ALEGERI PREZIDENTIALE 2014
Ponta l-a propus pe Meleşcanu pentru postul de ministru al Afacerilor Externe
Published
10 years agoon
Premierul Victor Ponta a anunţat că i-a transmis preşedintelui Traian Băsescu nominalizarea lui Teodor Meleşcanu pentru postul de ministru al Afacerilor Externe.
Meleşcanu a demisionat, în septembrie, de la conducerea Serviciului de Informaţii Externe pentru a participa la primul tur al alegerilor prezidenţiale, unde a obţinut 1.374 voturi (0,85%).
Ulterior, Meleşcanu şi-a anunţat susţinerea pentru Ponta în turul al doilea al prezidenţialelor, iar Ponta a declarat că, dacă va câştiga alegerile, va fi în echipa sa de la Cotroceni, ca şi consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională.
You may like
Luminița Odobescu, după intrarea României în Programul Visa Waiver: ”Obiectivul următor- aderarea la OCDE”
Austria: Karl Nehammer va demisiona din funcția de cancelar și președinte al Partidului Popular după prăbușirea discuțiilor pentru formarea unei coaliții de guvernare
MAE, despre atacul din Marea Baltică: Încercările Rusiei de a deteriora infrastructura critică a UE trebuie să înceteze
Aderarea României la OCDE în 2026, creșterea rolului în NATO și un parteneriat strategic pentru integrarea R. Moldova în UE, printre prioritățile noului Guvern de la București
Ministrul Luminița Odobescu reiterează importanța continuării sprijinului multidimensional pentru Ucraina
Declarație comună a Ministerelor de Externe de la București și Sofia: România și Bulgaria salută „decizia istorică” care finalizează procesul de aderare la spațiul Schengen
ALEGERI 2014
Victor Ponta, după întâlnirea cu Klaus Iohannis de la Cotroceni: „Prima consultare instituțională, extrem de utilă și eficientă”
Published
10 years agoon
December 22, 2014UPDATE 14:30:
Întâlnirea dintre preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta s-a încheiat, după aproximativ o oră. Cei doi au avut o discuţie tete-a-tete, pe teme privind priorităţile guvernării, actualitatea politică şi economică şi pespectivele colaborării instituţionale.
”Prima consultare institutionala cu Presedintele Iohannis – extrem de utila, serioasa si eficienta. Lucrurile intra pe fagasul normal” este mesajul publicat de premierul V.Ponta pe Twitter.
UPDATE: Întâlnirea dintre președintele Klaus Iohannis și premierul Victor Ponta a început, luni, la ora 12:00, la Palatul Cotroceni, iar discuțiile dintre cei doi oficiali au loc “tete-a-tete”, au precizat surse oficiale, în condițiile în care marți va avea loc o ședință de guvern.
—
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta urmează să aibă, luni, la ora 12.00, o întâlnire la Palatul Cotroceni, pentru a discuta legat de priorităţile guvernării, precum şi perspectivele colaborării instituţionale între Preşedinţie şi Guvern, conform unor surse oficiale, citate de Mediafax. Ulterior, premierul a cofirmat informația.
“Mâine voi merge la Palatul Cotroceni pentru prima întâlnire instituţională cu preşedintele Iohannis. După 10 ani putem în sfârşit să demonstrăm românilor ce important şi benefic este ca preşedintele şi premierul să colaboreze pt binele public. Toţi cetăţenii care ne-au numit în funcţiile noastre vor avea de câştigat“, afirmă Ponta pe Facebook.
Întâlnirea are loc la invitaţia preşedintelui Iohannis, au menţionat sursele citate.
La întâlnire urmează să se discute priorităţile guvernării, actualitatea politico-economică şi perspectivele colaborării instituţionale între Preşedinţie şi Guvern.
Klaus Iohannis a preluat duminică mandatul de preşedinte. El a depus jurământul de învestitură în şedinţa solemnă a Parlamentului.
.
ALEGERI PREZIDENTIALE 2014
Băsescu, despre întâlnirea cu Iohannis: L-am informat despre poziţia în Consiliul European
Published
10 years agoon
December 18, 2014Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, înainte de plecarea la Consiliul European de la Bruxelles, că în întâlnirea de miercuri seara, l-a informat pe preşedintele ales, Klaus Iohannis despre poziţia sa la această reuniune, şi că nu i-a dat sfaturi acestuia, ci doar au schimbat informaţii.
”Ceea ce am spus public a fost subiect discutat şi cu domnul preşedinte Iohannis. L-am informat cu privire la poziţia mea în acest Consiliu European”, a spus Băsescu, despre întâlnirea de miercuri seara cu preşedintele ales, Klaus Iohannis, de la Palatul Cotroceni, în pregătirea predării-primirii mandatului, potrivit Mediafax.
Întrebat dacă i-a dat sfaturi preşedintelui ales, Traian Băsescu a replicat: ”Nu, nimeni nu dă sfaturi nimănui, ci doar schimbăm informaţii”.
De altfel, preşedintele Traian Băsescu a ţinut să afirme în declaraţia susţinută la Aeroportul Otopeni că participă la ultimul Consiliu European.
”Dincolo de faptul că însuşi Consiliul are noutăţi, şi eu împlinesc exact zece ani de participare la această structură fundamentală a Uniunii Europene. A fost pentru mine onoare să reprezint România în această instituţie a Uniunii şi vă asigur că în cei zece ani, am reprezentat interesele României la limita maximă la care puteau fi reprezentate, în raport cu principiile de funcţionare ale Uniunii, adică toţi trebuie să fie mulţumiţi când se termină un Consiliu”, a mai spus Traian Băsescu.
Tatiana Niculescu Bran, purtătorul de cuvânt al lui Klaus Iohannis, a precizat, miercuri seară, pentru Mediafax, că întâlnirea dintre preşedintele ales şi preşedintele în exerciţiu, Traian Băsescu, de la Palatul Cotroceni, pentru pregătirea preluării funcţiei prezidenţiale, a durat o oră.
Este singura întâlnire dintre cei doi preşedinţi, unul încă în exerciţiu şi celălalt ales, înainte de preluarea mandatului prezidenţial de către Klaus Iohannis, dumunică, 21 decembrie.
Traian Băsescu şi-a anunţat intenţia de a-l lua la Consiliul European şi pe preşedintele ales, Klaus Iohannis, la sfârșitul lunii noiembrie. O asemenea dublă reprezentare s-a mai petrecut şi în 2004, când Ion Iliescu l-a luat cu el pe Traian Băsescu la Consiliul European.
.
ALEGERI PREZIDENTIALE 2014
Românii din Europa: Vot prin corespondență sau cerem dizolvarea Parlamentului
Published
10 years agoon
December 10, 2014Respingerea in Camera Deputatilor a votului prin corespondenta nu a ramas fara ecou printre romanii din Europa, care spun ca, daca nu se va gasi o solutie, vor cere presedintelui ales Klaus Iohannis dizolvarea Parlamentului.
“Suntem profund ingrijorati de atitudinea dispretuitoare pe care parlamentarii romani o au fata de romanii din diaspora, manifestata si ieri (marti, n.red.) prin respingerea initiativei legislative lansate de deputatul Eugen Tomac privind votul prin corespondenta.
Parlamentarii ar trebui sa tina cont de indemnurile prim-ministrului, domnul Victor Ponta, si de recomandarile presedintelui ales, Klaus Iohannis, sa modifice legea electorala 370/2004 si sa pregateasca o forma de vot care sa poata permite oricarui roman sa voteze”, se arata intr-un comunicat al Federatiei asociatiilor de romani din Europa (FADERE), remis Ziare.com.
Romanii de peste hotare cer Parlamentului Romaniei sa treaca imediat la discutiile pe tema legii votului prin corespondenta si cer, de asemenea, initierea unui proiect de lege pentru votul electronic.
“Nu vrem sa se mai repete evenimentele din 2 si 16 noiembrie 2014 iar pentru a evita acest lucru trebuie sa se inceapa imediat dezbaterile legate de legea votului prin corespondenta si cel electronic. Consideram ca ambele forme de vot sunt benefice pentru toti romanii, indiferent unde locuiesc.
Daca actualul Parlament al Romaniei va continua sa refuze discutiile pe marginea proiectului de lege privind votul prin corespondenta, vom fi nevoiti sa cerem presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, dizolvarea acestuia. Cred ca aceasta este datoria domnilor parlamentari, sa creeze cadrul legal pentru respectarea drepturilor constitutionale, unul dintre acestea fiind dreptul de a vota”, a declarat Daniel Tecu, presedinte FADERE.
Votul prin corespondenta a fost respins, marti, de Camera Deputatilor. Astfel, raportul de respingere al Comisiilor de administratie si juridica a fost adoptat cu 203 voturi pentru, 84 de abtineri si 8 voturi impotriva, iar Camera Deputatilor este for decizional.
Comisiile de administratie si juridica au apreciat ca votul prin corespondenta prezinta vulnerabilitati semnificative din punctul de vedere al sigurantei procesului de votare.
.
.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
UE are în vedere o atenuare a sancțiunilor pentru Siria, care se află în tranziție după răsturnarea Regimului al-Assad
Șeful Pentagonului propune creșterea cheltuielilor militare cu 50 mld. de dolari, ceea ce ar împinge bugetul pentru apărare la peste 1 trilion de dolari în următorii cinci ani
Donald Trump și Vladimir Putin vor avea o convorbire telefonică „în următoarele zile sau săptămâni”, spune consilierul pentru securitate națională al președintelui ales al SUA
Avem nevoie de o Germanie puternică care, împreună cu Franța, se gândește la o Europă care investește, protejează și se gândește la viitorul său industrial, subliniază un ministru francez
Ucraina, dispusă să ajute la stingerea incendiilor devastatoare din California. Zelenski: Avem pregătiți 150 de pompieri
Suedia nu este în război, dar nici într-o perioadă de pace, subliniază premierul țării, evocând ”atacuri hibride realizate cu bani, dezinformare și amenințări de sabotaj”
Suedia pune la dispoziție trei nave de război și un avion pentru a supraveghea infrastructurile esențiale din Marea Baltică și „flota fantomă” a Rusiei
Regatul Unit se pregătește să devină lider global în inteligența artificială pentru a-și stimula creșterea economică, anunță Keir Starmer
Președintele în funcție al Croației, Zoran Milanović, un critic al UE și al sprijinului occidental pentru Ucraina, a fost reales după o victorie zdrobitoare în fața candidatului partidului aflat la guvernare
Iulian Chifu: Succesiunea lui Trudeau la conducerea Canadei în epoca Trump
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen
Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR
Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa
Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni
După 200 de reuniuni de negociere, UE și Elveția au ajuns la un ”acord istoric” de modernizare a cooperării dintre cele două părți
Trending
- COMISIA EUROPEANA5 days ago
Vicepreședintele Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, vine în România înainte de lansarea dialogului strategic privind viitorul industriei auto. El va discuta la INCAS și despre concurența neloială a Chinei pe piața dronelor
- ROMÂNIA5 days ago
Oficial: România va fi admisă vineri în programul Visa Waiver, iar românii vor putea călători fără vize în SUA
- ROMÂNIA1 week ago
Patronatul Proiectanților în Construcții solicită Guvernului măsuri echilibrate pentru susținerea sectorului construcțiilor și a economiei românești
- CONSILIUL EUROPEAN1 week ago
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
- CONSILIUL UE1 week ago
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”