Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, îi sfătuiește pe catalani să se resemneze cu ideea că referendumul de independență nu va avea loc

Premierul spaniol Mariano Rajoy a lansat sâmbătă un apel către separatiști catalani să se împace cu ideea că referendumul privind autodeterminarea “nu va avea loc”, ca urmare a mai multor măsuri guvernamentale care au dat o lovitură severă organizării scrutinului, notează Agerpres.

“Cel mai înțelept, cel mai rezonabil și cel mai democratic astăzi ar fi să se oprească”, a declarat Mariano Rajoy membrilor partidului său conservator, Partidul Popular (PP), în timpul unei deplasări la Palma de Mallorca, în Insulele Baleare.

Guvernul spaniol a mers mai departe sâmbătă în măsurile sale, Ministerul de Interne de la Madrid declarând că dorește să coordoneze toate forțele de poliție din regiunea Cataloniei pentru a împiedica acest referendum, prevăzut să aibă loc la 1 octombrie. Această dispoziție vizează și “Mossos d’Esquadra”, poliția catalană care se află, de obicei, sub controlul Ministerului de Interne al guvernului regional catalan.

La nivel judiciar, un procuror spaniol a cerut deschiderea unei anchete pentru “rebeliune”, o infracțiune pedepsită cu închisoarea, după manifestații împotriva unei operațiuni a poliției la Barcelona în timpul căreia gărzile civile au fost atacate.

Douăzeci și patru de persoane suspectate de pregătirea referendumului au fost condamnate de Curtea Constituțională să plătească fiecare, după caz, 6.000 sau 12.000 de euro pe zi “până când vor respecta hotărârile” justiției.

Citiți și

Madridul ia toate măsurile necesare pentru împiedicarea referendumului privind independența Cataloniei. 700 de primari catalani au fost chemați la audieri de către procurori

1 milion de persoane au manifestat luni pe străzile Barcelonei pentru independența Cataloniei

Catalonia anunță organizarea unui referendum de independență pe 1 octombrie. Guvernul spaniol: Îl pot anunța de oricâte ori vor, dar nu avea loc

Catalanii rămân foarte împărțiți: 49,4% se pronunța împotriva secesiunii, în timp ce 41,1% sunt favorabili, potrivit unui sondaj comandat de guvernul regional în iulie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.