PONTA sau Ambasadorul SUA. Cine conduce Romania?

“Guvernele vin şi pleacă, atât în România, cât şi în SUA, dar ceea ce este important este ce se întâmplă cu aceşti militari, construind o relaţie de parteneriat între români şi americani, între cele două ţări, care va dăinui pentru totdeauna şi care nu poate fi distrusă”. Cuvintele ii apartin ambasadorului SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein si au fost rostite, miercuri, 8 august 2012, in plin razboi privind demiterea lui Traian Basescu, la Flotila 71 Aeriană Câmpia Turzii, unde a asistat la o demonstraţie din cadrul unui exerciţiu militar româno-american.

Pentru cei care urmaresc drumul Romaniei dupa Revolutie, cuvintele au un sens profund. Seamana, intr-un fel, cu acel “Stay on the course”, rostit de Clinton la Bucuresti, cand ne-a dat vestea proasta a amanarii intrarii in NATO. Seamana si cu acel celebru “shoulder to shoulder”, tradus aiurea in romana, spus de George W. Bush, tot la Bucuresti. Parteneriatul strategic cu SUA a ajutat Romania sa stea in fata aliatilor occidentali intr-o pozitie avantajoasa. Intrarea in NATO a influentat enorm decizia primirii in UE si, alaturi de instalarea elementelor din scutul antiracheta a plasat tara noastra in interiorul spatiului de valori Occidentale, si nu la marginea sau exteriorul sau.

Ce oare a vrut sa spuna insa Gitenstein prin “Guvernele vin si pleaca”? Pentru cine era mesajul sau, intr-o perioada in care se vorbeste daca pleaca sau nu Traian Basescu, adica Presedintele? Sa fie o exprimare generica, legata de conducerea unui stat, sau e o aluzie la ceea ce colegii de la Gandul numeau “tremuratul de genunchi” al lui Ponta, dupa intalnirea recenta cu ambasadorul American? UE ne-a transmis avertismentul ca si-a pierdut increderea in Romania, prin ultimul raport pe justitie. SUA ne transmite ca Guvernele vin si pleaca, dar Parteneriatul strategic ramane.

Pentru cei care au crezut ca ultimele evenimente pot decupla sau indeparta Romania de pe harta valorilor Occidentale, este o veste mai putin placuta. Pentru cei care inca mai cred in integrarea noastra intr-un spatiu de valori specific Civilizatiei Occidentale, este un mesaj de speranta. Si un avertisment pentru cei care ar avea interese contrare.

Dan Carbunaru

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *