Ponta: România continuă să sprijine Republica Moldova în integrarea europeană

România va continua să sprijine Republica Moldova în procesul de integrare europeană, considerând că acest proces va reprezenta o oportunitate pentru ca graniţa care a divizat două secole cele două ţări să devină una “simbolică”, afirmă premierul Victor Ponta citat de Mediafax.ro.

Declaraţia a fost inclusă într-un mesaj transmis cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la anexarea jumătăţii estice a Moldovei de către Imperiul Ţarist.

“Consecinţele acestui act şi urmările lor politice şi sociale rămân în continuare dominante ale existentei celor doua state – Romania si Republica Moldova. Separarea impusă de o graniţă creată de efortul politic al marilor puteri ale epocii a dus la impărţirea în două a familiilor, credinţelor, obiceiurilor, a limbii şi a culturii comune. În numeroase ocazii, aceste diviziuni au generat în ambele societăţi tensiuni politice, au stat la baza ascensiunii politice a extremismului şi au favorizat abandonarea politicilor şi a argumentelor înţelepte în favoarea beneficiilor de moment şi a pasiunilor ideologice”, spune premierul.

El adaugă că integrarea europeană este un proiect care presupune eforturi politice majore, reforme dificile şi transformări sociale radicale, fiind însă o oportunitate nu numai a României, dar şi a Republicii Moldova de a face ca graniţa care a divizat două secole cele două ţări să devină una “simbolică” odată cu procesul de integrare.

Sursa: Mediafax.ro
Foto: gov.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *