Presa internațională despre rezultatul referendumului: Băsescu afirmă că a scăpat de destituire

Presa internaţională scrie că exit-poll-urile arată că Traian Băsescu are şanse să rămână în funcţie, dar că ambele tabere tabere şi-au anunţat victoria, înainte de anunţarea rezultatelor oficiale, luni, transmite Mediafax.

Agenţiile AFP şi REUTERS au anunţat primele invalidarea referendumului, o informaţie preluată de principalele publicaţii de pe toate continentele.

“Referendumul din România privind destituirea preşedintelui nu este valid (estimări oficiale)”, a anunţat AFP, care a titrat, de asemenea, “Preşedintele Băsescu afirmă că a scăpat de destituire”, în timp ce REUTERS a anunţat “Prezenţă slabă la votul de destituire” din România.

“Nivelul de participare la referendumul privind destituirea preşedintelui României Traian Băsescu a fost de 45,92%, deschizând calea invalidării acestei consultări, potrivit estimării oficiale a Biroului Electoral Central anunţată în noaptea de duminică spre luni”, scrie AFP, adăugând că “Domnul Băsescu ar trebui, deci, să rămână la conducerea României”, citând declaraţia acestuia potrivit căreia românii au votat “pentru Europa şi democraţie”, în pofida faptului că acesta afirmă că înţelege “furia” milioanelor de români care au votat pentru demitere.

“Prezenţa la vot, cu puţin sub pragul (necesar pentru validarea) votului din România”, titrează CHICAGO TRIBUNE citând Reuters, precizând că “prezenţa la referendumul privind destituirea preşedintelui Traian Băsescu a fost de 46 la sută, conform datelor biroului electoral, ceea ce înseamnă că votul nu a fost valid, râmânând sub pragul de 50 la sută”.

Ambele părţi şi-au anunţat victoria după închiderea urnelor”scrie WALL STREET JOURNAL, “în condiţiile în care (pe de o parte) consultarea este validată de un prag al prezenţei la vot de 50 la sută, iar (pe de altă parte) autorităţile electorale au estimat că pragul nu a fost atins cu puţin”, “rezultatele oficiale fiind aşteptate luni”.

“Oponenţii de stânga ai preşedintelui au anunţat, însă că o intensificare a prezenţei (duminică seara) târziu a adus suficiente voturi pentru demiterea preşedintelui”, continuă WSJ, citând un exit-poll potrvit căruia aproximativ 80% dintre alegătorii prezenţi au votat împotriva lui Băsescu.

Tot duminică noaptea, “Ponta care a condus efortul de destituire a lui Băsescu, a declarat că orice politician care va ignora un asemenea verdict clar «a pierdut legătura cu realitatea»”, continuă WSJ, adăugând că autoritatea electorală a anunţat o prezenţă preliminară de aproximativ 46% şi că “susţinătorii lui Ponta au avertizat că acest scor ar putea să nu conţină ultimele voturi din ţară şi ale (românilor) din străinătate”.

“Votul de destituire din România invalidat cu puţin, anunţă preşedintele”, scrie CNN, adăugând că “Băsescu şi-a anunţat victoria duminică (seara) târziu, după ce o prezenţă la vot slabă pare să invalideze un referendum privind destituirea sa”.

“Preşedintele român «supravieţuieşte» unui vot crucial”, anunţă postul paneuropean EURONEWS, precizând că preşedintele suspendat şi-a declarat victoria în urma referendumului. “Adesându-se unor susţinători care jubilau, fostul căpitan de navă a spus că România l-a susţinut stând acasă”, continuă postul, adăugând că “în pofida (estimărilor oficiale) prezenţa la vot şi rezultatul nu a fost anunţat”.

Sursa: Mediafax.ro

Foto: blog.naver.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *