Premierul Franţei: Francezii trebuie să se mobilizeze în faţa unei “crize fără precedent”

Francezii trebuie să se mobilizeze în faţa unei “crize fără precedent” care ameninţă modelul social francez şi a unei datorii “copleşitoare”, astfel încât să nu fie prea târziu pentru ieşirea din criza financiară, a declarat, marţi, şeful guvernului de la Paris, Jean-Marc Ayrault, potrivit Mediafax.

“Povara datoriilor a devenit copleşitoare. Statul plăteşte anual creditorilor aproape 50 de miliarde de euro. Am venit să vă cer mobilizarea, iar prin voi pe cea a tuturor francezilor, deoarece nu este prea târziu pentru a reuşi. Controlul cheltuielilor publice este esenţial, dar nu va fi suficient. Este importantă şi atragarea de noi venituri”, a declarat, într-un discurs în Parlament, premierul.

Într-un atac direct la adresa precedentei administraţii prezidenţiale, conduse de Nicolas Sarkozy, premierul a declarat că îndatorarea Franţei a crescut cu 600 de miliarde de euro în perioada 2007-2011, la aproape 1.800 de miliarde de euro, echivalent cu 90% din PIB al ţării.

Premierul a anunţat, marţi, noile estimări economice, de 0,3% pentru anul în curs şi 1,2% pentru anul următor, în scădere de la 0,4% şi 1,7% anterior.

Ministrul Economiei, Pierre Moscovici, a declarat, duminică, că guvernul se pregăteşte să-şi înrăutăţească estimarea de creştere economică la cel mult 0,4% pentru anul în curs şi la 1-1,3% pentru anul următor.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  fr.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.