Presa internaţională: “UE arată României cartonaşul roşu pentru nivelul scăzut al democraţiei”

Recentele evoluţii politice de la Bucureşti au schimbat, pe ultima sută de metri, raportul pe Justiţie al Comisiei Europene pentru cei cinci ani de la aderarea României la UE. Din această cauză, Comisia a emis serioase îndoieli privind respectarea statului de drept de către autorităţile române. Asta ar fi concluzia mai multor editoriale consacrate ţării noastre de presa internaţională, după publicarea raportului pe justiţie de către Bruxelles, potrivit Realitatea.net.

Principiile de bază ale democraţiei nu pot fi nesocotite din cauza disputelor politice. Acesta a fost mesajul lansat de preşedintele Comiei Europene, Jose Manuel Barroso, către guvernul de centru-stânga al premierului Victor Ponta, subliniază cotidianul parizian Le Monde. Jurnaliştii mai spun că răspunsul scris trimis de premierul român la cele 11 recomandări şi obiecţii ale lui Barroso nu a reuşit să liniştească Bruxelles-ul. Pe un ton neobişnuit de viguros, preşedintele Comisiei anunţat că la sfârşitul acestui an va urma un nou raport, ceea ce echivalează cu o supraveghere mai fermă a puterii de la Bucureşti, înainte de referendumul din 29 iulie şi de alegerile legislative.

Într-un amplu editorial intitulat “Europa, instabilă în centru şi mai suferindă pe laturi”, International Herald Tribune afirmă că pe lângă problemele legate de criza economică de pe continent, membri mai noi au contribuit la agravarea problemelor. Premierul Ponta este acuzat că a subminat statul de drept şi principiile de bază ale democraţiei.

ABC News arată că “Uniunea Europeană îl acuză pe prim-ministrul Victor Ponta că a orchestrat o mişcare prin care a preluat puterea, iar tulburările politice rezultate au afectat credibilitatea României în raport cu Statele Unite şi Uniunea Europeană”.

Ziarul spaniol El Mundo titrează: “Uniunea Europeană arată României cartonaşul roşu pentru nivelul scăzut al democraţiei”.

Diplomaţii de la Bruxelles îşi amintesc cu greu ocazii similare, în care Comisia să îndrăznească să critice atât de dur un stat membru, scrie cotidianul american NEW YORK TIMES.

DER SPIEGEL subliniază că raportul se concentrează pe recenta instabilitate politică din ţară, menţionând “evenimente excepţionale” care reprezintă o “sursă majoră de îngrijorare”.

BBC afirmă, la rândul său, că CE a criticat dur România pentru că nu a reuşit să eradicheze corupţia şi influenţa politică în instituţiile statului, în timp ce IRISH TIMES avertizează că raportul negativ al Comisiei nu ajută deloc campania Bucureştiului de a adera la Schengen.

Aceeaşi idee, a compromiterii şanselor României şi Bulgariei de a adera la Schengen, este reluată atât la site-ul bulgar NOVINITE, cât şi de postul de televiziune FRANCE 24.

Publicaţia electronică EUOBSERVER prezintă principalele concluzii ale celui de-al zecelea raport al Comisiei de la aderarea celor două ţări la UE, afirmând că acesta include o privire de ansamblu asupra progreselor şi deficienţelor din ultimii cinci ani.

Într-o analiză publicată separat, EUObserver avertizează că declaraţiile dure venite din partea preşedintelui Comisiei Europene trădează faptul că Bruxelles-ul are puţine capacităţi de constrângere în acest domeniu. În plus, adaugă publicaţia, un comisar european a recunoscut că a fost “şocat” de atitudinea trufaşă a politicienilor români atunci când aceştia le-au explicat oficialilor UE rolul Curţii Constituţionale a ţării.

Surse: Realitatea.net, Mediafax.ro
Foto: assoact.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *