Premierul britanic Theresa May: Instanțele din Marea Britanie vor lua în considerare hotărârile Curții de Justiție a UE în privința drepturilor cetățenilor

Curtea de Justiție a Uniunii Europene va fi consultată în privința drepturilor cetățenilor în procesul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, a transmis premierul britanic Theresa May, într-un discurs susținut la Florența, Italia.

”Doresc să le transmit tuturor cetățenilor UE care și-au construit o viață în țara noastră – ne dorim să rămâneți; noi vă prețuim și vă mulțumim pentru contribuția dvs. la viața noastră națională. Acesta a fost și rămâne unul dintre primele mele obiective în cadrul acestor negocieri, acela de a mă asigura că vă puteți trăi în continuare viața la fel ca înainte”, a declarat premierul britanic.

Dar știu că există unele îngrijorări că, în timp, drepturile cetățenilor UE în Regatul Unit și ale cetățenilor britanici de peste hotare vor fi divergente. Vreau să includ pe deplin acordul nostru în legislația britanică și să mă asigur că instanțele britanice pot face referire direct la acesta”, a transmis Theresa May.

Premierul britanic a precizat că își dorește ca în privința drepturilor cetățenilor europeni, instanțele britanice să consulte Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

”Vreau ca instanțele britanice să fie capabile să ia în considerare sentințele Curții de Justiție a UE în vederea asigurării unei interpretări coerente. Pe această bază, eu sper ca echipele noastre să poată ajunge rapid la un acord ferm”, a declarat May.

Totodată, în cadrul discursului susținut în Italia, May a cerut perioadă de tranziţie de doi ani în relaţia cu Uniunea Europeană post-Brexit. În această perioadă de tranziţie, relaţiile comerciale UE-Marea Britanie ar urma să continue la fel ca înainte de Brexit, recomandă premierul britanic.

“Dacă negocierile vor fi abordate corect, putem găsi o modalitate de a merge înainte care să fie un succes pentru toate popoarele noastre. Vrem cu toţii să terminăm acest proces cât mai curând, dar tonul va fi stabilit de lideri. Trebuie să fie un ton al încrederii reciproce”, a continuat Theresa May.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.