Connect with us

GENERAL

Premierul luxemburghez, Xavier Bettel, va dezbate viitorul Europei cu europarlamentarii în sesiunea plenară a Parlamentului European. Agenda completă a reuniunii din luna mai

Published

on

Corespondență din Strasbourg. Violeta Dan

Între 28-31 mai eurodeputații se întâlnesc în sesiune plenară la Strasbourg unde urmează să dezbată, să voteze propuneri legislative, dar unde vor dezbate cu premierul Xavier Bettel și cu președintele Comisiei Europene, viitorul Europei. Aceasta, are loc pe 30 mai, va fi cea de-a șasea într-o serie de dezbateri  privitoare la Viitorul ale Europei între șefii de stat și guverne ale UE și deputații europeni, potrivit unui comunicat de presă remis Calea Europeană.

Foto: European Parliament

Următorul lider UE care se va adresa Parlamentului va fi prim-ministrul olandez Mark Rutte, la sesiunea plenară din iunie la Strasbourg.

Bugetul UE post-2020: deputații europeni trebuie să răspundă planurilor Comisiei Europene

Deputații europeni vor dezbate (29 mai) și vor vota (30 mai) cu privire la o rezoluție care să prezinte punctul lor de vedere cu privire la propunerea recentă a Comisiei Europene pentru următorul buget pe termen lung al UE (2021-2027).

Instrumente de protecție comercială mai puternice pentru a proteja locurile de muncă și industria UE – votul final

UE urmărește să lupte mai eficient împotriva dumpingului ecologic și social, grație unui proiect de lege care va fi dezbătut marți și care va fi votată miercuri.

UE ar putea impune tarife mai mari pentru importurile care fac obiectul unui dumping sau subvenționate din țări terțe, în conformitate cu o nouă lege, aprobată în mod informal de deputații europeni și miniștrii UE în decembrie 2017. 

După intrarea în vigoare a acestei legislații,  investigațiile privind cazurile antidumping ar fi mult mai scurte și ar implica sindicatele și ar fi creat un birou de asistență pentru IMM-uri. Dezbaterea va avea loc pe 29 mai, iar votul pe 30 mai.

Restaurarea încrederii în Schengen 
Primul raport anual privind situația Schengen abordează principalele deficiențe în punerea în aplicare a acquis-ului Schengen, progresele înregistrate în rezolvarea acestor deficiențe și pașii viitori.
Deputații europeni condamnă continuarea reintroducerii controalelor la frontierele interne și a construirii barierelor fizice, inclusiv a gardurilor, între statele membre.
Se estimează că costul de neaplicare a schemelor Schengen pentru toate țările pentru doi ani variază între 25 și 50 de miliarde de euro. Dacă toate țările vor reintroduce permanent controalele la frontieră, costul de peste 10 ani ar fi în jur de 100-230 de miliarde de euro. Dezbatere pe 29 mai și vot pe 30 mai.
 
Viitoarea politică agricolă a UE: deputații europeni se angajează să respingă reducerile bugetare și renaționalizarea

Planurile pentru o politică agricolă comunitară post-2020, mai inteligentă, mai simplă, mai durabilă, dar și bine finanțată și cu adevărat comună, vor fi dezbătute luni și votate miercuri.

Viitoarea politică ar trebui să facă fermele europene mai durabile din punct de vedere ecologic, să încurajeze inovarea, cercetarea și practicile agricole inteligente, dar, mai presus de toate, trebuie să le permită să continue furnizarea de alimente sigure cetățenilor UE, spun eurodeputații. În acest scop, aceștia doresc cel puțin menținerea bugetului PAC la nivelul actual. Dezbaterea va avea loc pe 28 mai, iar votul pe 30 mai.

Detașarea lucrătorilor: votul final privind remunerarea egală și condițiile de muncă

Lucrătorii trimise temporar într-o altă țară a UE vor beneficia de egalitate de remunerare pentru o muncă egală în același loc, în baza unor proiecte de norme care urmează să fie aprobate marți.

Normele revizuite, care au fost aprobate în mod informal de către negociatorii Parlamentului European și Consiliului în luna martie, vizează asigurarea unei protecții mai bune pentru lucrătorii detașați și o concurență loială pentru companii.

Durata detașării a fost stabilită la 12 luni, cu o posibilă prelungire de 6 luni. După această limită, lucrătorul ar putea rămâne în statul membru în care sunt detașați, însă toate normele de muncă ale țării gazdă ar începe să se aplice.

Toate regulile de remunerare ale țării gazdă se vor aplica lucrătorilor detașați. Cheltuielile pentru călătorii, bord și cazare ar trebui să fie plătite de angajator și să nu fie deduse din salariile lucrătorilor.

Dezbaterea și votul vor avea loc pe 29 mai.

Președintele Guineei Alpha Condé se adresează Parlamentului European pe 29 mai
 
Alpha Condé le va cere deputaților europeni să consolideze relațiile UE cu Africa, să facă bilanțul anului în calitate de președinte al Uniunii Africane (UA) și să menționeze acordul semnat recent cu privire la zona de liber schimb continentală (ZLEC) și progresele înregistrate Inițiativa privind energia regenerabilă din Africa.
 
Columbia: Președintele Juan Manuel Santos se adresează PE pe 30 mai

Fostul președinte columbian Juan Manuel Santos se va adresa deputaților într-o ședință formală miercuri, la prânz.

Santos va solicita consolidarea relațiilor UE cu America Latină și le va spune deputaților europeni despre punerea în aplicare a procesului de pace în țara sa. Santos este Președinte din 2010. El a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2016 pentru eforturile sale de a ajunge la un acord de pace cu FARC, semnat în noiembrie 2016.

Pașapoartele UE pentru vânzare: deputații europeni doresc mai multă transparență și controale

Programul “vizei de aur” utilizat de unele state membre UE pentru a acorda cetățenie sau drepturi de ședere în schimbul investițiilor,va fi dezbătut în plen miercuri, 30 mai.

Potrivit criticilor, acest program nu sunt doar discriminatorii, fiind disponibile doar pentru cei bogați, dar constituie și o sursă de corupție, deschid ușa la spălarea banilor și evaziunea fiscală și pun în pericol zona Schengen liberă. Unii deputați europeni sunt îngrijorați de faptul că corupția și criminalitatea pot crește din cauza acestor tipuri de scheme și se tem că ar putea fi contrar valorilor UE. 

Deputații europeni vor vota cu privire la îmbunătățirea durabilității pe piețele financiare

Piețele de capital ale UE ar trebui să fie aliniate îndeaproape cu obiectivele durabile și de mediu, deputații europeni urmează să declare într-o rezoluție care urmează să fie dezbătută luni și supusă la vot marți.

Rezoluția solicită direcționarea capitalului către active durabile, care sunt viabile din punct de vedere financiar pentru investitori. Aceasta include inițiative privind stabilirea prețurilor pentru investițiile dăunătoare mediului în funcție de profilul lor de risc pe termen lung, reducerea investițiilor în energii nesustenabile, eliminarea treptată a subvențiilor pentru combustibilii fosili și stabilirea unui mod de clasificare a durabilității pentru a ghida deciziile de investiții. Aceasta este o rezoluție fără caracter legislativ. Dezbaterea va fi pe 28 mai iar votul pe 29.

Autoturisme second-hand: deputații europeni solicită luarea unor măsuri de către UE pentru a preveni fraudarea kilometrajului
Pentru a promova siguranța rutieră și pentru a se asigura că cumpărătorii nu sunt amăgiți, deputații europeni doresc ca Comisia Europeană să propună noi măsuri pentru a asigura că înregistrările contorului de parcurs sunt mai des înregistrate și transmise mai ușor transfrontalier. Ambele măsuri s-au dovedit eficiente în combaterea acestui tip de fraudă.

Companiile de automobile ar trebui să îmbunătățească soluțiile tehnice pentru a preveni manipularea frauduloasă, care se produce în proporție de 30-50% din autoturismele uzate vândute la granițele UE, iar țările UE ar trebui să o recunoască drept infracțiune, au adăugat deputații europeni. Dzbaterea va fi pe 30 mai și votul pe 31.

Solidaritate: deputații europeni aprobă ajutorul acordat de UE Greciei, Spaniei, Franței și Portugaliei în valoare de 104,2 milioane de euro

50,6 milioane de euro vor ajunge în regiunea Centro din Portugalia ca urmare a incendiilor forestiere violente în iunie și octombrie 2017, în timp ce Spania va primi 3,2 milioane de euro pentru a repara daunele în regiunea vecină a Galicii.

Franța va primi 49 milioane euro pentru a repara daunele cauzate de uraganele Irma și Maria în regiunile franceze Saint Martin și Guadelupa în septembrie 2017.

În cele din urmă, Grecia va primi 1,3 milioane de euro pentru a repara locuințele, întreprinderile și infrastructura în urma cutremurelor din Lesbos din iunie 2017.

 

 
 

GENERAL

Pașaportul românesc, unul dintre cele mai „mobile” pașapoarte de la nivel mondial, potrivit Indicelui Henley Passport

Published

on

© Calea Europeană

Pașaportul românesc este unul dintre cele mai „mobile” pașapoarte de la nivel mondial, potrivit Indicelui Henley Passport, situându-se pe locul 17 în clasamentul privind accesibilitatea globală, relatează RFI

Pentru unii oameni, un pașaport este un portal către lumea întreagă. Pentru alții, aceasta este o, însă, o barieră în calea libertății de călătorie pe care o caută. 

Potrivit Indicelui Henley Passport, de 16 ani cel mai riguros și sofisticat instrument de măsurare a accesului în alte țări de la nivel global, paşaportul japonez se clasează în 2021, pentru al 4-lea an consecutiv, pe primul loc. Franţa pierde două locuri şi se regăseşte pe poziţia a 6-a în timp ce România este pe un onorabil loc 17 mondial. Astfel, cu un paşaport nipon se poate intra fără viză 191 de țări. Locul 2 mondial este ocupat de Singapore, cu 190 de „porți”, iar locul trei revine la egalitatea Germaniei și Singapore, cu 189 de posibilităţi de călătorie fără viză. Franţa este pe locul 6 mondial, alături de Irlanda, Olanda, Portugalia şi Suedia. Paşapoartele acestor ţări permit voiaje fără viză în 186 de state diferite. Americanii urmează imediat după, pe locul 7. In fine, pe locul 17 mondial regăsim paşaportul românesc care deschide porţile la 172 de ţări în timp.

La codul clasamentului Henley se află Afganistan, al cărui pașaport asigură călătorii fără viză doar în 26 de ţări.

Acesta depășește un clasament simplu al pașapoartelor pentru a vă oferi o imagine aprofundată a libertății individuale de călătorie, inclusiv țările pe care le puteți accesa și cu ce tip de viză, schimbările suferite de pașapoarte în ultimii 16 ani, comparații între pașapoarte, explicații privind nivelul de acces al unui anumit tip de pașaport și tipul de documente suplimentare care ar îmbunătăți mobilitatea individuală. 

Clasamentul nu ține cont de restricțiile de călătorie impuse de pandemia de coronavirus. 

Continue Reading

GENERAL

Președintele Comisiei pentru afaceri europene din Senat: Coeziunea promovată de președinția României la Consiliul UE, definitorie pentru consolidarea modelului social european promovat de Portugalia

Published

on

© Angel Tîlvăr / Arhivă personală

Coeziunea promovată de președinția României la Consiliul UE este definitorie pentru consolidarea modelului social european promovat de președinția portugheză, susține senatorul PSD Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Pandemia de COVID-19 va continua să domine agenda comună europeană, a declarat senatorul PSD Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene, care a participat la Reuniunea COSAC din 11 ianuarie 2021, organizată în sistem de videoconferință cu ocazia preluării de către Portugalia, la 1 ianuarie 2021, a președinției semestriale a Consiliului UE

„Este nevoie să consolidăm ce am dobândit în lupta cu pandemia, să evităm greșelile trecute și să facem față, într-o manieră efectivă, provocărilor prezente”, a afirmat Angel Tîlvăr.

În intervenția sa, senatorul Angel Tîlvăr a remarcat, în mod pozitiv, „asimilarea coeziunii, care a fost parte a motto-ului Președinției României la Consiliul UE, ca valoare comună europeană, definitorie pentru procesul de consolidare a modelului social european, promovat de Președinția portugheză. Consider că este necesar un efort de creștere a încrederii cetățenilor în modelul social european, prin promovarea unei uniuni bazate pe valorile comune: solidaritatea, convergența și coeziunea”.

Totodată, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Senatul României a subliniat că la Summit-ul din luna mai din Porto, implementarea măsurilor Pilonului European al Drepturilor Sociale trebuie evaluată, cu atât mai mult cu cât, punerea lor în aplicare a fost promovată de către Președinția română a Consiliului UE.

„Mă bucur să aduc în discuție faptul că România a avut o contribuție semnificativă în domeniul social, prin adoptarea Directivei privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată, a Directivei privind transparența și previzibilitatea condițiilor de muncă, precum și a Regulamentului privind înființarea Autorității Europene pentru Muncă”, a mai spus senatorul PSD.

 

Continue Reading

GENERAL

Prima persoană vaccinată anti-COVID din România, asistenta Mihaela Anghel (Matei Balș): Oamenii „să vină să se vaccineze, să nu aștepte să se îmbolnăvească” pentru a-și confirma existența acestei boli

Published

on

© RO Vaccinare/Facebook

Prima persoană din România care a primit astăzi, 27 decembrie, vaccinul anti-COVID produs de Pfizer-BioNTech, asistenta medicală Mihaela Anghel, de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, din București, încurajează românii să se vaccineze, „să nu aștepte să se îmbolnăvească ei sau cei dragi, ca să își dea seama că există această boală”. 

„Să deschidă bine ochii şi să vină să se vaccineze, pentru a putea scăpa de această greutate care ne apasă pe toţi. Să nu aştepte să se îmbolnăvească ei sau cei dragi, ca să îşi dea seama că există această boală (…) Simt şi sper să fie începutul şi sfârşitul acestei pandemii. Sper din tot sufletul”, a spus asistenta, citată de Agerpres. 

