Portugalia, un nou plan de salvare?

Creditorii internaţionali sunt în inspecţie la Lisabona, iar analiştii spun că un nou împrumut pentru lusitani pare inevitabil. Portughezii se tem că UE şi FMI le vor cere noi măsuri de austeritate, potrivit Adevarul.ro.

Reprezentanţii creditorilor – UE, BCE,FMI – se află de mai multe zile la Lisabona, pentru o misiune de două săptămâni, în care vor analiza stadiul reformelor făcute de Guvernul Coelho. Abia apoi vor acorda cea de-a treia tranşă, în valoare de 14,9 miliarde de euro, din planul de salvare, în valoare de 78 de miliarde de euro, acordat anul trecut.

Antonio Seguro, liderul Partidului Socialist, principala formaţiune de opoziţie şi cel care a negociat, anul trecut, acordul cu UE şi FMI, a declarat că va rupe protocolul dacă se va recurge la un nou program dur de reducere a deficitului public. El le-a spus inspectorilor Troicii că ţara are nevoie de mai mult timp pentru a-şi consolida datoria publică.

Chiar dacă premierul de centru-dreapta Pedro Passos Coelho a negat că va cere Troicii mai mult timp pentru implementarea reformelor sau alţi bani, el a ţinut să precizeze că UE şi FMI nu vor lăsa Portugalia să se prăbuşească. Troica are nevoie să arate că Portugalia a reuşit să-şi facă temele şi că Grecia este un caz unic pentru zona euro.

Sursa articol: Adevarul.ro
Sursa foto: pt.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.