Connect with us

Monica Macovei

Presa germana: Putin surprinzator, in Romania se da mai multa mita decat in Suedia si Elvetia

Published

on

corruptionIntegrarea planificata a Balcanilor de Vest a crescut presiunea asupra Uniunii Europene sa actioneze mai dur si mai eficient impotriva coruptiei si crimei organizate, se arata in doua noi studii europene.

Pentru unul dintre studii, al Biroului Natiunilor Unite pentru Droguri si Criminalitate (UNODC) din Viena, au fost intervievate 12.700 de intreprinderi din Albania, Bosnia-Hertegovina, Croatia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru si Serbia.

Rezultatele au fost ca in aceasta regiune 9,1% dintre companiile mari nu vor sa faca investitii majore de teama criminalitatii, iar 5% dintre companii au evidentiat coruptia ca motiv pentru oprirea investitiilor deja planificate, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Studii comparative care vor sa determine gradul de coruptie din diferite tari sunt rareori semnificative. Cele mai multe sunt limitate la o perceptie subiectiva care stau la baza unui clasament. Acestea demonstreaza putin surprinzator ca in Albania sau Romania se da mai multa mita decat in Suedia si Elvetia.

macovei monicaPotrivit europarlamentarului PDL Monica Macovei, cetatenii UE trebuie sa inteleaga intr-un final ca, atunci cand este vorba de coruptie, banii nu trec pur si simplu dintr-o mana in alta, iar victimele sunt cetatenii.

De asemenea, cu banii sustrasi din buget ar fi putut fi finantate scoli, drumuri si spitale, iar sistemele de securitate sociala ar fi putut fi mai bine echipate, iar costul real al coruptiei este cu mult mai mare decat suma mitei, asa cum e cazul atunci cand pretul unui kilometru de autostrada depaseste pretul de piata de trei ori, mai transmite sursa citata.

Potrivit europarlamentarului PDL Monica Macovei, cetatenii UE trebuie sa inteleaga intr-un final ca, atunci cand este vorba de coruptie, banii nu trec pur si simplu dintr-o mana in alta, iar victimele sunt cetatenii.

De asemenea, cu banii sustrasi din buget ar fi putut fi finantate scoli, drumuri si spitale, iar sistemele de securitate sociala ar fi putut fi mai bine echipate, iar costul real al coruptiei este cu mult mai mare decat suma mitei, asa cum e cazul atunci cand pretul unui kilometru de autostradadepaseste pretul de piata de trei ori, mai transmite sursa citata.

Eurodeputatii Monica Macovei, Manfred Weber din Germania si Mariya Gabriel din Bulgaria sunt cei care au prezentat al doilea studiu, solicitat de catre Comisia Europeana.

Ei au fost sustinuti de catre membrii Grupului Partidului Popular European din Parlamentul European. Scopul studiului a fost acela de a masura costurile directe ale coruptiei in achizitiile publice. Au fost examinate opt tari (Franta, Ungaria, Italia, Lituania, Olanda, Polonia, Romania, Spania) si cinci domenii (drumuri si cai ferate, apa si deseuri, constructii urbanism/utilitare, formare profesionala, cercetare si dezvoltare).

Proiectele cele mai afectate de coruptie

In varful clasamentului se afla proiectele de formare profesionala, costurile coruptiei fiind de 44% din costul acestora, urmate de constructii urbane (29%), drumuri si cai ferate (20%), apa si deseuri (16%) si de cercetare si dezvoltare (5%). In sume de bani, proiectele urbane mari sunt pe primul loc cu pierderi intre 830 si 1.141 de milioane de euro, urmate de cai ferate si autostrazi (intre 488 si 755 milioane de euro).

Potrivit Monicai Macovei, Romania sau Grecia nu sunt singurele tari care impiedica lupta eficienta impotriva coruptiei si a crimei organizate. Unul din obiectivele ei este ca UE sa adopte o lege care sa asigure ca bunurile care au fost dovedite ca provin din surse ilicite pot fi confiscate prin instante penale sau civile, chiar si in cazul in care proprietarul nu a fost (inca) condamnat.

Asta se intampla deja in Marea Britanie, Irlanda, Italia, Bulgaria si Statele Unite. In UE, initiativa eurodeputatei romane intalneste o opozitie puternica din partea Frantei, Germaniei si Olandei. Faptul ca si guvernul roman este impotriva propunerii doamnei Macovei, se intelege de la sine.

Sursa: Comunicat de presă

ECR

Europarlamentarul Monica Macovei (ECR): ”Laura Codruța Kovesi este ținta unui atac ticălos”

Published

on

Europarlamentarul Monica Macovei (ECR) a declarat că Laura Codruța Kovesi este ținta unui ”atac ticalos” pus la cale de coaliția PSD-ALDE, chiar înainte să fie audiată la Bruxelles pentru postul de procuror-șef european.

Eurodeputatul a precizat ca revin vremurile în care ”dosarele se decideau la sediul PSD din Kiseleff”, semnalează Macovei într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

”În această seară, dna Kovesi ne-a anunțat că a fost citată la Secția specială de anchetare a magistraților, înființată de Toader și PSD&ALDE, exact în perioada în care trebuie să fie la Bruxelles pentru a depune actele finale pentru candidatură și a se pregăti pentru audierea din comisia LIBE. La Secția specială lucrează Adina Florea, care a declarat că nu a fost niciodată un procuror independent și care este propusă cu insistență de Toader să fie procuror șef al DNA”, a precizat Macovei.

”În Parlamentul European suntem asaltați de scrisori trimise de Toader și de reprezentanți ai PSD&ALDE care încearcă orice ca să blocheze o eventuală alegere a dnei Kovesi ca Procuror European. Pline de ură și minciuni, aceste scrisori fac un mare deserviciu nu doar dnei Kovesi, ci României”, a mai spus eurodeputatul român.

Reacția acesteia survine în contextul în care Laura Codruța Kovesi anunțat, miercuri seara, că a fost citată în calitate de suspect pentru luare de mită, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu de procurorul Adina Florea de la secția pentru anchetarea magistraților, cu doar o săptămână înainte de audierea sa în Comisia Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European pentru a ocupa funcția de procuror-șef al Parchetului European.

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

Europarlamentarul Monica Macovei sărbătorește alături de românii de la EUROPOL Ziua Națională

Published

on

Europarlamentarul Monica Macovei a fost invitată de românii care lucrează la EUROPOL să sărbătorească împreună Centenarul Unirii.

Evenimentul care marchează ziua de 1 Decembrie este organizat joi la sediul EUROPOL din Haga, Olanda, și vor participa inclusiv directoarea EUROPOL și angajați din alte țări. 

Românii de la EUROPOL au pregătit mâncare tradițională și muzică românească. Este o celebrare europeană a Zilei Naționale a României, la una din cele mai importante Agenții Europene, la 100 de ani de la Marea Unire. Sunt fericită că voi fi alături de cei 80 români care lucrează la EUROPOL: analiști de date, IT-ști și anchetatori români. Românii au ajuns la EUROPOL prin concurs, cei mai mulți venind din diverse structuri de aplicare a legii din România”, a spus Monica Macovei. 

EUROPOL este Agenția Europeană competentă să obțină informații, să prevină, să identifice și să facă anchete preliminare, în întreaga Uniune Europeană, a actelor de terorism, crimă organizată, trafic de droguri, arme, persoane etc, migrație ilegală, infracțiuni cibernetice, spălare de bani și alte infracțiuni grave.

EUROPOL transmite alerte Uniunii și țărilor UE privind pericolele împotriva siguranței cetățenilor europeni și a comiterii de infracțiuni grave.

 

 

.

Continue Reading

ECR

Europarlamentarul Monica Macovei: Raportul MCV a evaluat corect situația din România

Published

on

Europarlamentarul Monica Macovei este de părere că executivul european a evaluat corect situația din România în raportul MCV deoarece în țara noastră au fost făcuți pași înapoi în asigurarea independenței și reformei justiției, conform unui comunicat de presă remis Calea Europeană.

Redăm mesajul integral al eurodeputatului român:

“Comisia Europeană a evaluat corect situația: politicienii PSD&ALDE au distrus justiția prin modificările aduse Codurilor penale și legilor justiției și ele trebuie blocate și anulate. Comisia Europeană are dreptate: ne-am întors din cauza PSD&ALDE în urmă cu peste 10 ani, în perioada de dinaintea aderării la UE. Sunt pași înapoi în asigurarea independenței și reformei justiției. Sunt pași înapoi în combaterea corupției la nivel înalt.  

Dragnea și Tăriceanu trebuie să-și asume responsabilitatea pentru criticile dure din raportul MCV de astăzi. Și nu există decât un singur fel: DEMISIA! Așa cum au cerut și cer peste 500.000 de romani ieșiți în stradă. Și, prin tot ceea ce fac, PSD&ALDE ne îndepărtează de Europa în fiecare zi. Asta se numește trădare de țară, tot în fiecare zi!  