Citiți și Campania de vaccinare anti-Covid în România începe cu asistenta care a preluat primul pacient infectat cu virusul SARS-CoV-2

Cadrul medical se consideră „foarte privilegiată” pentru că a fost aleasă să fie prima persoană vaccinată din România. În context, precizăm că Mihaela Anghela a fost asistenta care a preluat primul pacient infectat cu SARS-CoV-2 la debutul pandemiei. 

„Cred că a fost cea mai mare emoţie. Am fost foarte privilegiată pentru că am fost aleasă să fiu prima vaccinată din ţară (…) Nu am ştiut cum să reacţionez, nu am întrebat nici măcar o secundă de ce am fost eu aleasă. Pur şi simplu am spus ‘da’ şi am ajuns aici. Nu a durut absolut deloc”, a afirmat asistenta după ce a primit doza de vaccin.

Vineri, 25 decembrie, au intrat în țară primele 10.000 de doze simbolice din vaccinul produs de Pfizer-BioNTech. Sub contractul încheiat de Comisia Europeană cu cele două companii aliate în lupta împotriva noului coronavirus, România va avea 10 milioane de doze de vaccin, urmând ca săptămânal să fie distribuite cca. 140.000 de doze.

Potrivit autorităților române, dozele de vaccin din prima tranşă – cele peste 3.000 de vaccinuri cu valoare de primă administrare – au fost alocate în funcţie de necesarul solicitat de fiecare dintre cele 10 spitale aflate în prima linie a luptei cu pandemia Astfel, la Braşov s-au solicitat 100 de doze; la Spitalul ‘Matei Balş’ Bucureşti – 600 de doze, iar la ‘Victor Babeş’ – 530; la Cluj – 375 doze; Constanţa – 170; Dolj – 90; Iaşi – 260; Baia Mare – 210; Suceava – 250; Timişoara – 450 de doze.

 

 

Continue Reading

Facebook

CONSILIUL EUROPEAN17 mins ago

Președintele Consiliului European: Ultimii ani au afectat relația cu SUA. Donald Trump a vorbit mai mult cu Coreea de Nord decât cu Europa

U.E.24 mins ago

Germania este în favoarea restricțiilor asupra exporturilor de vaccinuri produse în UE: Nu este vorba de UE pe primul loc. Trebuie să ne asigurăm că există o distribuţie echitabilă

ROMÂNIA2 hours ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, despre introducerea unui certificat de vaccinare anti-COVID-19 unic la nivelul UE: Trebuie să evităm ”orice abordare discriminatorie”. Discuțiile continuă

Corina Crețu2 hours ago

Corina Crețu a pledat, în Parlamentul European, pentru durabilitatea investițiilor prin fondurile europene: Comisia Europeană ar trebui să asiste statele membre

COMUNICATE DE PRESĂ2 hours ago

Lansarea proiectului european Team2Share – Integrated Training & Teaching for Learning further aiming Knowledge Sharing Across Generations”

ENGLISH2 hours ago

Launch of the European Project Team2Share: Integrated Training & Teaching for Learning further aiming Knowledge Sharing Across Generations

U.E.2 hours ago

Giuseppe Conte a demisionat din fruntea guvernului italian

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană a lansat noul său angajament privind consumul verde, primele întreprinderi angajându-se să adopte măsuri concrete în vederea creșterii sustenabilității

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Ursula von der Leyen, mesaj în memoria victimelor Holocaustului: Avem datoria de a nu uita vreodată

ROMÂNIA3 hours ago

AmCham: România, șansă istorică să demareze proiecte și reforme majore în 2021 dacă transformă incertitudinea din factor de risc în oportunitate

ROMÂNIA2 hours ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, despre introducerea unui certificat de vaccinare anti-COVID-19 unic la nivelul UE: Trebuie să evităm ”orice abordare discriminatorie”. Discuțiile continuă

Dragoș Pîslaru6 days ago

Dragoș Pîslaru: Statele membre ar trebui să profite de majorarea de 3% din FEAD pentru a sprijini persoanele defavorizate în timpul pandemiei COVID-19

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac i-a solicitat șefului politicii externe a UE să creeze mecanisme care să condiționeze sprijinul financiar acordat partenerilor de garantarea accesului minorităților naționale la educație în limba maternă

RENEW EUROPE6 days ago

Președintele Consiliului European îi propune lui Joe Biden ca în prima zi de mandat la Casa Albă să construiască un nou pact fondator cu UE pentru „o lume mai bună”

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Președinta Comisiei Europene: Jurământul lui Joe Biden, un mesaj de speranță pentru o lume care așteaptă ca SUA să revină în cercul de state cu idei similare

Eugen Tomac7 days ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.2 weeks ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA3 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă1 month ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

Advertisement
Advertisement

Trending