Polonia nu acceptă Europa cu două viteze: La summitul de la Roma nu vom accepta să fim retrogradați

Polonia consideră că politica germană acționează împotriva intereselor sale și Varșovia se va opune “cu toată forța” Europei cu două viteze la summitul Uniunii Europene care are loc săptămâna aceasta la Roma, a declarat liderul partidului aflat la putere în Polonia, Jaroslaw Kaczynski.

FOTO: Alliance of European Conservatives and Reformists

“Nu putem accepta niciun anunț privind o Europă cu două viteze. Aceasta ar însemna fie că suntem împinși în afara Uniunii, fie că suntem retrogradați ca membri de categorie inferioară“, a declarat președintele formațiunii naționaliste de dreapta Lege și Justiție (PiS), într-un interviu publicat luni în săptămânalul de dreapta wSieci, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Declarațiile sale au loc în contextul în care liderii UE urmează să adopte sâmbătă, 25 martie, la Roma o declarație solemnă – cu ocazia celebrării a șase decenii de la semnarea Tratatelor de înființare a Comunităților Europene – , iar cea mai mare temere din partea multor state este alegerea unui drum pentru o Europă cu mai multe viteze.

Pe de altă parte, Polonia a blocat acum două săptămâni concluziile Consiliului European în semn de protest față de realegerea lui Donald Tusk în fruntea Consiliului European. Totodată, Varșovia este implicată într-o procedură de dialog structurat cu Comisia Europeană sub mecanismul statului de drept după modificarea de către partidul de guvernământ a regulilor de funcționare a Tribunalului Constituțional din Polonia.

Declarația de la Roma ar urma să evite terminologia unei Europe cu mai multe viteze. Contribuția României

La Consiliul European din 9-10 martie, liderii UE-27 au agreat în mod informal asupra liniilor directoare ale declarației ce va fi adoptată la Roma, document asupra căruia și România, prin vocea președintelui Klaus Iohannis, și-a transmis contribuția.

”Trebuie să axăm mai mult acțiunea noastră pe ceea ce cetățenii așteaptă cu adevărat de la Uniune și să evităm să acționăm pe baza unor scenarii orientate spre <o Europă cu mai multe viteze> sau <o Uniune a unor cercuri concentrice (închise)>, care au potențialul de a antrena dezintegrarea proiectului european”, avertizează România în poziția sa.

În varianta de lucru a Declarației de la Roma se regăsește obiectivul de a face Europa ”mai sigură, mai prosperă, mai socială și mai puternică” și ea evită referiri explicite la Europa cu mai multe viteze. 

Imediat după votul favorabil privind Brexit, liderii UE-27 au demarat un proces de reflecție privind viitorul UE care să coincidă cu aniversarea a 60 de ani la semnarea Tratatelor de la Roma privind înființarea Comunităților Europene. În același context, Parlamentul European a votat la mijlocul lunii februarie 3 rapoarte nelegislative privind viitorul UE din trei perspective – valorificarea potențialului Uniunii conform actualului tratat de funcționare, oportunitățile privind un nou tratat UE și întărirea zonei euro – iar președintele Comisiei Europene a prezentat o Carte Albă privind viitorul UE cu cinci scenarii de integrare, în care prezintă modul în care Europa ar putea evolua până în 2025, în funcție de modul în care alege să răspundă. Unul dintre cele mai periculoase scenarii este considerat Europa cu mai multe viteze, plan pe care Franța, Germania, Italia și Spania par dispuse să-l susțină după summitul comun de la Versailles de pe 6 martie.

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.