Portugalia intră pe drumul care a dus Grecia spre faliment

Contracţiile monetare din Portugalia s-au intensificat până la un nivel alarmant şi seamănă tot mai mult cu ceea ce s-a întâmplat în Grecia înainte ca economia şi finanţele să scape de sub control, scrie Telegraph, preluat într-un articol adevarul.ro. E foarte posibil ca, foarte curând, efectele pozitive ale summitului asupra pieţelor să dispară.

Datele publicate de Banca Centrală Europeană (BCE) arată, de pildă, că depozitele M1 (masa monetară 1 – numerar aflat în circulaţie şi depozite overnight) au scăzut cu o rată anuală de 21% în ultimele şase luni, cu o cădere abruptă în septembrie.

“Portugalia pare că a intrat în spirala grecească şi trendul monetar s-a deteriorat şi în Spania, unde căderea a fost de 8,4%”, spune Simon Ward, de la Henderson Global Investors. Economistul e de părere că BCE ar trebui să scadă dobânzile imediat.

Informaţiile referitoare la M1 – masa monetară aflată în circulaţie într-un anumit moment dat şi conturile curente – sunt monitorizate de experţi şi considerate a fi unul dintre principalii indicatori pentru economie pe o perioadă de şase luni până la un an. A fost un semnal de alarmă foarte exact pentru fiecare etapă a crizei, începând cu 2007.

O combinaţie de austeritate fiscală şi de stăvilire a fluxului monetar, de către BCE,  la începutul acestui an, a antrenat regiunea iberică pe o pantă descendentă.

“Trendul este mai puţin apăsător în Irlanda şi în Italia, ceea ce înseamnă că amândouă pot fi salvate dacă BCE intervine în forţă”, spune acelaşi expert citat de Telegraph.

Însă un flux monetar în scădere este extrem de periculos pentru state cu datorii mari. Datoria publică şi privată a Portugaliei va atinge 360% din PIB anul viitor, un nivel mult mai mare faţă de cea grecească. Premierul Pedro Passos Coelho a fost lăudat în mai multe rânduri de liderii UE pentru măsurile de austeritate aplicate după împrumutul luat de la FMI şi UE, dar această politică adânceşte criza din această ţară, afectând dinamica economiei.

Sursa articol: http://www.adevarul.ro/international/criza_economica-portugalia-spirala_greceasca-risc-summit_0_580742314.html

Sursa foto: iturism.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.