Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, 2011

Parlamentul European a ales trei finaliști pentru ediția de anul acesta a Premiului Saharov pentru libertatea de gândire. Premiul va fi decernat oficial în plen, în decembrie. Cei trei candidați sunt: Primăvara Arabă, reprezentată de activiști din lumea arabă, Dzmitry Bandarenka, jurnalist și activist bielorus, și Comunitatea pentru pace San José de Apartadó, care cere libertate pentru oamenii obișnuiți.

Premiul va fi decernat oficial în plenul Parlamentului European, în decembrie, la Strasbourg, într-o perioadă care coincide cu cea în care a fost semnată, în 1948, Declarația Universală ONU a drepturilor omului (10 decembrie). Laureatul de anul trecut, Guillermo Fariñas, a fost împiedicat de autoritățile cubaneze să vină la Strasbourg pentru a primi Premiul.

Numele Premiului vine de la Andrei Saharov (1921-1989), unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de ştiinţă și disident politic sovietic. Acesta a fost exilat de Uniunea Sovietică pentru că s-a opus programului nuclear și politicilor represive ale acesteia. În primăvara anului 1989, Andrei Saharov a devenit membru al parlamentului sovietic și a pus bazele organizației Memorial, care păstrează vie lupta pentru drepturile omului chiar și după moartea sa, survenită în decembrie 1989.

Sursa articol şi foto: europarl.europa.eu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *