Presa internaţională despre amânarea deciziei CC cu privire la referendum: “Lupta între Băsescu şi Ponta continuă”

Amânarea până la 12 septembrie a unei decizii din partea Curţii Constituţionale cu privire la validarea rezultatului referendumului privind suspendarea preşedintelui României prelungeşte criza politică şi poate avea efecte asupra economiei, comentează joi şi vineri o serie de publicaţii influente, potrivit Mediafax.

“Curtea (Constituţională) din România îl lasă suspendat pe preşedinte”, titrează FINANCIAL TIMES, apreciind că “decizia prelungeşte incertitudinea politică din această ţară balcanică, în urma unei lupte pentru putere între Guvern şi preşedinte care a provocat îngrijorări la nivel internaţional cu privire la democraţie”.

FT este de părere că această amânare reprezintă totodată o “piedică pentru investitori, care sperau că criza politică a fost soluţionată în urma neatingerii pragului de validare a referendumului de duminică, chiar dacă 88 la sută dintre alegătorii prezenţi la vot au spus că Băsescu trebuie să plece”. Anterior, incertitudinea a scăzut valoarea leului în raport cu euro şi dolarul, mai notează publicaţia.

Va rămâne Băsescu în funcţie, se întreabă THE ECONOMIST într-un material intitulat “Lupta între Băsescu şi Ponta continuă”, în care apreciază că “Ponta are un apetit redus pentru coabitare”, amintind că “manevrele coaliţiei (guvernamentale) de a scăpa de Băsescu au alarmat celelalte state UE”, iar “economia României rămâne fragilă”.

“Curtea (Constituţională) amână decizia cu privire la rezultatul referendumului”, anunţă şi postul paneuropean de televiziune EURONEWS, care apreciază că disensiunile cu privire la această consultare – în care majoritatea alegătorilor care au votat vor ca Băsescu să plece, dar a căror prezenţă nu a atins pragul necesar pentru a-l demite – vor continua încă o lună.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  presidency.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *