Polonia nu sprijină un nou mandat al lui Donald Tusk în fruntea Consiliului European

Liderul partidului Lege și Justiție din Polonia care se află la guvernare, Jaroslaw Kaczynski, a declarat că nu îi va oferi sprijinul lui Donald Tusk pentru o nouă candidatură la funcția de președinte al Consiliului European, notează Politico Europe care citează Radio Polonia.

FOTO: Alliance of European Conservatives and Reformists

„Este în interesul Poloniei ca Uniunea Europeană să depășească această criză, dar nu este în interesul Poloniei ca o astfel de persoană să fie președinte”, a declarat Kaczynski în cadrul unui interviu.

Kaczynski, cel mai puternic politician al statului polonez, a mai afirmat că Tusk a atentat la interesul național al Poloniei și „ar fi neobișnuit pentru noi să susținem o astfel de persoană”.

Liderul partidului Lege și Justiție mai afirmase și în 2016 faptul că nu îl va susține pe actualul președinte al Consiliului European pentru cel de-al doilea mandat.

Pentru a putea fi reconfirmat pentru un al doilea mandat de doi ani și jumătate,  acesta are nevoie de voturile a 55% dintre membrii Consiliului European reprezentând 65% din populația UE, iar dacă va avea destul de multă susținere votul din statul său natal nu va influența neapărat rezultatul final.

În cadrul summit-ului Consiliului European din Malta, Donald Tusk a  anunțat că este pregătit să continue în această funcție după expirarea mandatului său, însă socialiștii europeni, care au avut un summit al liderilor lor tot la Malta, au discutat despre înlocuirea actualui lider al instituției ca urmare a faptului că toate pozițiile fruntașe în ierarhia instituțională europeană sunt deținute de popularii europeni.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *