Premierul maghiar Viktor Orban la Varșovia: Dorim să vedem mai puțin Bruxelles și state naționale mai puternice

Dorim să vedem mai puțin Bruxelles și state naționale mai puternice, a declarat vineri, la Varșovia, premierul ungar Viktor Orban, sugerând că acesta este motivul care stă la baza procedurilor UE “motivate politic”, făcând astfel aluzie la Polonia, relatează MTI, potrivit Agerpres.

Viktor Orban a exprimat solidaritatea Ungariei cu toate statele membre ale UE aflate într-o situație similară cu Polonia și a afirmat că, în opinia sa, criticile lansate la adresa Varșoviei în legătură cu statul de drept sunt nefondate.

În cadrul unei conferințe de presă cu omologul său polonez Beata Szydlo, premierul ungar a comparat acțiunile în justiție ale UE împotriva Poloniei cu o “inchiziție”, afirmând că măsurile sunt motivate politic.

Ungaria și Polonia sunt gardienii tratatului fondator al Uniunii Europene“, a mai spus Viktor Orban, subliniind că tratatul fondator al UE derivă din statele sale membre, iar centrul de greutate al UE se află în aceste state membre. Ungaria și Polonia protejează acest principiu, a mai spus Orban.

Ungaria și Polonia au fost avertizate în dese rânduri de către Comisia Europeană cu proceduri de infringement pe fondul neacceptării cotelor de migranți, mai ales după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene a respins plângerea pe care cele două țări, împreună cu Slovacia, o formulaseră. 

Mai mult, Polonia se află de aproape doi ani într-un dialog structurat cu Comisia Europeană pe tema statului de drept, fiind avertizată cu sancțiuni în acest sens – inclusiv cea privind pierderea dreptului de vot în Consiliu. O astfel de sancțiuni necesită unanimitatea țărilor membre, iar Ungaria a declarat deja că se împotrivește sancționării Varșoviei.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.