Ponta în Parlament: “Propun ca premierul să reprezinte România la summit-urile cu tematică economică”

Premierul Victor Ponta a făcut o declaraţie în plenul Parlamentului pe tema reprezentării României în instituţiile europene. Şeful executivului a subliniat în repetate rânduri nevoia unui consens politic şi a unei cooperări instituţionale, informează Gandul.info.

Primul-ministru a explicat că legea fundamentală nu asigură nici preşedintelui, nici premierului “monopol” asupra reprezentării României în străinătate. Cu toate acestea, pentru ca această reprezentare să fie una eficientă, şeful statului ar trebui să meargă la reuniuni internaţionale care ţin de politica de apărare, în timp ce el, primul-ministru, ar trebui să meargă la summit-uri pe probleme economice şi sociale. Consiliul European din 28 mai este un astfel de summit, a notat Victor Ponta, care a cerut Parlamentului să acorde un “mandat de principiu” celui care participă la asemenea reuniuni.

Principalele declaraţii:

Gyorgy Frunda: “UE nu este un organism al dreptului internaţional public, deci problema relaţiilor externe nu se interpretează din punct de vedere al dreptului românesc prin abordarea articolului 80 al Constituţiei României, ci prin abordarea articolului 102, care dă prerogative guvernului. Fără dar şi poate, singurul chemat să reprezinte România în cadrul Consiliului European este primul-ministru al României”.

Bogdan Niculescu Duvăz: “Stimaţi colegi, să trimitem la Consiliu pe cineva care cel puţin e luat în seamă de ceilalţi participanţi, pentru că am trimis destul pe cineva care, uneori, nu primeşte nici măcar o mână întinsă de la ceilalţi reprezentanţi”.

Călin Popescu Tăriceanu :“În ultimii ani, prin absenţa primului-ministru în viaţa publică internă şi externă, s-a produs o deplasare a atribuţiilor către preşedinte, care juca şi rolul de prim-ministru. S-a creat o cutumă a ultimilor ani, de care preşedintele se simte acum obligat să profite. Consiliul European este un for de decizie. Toate deciziile care se iau la Consiliul European sunt implementate în ţările membre, iar interpretarea este pârghia guvernului”.

Sever Voinescu, după declaraţia lui Victor Ponta: “Noi nu modificăm Constituţia, dar o reinterpretăm până o reinventăm. În privinţa reprezentării statului român, atât în interiorul lui, cât şi în străinătate, Constituţia noastră este cât se poate de clară: preşedintele României are această prerogativă”.

Sursa: Gandul.info
Foto: gov.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *