Premierul Ungureanu dorește convocarea unui Consiliu European Extraordinar: Trebuie să vorbim franc despre Schengen

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu cere convocarea unui Consiliu European Extraordinar în care să se poarte de o discuţie “francă” privind poziţia Olandei, ţară care se opune aderării României la Schenhen şi a cărei guvernare este ţinută “ostatică” de un partid extremist, informează Gandul în ediția electronică.

“Cred că pe Schengen trebuie făcut un efort suplimentar de insistenţă politică, nu doar declarativă, chiar dacă vom avea o dată fixă în septembrie. Discuţia despre Schengen cred că trebuie purtată într-un context politic mai larg. Există un stat care se opune intrării României în spaţiul Schengen pe seama unui calcul politic intern care derivă din fragilitatea guvernării, determinată de compoziţia politică a guvernării. Sunt trei reprezentanţi ai unui partid de extremă dreaptă care, aşa se vede de la Bucureşti, ţin ostatică guvernarea, dictează pe temele importante. Nenorocirea este că aceşti trei sunt şi promotorii unei atitudini xenofobe, clar antieuropene. Cred că e cazul să avem un Consiliu European extraordinar, în care să discutăm foarte sincer ce se întâmplă, cum putem reacţiona pentru a susţine politicile pro-europene, în aşa fel încât asemenea cazuri care erodează politica europeană să nu ţină captive politicile de integrare. Pentru că nu este doar cazul Olandei, ca să vorbim foarte deschis, este şi cazul Finlandei. Cred că este cazul să discutăm franc cum reacţionează Europa politică la creşterea influenţei electorale a extremei drepte. Nu mi se pare indecent să recunoaştem problema, să o expunem şi să căutăm soluţii la nivelul statelor membre”, a declarat, miercuri, Ungureanu,citat de RFI și preluat de Gandul.info, într-o întâlnire cu presa străină acreditată la Bucureşti.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu afla  la Bruxelles, unde se va întâlni cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Va invitam sa urmariti, in direct , declaratiile de presa sustinute de presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso si primul-ministru al Romaniei Mihai-Razvan Ungureanu.

Sursa articol: Gandul.info
Sursa foto:  gov.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *