de principiul de cooperare loiala intre statele membre, care este prevazut de tratatele UE”, a mai spus oficialul polonez.

Cu toate acestea, a aratat el, “o tara” – si anume Olanda – si-a mentinut opozitia fata de aderarea celor doua tari la Schengen, din “considerente politice”.

In cadrul recentei reuniuni a Consiliului de Justitie si Afaceri Interne (JAI) din 13 decembrie, ministrul olandez al Imigratiei, Gerd Leers, a reiterat opozitia tarii sale fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la zona Schengen. “Este vorba de statul de drept, de infractiuni, de coruptie”, a spus Leers.

Sursa articol: EurActiv.ro

Sursa foto: flickr.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.