Premierul Ponta cere Parlamentului să decidă cine merge la Consiliul European

Pentru a tranşa conflictul cu preşedintele Băsescu în privinţa reprezentării ţării în politica externă, premierul Ponta va cere Parlamentului să dea mandat celui care va merge la Consiliul European, scrie Gandul în ediţia electronică.

“Nu există nicio prevedere în Constituţie că preşedintele este şeful politicii externe. Parlamentul trebuie să dea mandat pentru că în Constituţie nu există nici o literă, prevedere, cuvânt care să spună că preşedintele este şeful politicii externe”, a declarat Victor Ponta.

Prin această mutare, premierul doreşte să obţină dreptul de a merge la Consiliul European din luna iunie. Preşedintele Băsescu susţine că el are dreptul să reprezinte România, de aceea el urmează să participe pe 23 mai la Consiliul European. Ponta vrea să îi interzică să mai participe la aceste reuniuni internaţionale şi, de aceea a apelat la forul legislativ.

“Ca parlamentar şi ca preşedinte de partid parlamentar vă spun că decizia Parlamentului este, dacă nu juridic, politic obligatorie pentru cei doi protagonişti”, a subliniat şi preşedintele PNL Crin Antonescu.

Liberalul a precizat că o decizie „pur politică” nu poate fi luată decât de Parlament, deoarece deciziile acestuia au „cel puţin simbolic forţă de lege” şi trebuie respectate de preşedinte şi primul-ministru.

„Imaginaţi-vă cum ar fi ca preşedintele sau primul ministru, împotriva unei decizii a Parlamentului, să se prezinte la acest Consiliu European”, a subliniat Antonescu.

Sursa: Gandul.info
Foto:  http://blogponta.wordpress.com/about/

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.