Guvernul PSD&ALDE are acum obligații suplimentare pentru că nu a îndeplinit obligațiile din raportul MCV anterior, în dispreț total față de cerințele Comisiei Europene și față de statele Uniunii. Asta în timp ce Bulgaria primește un raport favorabil și este decuplată de România, pentru că Dragnea și Tăriceanu ne-au dus înapoi pe vremea guvernului Năstase. 

Comisia Europeană cere guvernului PSD&ALDE (1) anularea modificărilor la legile justiției și Codurile penale, (2) un nou proces de numire a unui procuror-șef al DNA, astfel încât acesta să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente și imparțiale, (3) numirea imediată, de către CSM, a unei echipe interimare de conducere a Inspecției Judiciare din CSM, (4) respectarea avizelor negative ale CSM de către ministrul Justiției Toader privind numirea sau revocarea unor procurori cu funcții de conducere.

În acest moment, pentru a mai spăla rușinea pe care PSD&ALDE au aruncat-o asupra României, este important ca Parlamentul să pună imediat în aplicare recomandările MCV și ale Comisiei de la Veneția.

Comisia Europeană nu critică România, țara noastră, ci avertizează că partidele politice aflate la putere acționează împotriva intereselor României și împotriva oamenilor, că PSD&ALDE distrug sistematic statul de drept pentru a se proteja împotriva legii și a justiției. 

Numai mincinoșii aflați astăzi la putere pot răspunde avertismentelor Comisiei Europene susținând că acestea sunt împotriva României. Adevărul este exact invers și raportul MCV a arătat astăzi mai mult ca niciodată că MCV este pentru binele României, în timp ce Dragnea și Tăriceanu, PSD&ALDE sunt răul României.

Marți, 13 noiembrie, Comisia Europeană a publicat cel mai dur raport MCV pentru România din ultimii ani,  în care țara noastră are opt recomandări suplimentare, executivul european cerând Guvernului de la București să suspende punerea în aplicare a legilor Justiției și să le revizuiască în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția și GRECO.

De asemenea, Comisia Europeană solicită înghețarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal și Codului de procedură penală, dar și suspendarea procedurii procedurilor de numire și revocare a procurorilor șefi.

În aceeași zi, Parlamentul European a votat cu largă majoritate rezoluția privind statul de drept în România. Europarlamentarii au  adoptat cu 473 de voturi pentru, 151 de voturi contra și 40 de abțineri, dintr-un total de 664, documentul referitor la România.

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL44 mins ago

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg: Nimeni nu are de câștigat de pe urma unui alt război în Orientul Mijlociu. Facem apel la toate părțile să dea dovadă de reținere

PARLAMENTUL EUROPEAN57 mins ago

Parlamentul European se reunește într-o nouă sesiune plenară centrată pe combaterea violenței împotriva femeilor, revizuirea politicii agricole a UE și combaterea spălării banilor

NATO12 hours ago

Candidatura lui Iohannis la NATO, pe agenda convorbirii cu Erdogan. Liderul turc susține că următorul secretar general trebuie să consolideze unitatea și solidaritatea Alianței

NATO12 hours ago

Klaus Iohannis a discutat la telefon cu Recep Tayyip Erdogan despre rolul NATO în regiune și contribuția României și a Turciei la unitatea transatlantică

U.E.19 hours ago

Viktor Orban: Nu vom interveni de nicio parte a războiului ruso-ucrainean

G719 hours ago

Miniștrii de externe din G7 reafirmă ”angajamentul față de securitatea Israelului” și avertizează că sunt gata ”să adopte noi sancțiuni” contra Iranului, cerând părților să evite o escaladare

CONSILIUL EUROPEAN19 hours ago

Charles Michel răspunde la atacurile lui Trump cu cifre: Sprijinul UE pentru Ucraina, 150 de miliarde de dolari. Nu vă lăsați intimidat de Putin, că noi nu suntem

NATO19 hours ago

MApN: Încă trei avioane de luptă F-16 achiziționate de la Norvegia au aterizat în România la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii

G719 hours ago

Țările G7 se angajează să consolideze apărarea aeriană a Ucrainei și vor analiza folosirea activelor rusești înghețate în sprijinirea Kievului

ROMÂNIA20 hours ago

Sebastian Burduja: Hidroelectrica și compania emiratează Masdar încheie un parteneriat de investiții verzi de 1,5 mld. de euro în România

ROMÂNIA2 days ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA3 days ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA3 days ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA3 days ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ4 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ4 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO1 week ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

Trending