Premierul Luxemburghez: Tony Blair nu are anvergura necesara presedintelui Consiliului European

tony_blairPremierul luxemburghez Jean Asselborn a apreciat joi, într-un interviu acordat cotidianului Süddeutsche Zeitung, că fostul şef al Guvernului britanic Tony Blair “nu are avengura” necesară pentru a deveni viitorul preşedinte al Consiliului European, relatează AFP, citata de agentia Newsin.

“Tony Blair nu are anvergura necesară nici în ceea ce priveşte problemele Uniunii Europene şi nici asupra marilor teme politice mondiale”, pentru a ocupa postul de viitor preşedinte al Consiliului European, principala noutate a Tratatului de la Lisabona, aprobat recent de irlandezi, a apreciat premierul luxemburghez.”De cele mai multe ori, el a provocat diviziuni decât poziţii comune”, a adăugat el, referindu-se la susţinerea lui Blair faţă de intervenţia americană din Irak în 2003.

Belgia, Olanda şi Luxemburg au prezentat deja în cursul acestei săptămâni o scrisoare în care îşi prezintă opinia faţă de profilul candidatului ideal pentru conducerea UE. “Viitorul preşedinte al UE trebuie să-şi fi demonstrat angajamentul european şi să fi dezvoltat o viziune asupra tuturor politicilor Uniunii”, menţiona textul, interpretat de surse diplomatice drept “o manieră politicoasă de a-i spune lui Tony Blair că nu este cel mai potrivit pentru această funcţie”.

Tony Blair, susţinut de Guvernul de la Londra şi de Franţa, este considerat marele favorit în cursa pentru postul de preşedinte al UE. Euroscepticismul ţării sale, care nu face parte nici din Zona euro şi nici din Spaţiul Schengen, reprezintă însă un obstacol în obţinerea postului. Liderii europeni urmează să decidă până la sfârşitul anului cine va prelua funcţia de preşedinte al Uniunii Europene. În principiu, o majoritate calificată a statelor membre este suficientă, dar, potrivit tradiţiei, decizia urmează să fie luată prin consens, ceea ce va provoca negocieri dure.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *