Premierul R. Moldova Pavel Filip, despre asistența macrofinanciară din partea UE: Suntem în termen cu realizarea condiționalităților

Prim-ministrul Republicii Moldova Pavel Filip a reiterat în şedinţa Guvernului de miercuri, 11 octombrie, precizările referitoare la speculaţiile pe marginea realizării de Republica Moldova a condiţionalităţilor pentru obţinerea asistenţei macrofinanciare din partea Uniunii Europene.

Foto: gov.md

„Pentru toți cei care speculează pe seama neîndeplinirii condițiilor, vreau să le transmit că noi jumătate din condiționalități pentru a primi asistența macrofinanciară le-am îndeplinit. Așa că suntem absolut în termen și nu există nicio problemă în legătură cu aceasta”, a spus Pavel Filip.

În context, Premierul a menționat că majorarea încasărilor bugetare în anul curent, care acoperă toate cheltuielile planificate, a permis neincluderea în proiectul rectificat al bugetului pentru anul 2017 a primei tranșe din asistența macrofinanciară oferită de UE. În acelaşi timp, Pavel Filip a precizat că această asistență din motive tehnice ar putea să nu ajungă anul acesta, dar la sigur va fi primită de ţara noastră anul viitor.”, a transmis Filip.

Totodată, șeful Executivului a salutat adoptarea, la 10 octombrie curent, de către Comisia pentru afaceri externe din Parlamentul European a unei rezoluții prin care țările din Parteneriatul Estic care au obținut rezultate în urma reformelor, printre care se numără și Republica Moldova, vor primi sprijin suplimentar, inclusiv financiar.

„Este încă o confirmare că reformele noastre sunt cele potrivite și că munca noastră este observată”, a conchis Prim-ministrul.

Asistența macro-financiară a fost solicitată de către Republica Moldova în contextul unei situații economice dificile, marcată de suspendarea sprijinului financiar internațional – urmare a bine-cunoscutei fraude bancare din 2014, de condiții climatice nefavorabile care au afectat producția agricolă, precum și de limitarea exporturilor către Rusia și Ucraina. Punerea în aplicare a Acordul de Liber Schimb dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, parte a Acordului de Asociere încheiat între Uniunea Europeană și Republica Moldova, s-a dovedit un succes și a atenuat parțial efectele factorilor menționați mai sus. Uniunea Europeană este în prezent principalul partener comercial, absorbind în 2016 un procent de 63 % din totalul exporturilor Republicii Moldova.

Forma de acordare a asistenței macro-financiare este o combinație între un împrumut rambursabil în valoare de 60 de milioane euro și un ajutor ne-rambursabil în valoare de 40 de milioane de euro.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.