Prăbușirea Uniunii Europene nu mai este un subiect tabu.Se estimează costurile implicate: 50% din PIB-ul fiecărei țări, “inițial”

Primele întrebări cu care a început conferința de presă zilnică joia aceasta (10 noiembrie) la Bruxelles au fost legate de posibilitatea ca UE să se separe într-o Europă cu două viteze, formată din statele zonei euro și cele non-euro. “Ori avansăm împreună, ori ne fragmentăm,” a avertizat însă președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, potrivit adevarul.ro.

Ideea unei Europe cu două viteze nu este una nouă, gândul aceasta existând încă de la crearea monedei euro. Până de curând, însă, acesta era un subiect tabu, iar acum este deja în atenția reflectoarelor. Această dezbatere a ajuns să fie menționată de președinții instituțiilor europene și să fie discutată între diplomați înainte de summiturile europene.

Un oficial al UE a declarat pentru Reuters sub anonimat că francezii și germanii discută intens, la toate nivelurile, de câteva luni, ideea înființării unei zone euro mai mici, scenariu posibil printr-o schimbare a tratatului UE.  “Trebuie să ne mişcăm foarte precaut, dar adevărul este că avem nevoie să se întocmească lista exactă cu cei care nu-și doresc să facă parte din club şi cei care pur și simplu nu pot face parte”, a spus oficialul.

Președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a vorbit miercuri (9 noiembrie) despre starea Uniunii Europene și, într-un discurs de 13 pagini, acesta a încercat să repete cât de importantă este păstrarea Uniunii ca întreg. “Ori avansăm împreună acum, ori ne fragmentăm,” a spus Barroso. El a avertizat însă că nu ar fi în interesul niciunei țări. Costul politic ar fi foarte mare, a mai spus președintele CE. Însă cel economic ar cutremura bazele tuturor economiilor din UE.

Mai exact, Barroso a estimat că dacă zona euro și UE s-ar prăbuși, aceasta ar costa fiecare stat membru echivalentul a 50% din PIB, doar într-o fază inițială. “Dacă zona euro sau Uniunea Europeană se vor prăbuși, costurile estimate se ridică la 50% din PIB într-o fază iniţială. Se estimează că PIB-ul Germaniei se va contracta cu 3%. În plus, s-ar pierde un milion de locuri de muncă în cazul în care zona euro s-ar transforma într-un club mai restrâns “, a declarat Barroso.

Unul dintre motivele pentru care prăbușirea zonei euro a devenit din ce în ce mai discutată este că rata de împrumut pentru obligațiunile Italiei a atuns cote istorice, iar economia italiană, dacă s-ar prăbuși, ar avea nevoie de sume mult mai mari decât Grecia pentru a fi salvată, sume care momentan sunt foarte dificil de finanțat.

Premierul Silvio Berlusconi a refuzat un împrumut din partea Fondului Monetar Internațional, acceptând, însă, monitorizare din parea FMI și a Comisiei Europene privind implementarea reformelor fiscale și structurale promise.Conform analiștilor, lipsa de credibilitate a lui Berlusconi a determinat creșterea considerabilă a costurilor implicate în refinanţarea datoriei Italiei. “Cel mai îngrijorător este că distruge încrederea, reducând, astfel, investiţiile şi mărind speculaţiile privind viitorul monedei euro. Un guvern format dintr-o mare coaliţie sau din experţi tehnici ar putea ajuta foarte mult, în timp ce nesiguranţa care domină perioadele de organizare a unor noi alegeri ar fi dăunătoare şi ar putea înrăutăţi situaţia,” a declarat, pentru „Adevărul Europa”, Fabian Zuleeg, expert economic senior al think-tank-ului European Policy Centre din Bruxelles.

“Situația economică și financiară a Italiei este foarte îngrijorătoare”, a spus comisarul de afaceri monetare Olli Rehn în timpul nei conferințe de presă. Acesta a adăugat că Italia se confruntă în aceast moment cu o presiune semnificativă din partea pieţelor financiare.

CE i-a dat termen-limită Italiei până vineri să răspundă unui chestionar de 39 de întrebări care trebuie să clarifice fiecare măsură promisă de Berlusconi într-o scrisoare trimisă liderilor UE înaintea summitului european crucial din 26-27 octombrie. Comisia așteaptă ca Italia să anunțe, printre altele, în următoarele trei zile, ce planuri concrete de acțiune are, ce termen-limită și-a stabilit pentru implementarea deciziilor și care va fi impactul măsurilor asupra bugetului național.

Articolul şi declaraţiile integrale ale lui Barroso le gasiti pe adevarul.ro.

Sursa foto: ziuaveche.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.